Újabb félmillió dózis vakcina érkezett

2021. május 1., 11:52

Ötszázezer adag CoronaVac koronavírus elleni oltóanyag érkezett Ukrajnába – jelentette az Ukrajinszka Pravda Makszim Sztepanov egészségügyi miniszterre való hivatkozással.

„Annak ellenére, hogy világszerte hiány van oltóanyagból, mindent megteszünk azért, hogy ellássuk Ukrajna polgárait vakcinákkal. A megállapodások és szerződések alapján azt tervezzük, hogy heti rendszerességgel érkeznek új vakcinaszállítmányok. Szeretnék emlékeztetni, hogy minden vakcina biztonságos és hatékony. Ez az esélyünk, hogy megőrizzük egészségünket és visszatérjünk a normális élethez” – közölte a tárcavezető.

Az első 200 ezer adagos CoronaVac szállítmány március 25-én érkezett Ukrajnába. Április 13-án kezdték meg a lakosság beoltását a kínai gyártmányú oltóanyaggal. Ukrajna összesen 1,9 millió dózis érkezésére számít a Sinovac Biotech vállalat CoronaVac oltóanyagából.

Az Egészségügyi Minisztérium emlékeztet, hogy a vakcina ukrajnai szállítója a Lekhim cégcsoport, amelynek tulajdonosait azzal vádolták, hogy kapcsolatban állnak Raisza Bogatirjovával, aki Viktor Janukovics elnöksége idején vezette az egészségügyi tárcát, jelenlegi utódjának, Sztepanovnak pedig felrótták, hogy személyesen jelölte ki a szállítót, figyelmen kívül hagyva a Medicsni zakupivli állami vállalatot.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)