Csernobil

Sorozatajánló

2021. május 3., 13:12 , 1055. szám

Rengeteg olyan dolog van életünk során, melyek mély nyomot hagynak bennünk, és szinte lehetetlen elfelejteni, hogy tényleg megtörténtek azok az események. Ilyen lehet egy hosszú kapcsolat utáni szakítás, munkahelyen elkövetett olyan hiba, amely kirúgást von maga után, egy természeti katasztrófa vagy talán egy atomszerencsétlenség. Utóbbiból – hála istennek – nem volt túl sok – egyelőre –, de azért valamennyire vagy emlékszik az emberiség, vagy ha akkor még nem élt, akkor valamilyen információt szerzett a történés mivoltáról.

A Szovjetunió széteséséhez sok tényező hozzájárult, de talán az utolsó csepp abban a bizonyos pohárban az 1986. április 26-án bekövetkezett csernobili atomkatasztrófa volt. E szomorú és gyászos történelmi pillanat emlékéhez kapcsolódik e heti sorozatajánlónk, amely a 35 évvel ezelőtti, gondatlanságból megtörtént baleset/katasztrófa egyik talán legjobb feldolgozása.

A Csernobil (eredeti címe: Chernobyl) 2019-ben bemutatott, öt epizódból álló amerikai–brit televíziós minisorozat Johan Renck rendezésében. A forgatókönyvet Craig Mazin írta. A sorozat az HBO és a brit Sky koprodukciójában készült. Témája az 1986 áprilisában történt csernobili atomkatasztrófa, és a következmények elhárításával kapcsolatban tett intézkedések.

A minisorozat az 1986. április 26-án történt atomkatasztrófa kapcsán mutat be emberi sorsokat és tragédiákat. Az atomreaktor dolgozóinak, a tűzoltóknak és a mentésen dolgozó bányászoknak a sorsát; a magas rangú pártfunkcionáriusok döntésképtelenségét, ahogy megpróbálják elbagatellizálni a veszély nagyságát; illetve olyan tudósokét, akik legjobb tudásuk szerint – a nehézségek ellenére is – mindent megtesznek a katasztrófa elkerülése végett.

A forgatókönyv megírását egy több mint két és fél éves kutatás előzte meg, mely 2015-ben kezdődött. Különféle források felhasználásával készült el végül a forgatókönyv: tudományos folyóiratok cikkei, kormányzati jelentések, korabeli szovjet tudósok könyvei, akik jelen voltak Csernobilban, nyugati történészek Csernobilt kutató munkái, dokumentumfilmeket, személyes visszaemlékezéseket. Ezek közül kiemelendő Szvjatlana Alekszievics belorusz írónő Csernobili ima című könyve, amely lenyűgözte és rendkívüli módon inspirálta a rendezőt a filmsorozat megvalósítására. A forgatókönyvírás előtt a rendező egy elmélyült beszélgetést folytatott egy atomfizikussal, aki elmagyarázta számára a nukleáris katasztrófa tudományos alapjait, továbbá találkozott és beszélgetett egykori „likvidátorokkal”, illetve olyan személyekkel, akik a katasztrófa idején Pripjatyban éltek. A kész forgatókönyvet átolvasta és véleményezte a rendező egy ismerőse, aki a Szovjet-Ukrajnában nőtt fel, s az eseményeket átélte. Mazin megfogadta a javaslatait, s a történeti hitelesség érdekében számos javítást végzett a forgatókönyvön.

A forgatás 2018. május 13-án kezdődött Vilnius egyik lakóépületekből álló városrészében, Fabijoniškėsben, amely Pripjaty városának sorozatbeli helyszínéül szolgál. Az evakuálási jelenteket panelházakkal sűrűn épített környezetben vették fel. Március végén a stáb Visaginas városába ment, ahol a 2009 végén üzemen kívül helyezett ignalinai atomerőműben és környékén készült számos kül- és beltéri jelenet. Az erőmű a csernobiliéval azonos technológiájú volt, RBMK-reaktorok működtek benne, és külső építészeti megoldásai is egyeznek. 2018. június elején a stáb az utolsó jelenetek felvételére Ukrajnába utazott. A tulai szénbányászokkal készített jelenetet Kijev területén forgatták. A sorozat teljes forgatása 16 hétig tartott.

A történet rendkívül hiteles, bár van néhány fiktív szereplő, mint például Uljana Homjuk, aki a Belorusz Atomenergetikai Intézet kutatója, és a baleset okait vizsgálja. Valerij Legaszov tudóstársait hivatott képviselni a filmben.

A nagy sikert aratott sorozatot melegen ajánlom mindenkinek! Remélhetőleg nem lesz második évad. A sorozat az IMDb-n 9,4-es értékelést kapott. Jó szórakozást kívánok mindenkinek!

FS