Az autók szélvédőinek és ablakainak sötétítéséről

2021. május 4., 11:50 , 1055. szám

„Sötétíteni szeretném az autóm ablakait, de sokan lebeszélnek róla, mondván, az ilyen autókba folyton beleköt a rendőrség. Mi a valóság? Alkalmazhatok árnyékolást? Mennyire lehet sötét a szélvédőm? Megbírságolhatnak a sötét szélvédőért? Mi a helyzet külföldön?”

– A személygépkocsi szélvédőjének és ablakainak sötétítésén/árnyékolásán az üveg szín- és fényáteresztő tulajdonságainak módosítását kell érteni. Kétségtelen, hogy sötétített szélvédőjű autóban nagyobb kényelemben és biztonságban érezzük magunkat. Ugyanakkor a sötétített szélvédő – különösen éjszaka vagy esős időben – balesetet okozhat. A rossz színvisszaadás a sötétített üveg egy másik jelentős hátránya lehet.

Meg kell jegyezni, hogy az ukrán törvények az autó első szélvédőjének árnyékolása fogalmat eleve nem ismerik.

A közúti közlekedés szabályai 31.4.7-es pontja értelmében a közlekedési eszközök üzemeltetését törvény tiltja bizonyos műszaki hibák és követelmények be nem tartása esetén. Ilyen követelmény egyebek mellett, hogy a szélvédőn nem lehetnek rászerelt kiegészítő tárgyak vagy bevonatok, amelyek korlátozzák a kilátást a vezetőülésből, és rontják a szélvédő átláthatóságát. Az egyetlen kivételt az öntapadó rádiófrekvenciás azonosító címke jelenti, amely a kötelező műszaki ellenőrzésen való részvételt tanúsítja, és amelyet a szélvédő jobb felső sarkában, annak belső oldalán kell elhelyezni.

A 31.4.7-es pont в) alpontjához fűzött megjegyzésből kitűnik, hogy átlátszó színes fóliacsíkok rögzíthetők a személygépkocsik és autóbuszok szélvédőjének felső részére árnyékolásként. Színezett üveg használata engedélyezett (kivéve a fényvisszaverő hatásút), ha fényáteresztő képességük megfelel a ГОСТ 5727-88 szabvány követelményeinek. A buszok oldalsó ablakain függönyök használata is megengedett.

Az említett ГОСТ 5727-88 szabvány a sötétítés megengedett mértékéről úgy rendelkezik, hogy az elülső szélvédőnek meg kell őriznie fényáteresztő képessége legalább 75%-át, a két vezetőtéri oldalsó ablaknak pedig legalább a 70%-át. A hátsó ablakok és szélvédő esetében nincs meghatározott korlátozás.

A 70%-nál kisebb fény­áteresztő képességű üveget speciális jelzéssel kell ellátni. A sötétített/színezett szélvédő nem ronthatja a fehér, sárga, piros, zöld és kék színek érzékelését.

A fényáteresztő képesség ellenőrzését egy speciális készülékkel (тауметр) végzik, amelyet évente hitelesíteni szükséges. Méréskor érdemes odafigyelni a hitelesítés dátumára és az eljárás szabályosságára. Egyebek mellett tilos mérést végezni ködben, fagyos időben és hóesésben. A mérésre kizárólag +20 °C (+/-5%) hőmérsékleten, 40–80%-os páratartalom mellett kerülhet sor. A mérőkészüléket mérés közben szünetmentes tápegységhez szükséges csatlakoztatni. A mérést csak száraz és tiszta felületen javasolt végezni. A sötétített üveg fényáteresztő képességének mérésére a jármű műszaki vizsgáján kívül a járőrrendőrség állandó ellenőrzőpontjain kerülhet sor, amennyiben a járművezető nem tudja felmutatni a közlekedési eszköz érvényes műszaki talonját, vagy amennyiben a rendőrség munkatársa „vizuálisan” megállapítja a nem megfelelő átláthatóságot.

Az Adminisztratív jogsértési törvénykönyv 121. cikkelye 1. és 4. bekezdései büntetni rendelik a közlekedési eszköz vezetőjét, ha olyan műszaki hibás járművet vezet, amelynek működtetése ebben az állapotban a vonatkozó szabályok szerint tilos, vagy ha a jármű az idevágó szabályok, normák és szabványok megsértésével lett átalakítva. Ilyen esetekben a nem adózó minimálbér hússzorosának megfelelő, azaz 340 hrivnya bírság szabható ki. Egy éven belüli ismételt megsértés esetén a büntetés a járművezetéstől való eltiltás 3–6 hónapra, avagy 5–10 nap adminisztratív elzárás lehet.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a szélvédő vagy az ablakok átláthatóságát rontó bevonat (fólia) miatt a járművezető ellen megindított szabálysértési eljárások jelentős részét törvénysértés hiányában megszüntetik a bíróságok.

Az európai országokban általában az ukrajnaihoz hasonló szabályozás van érvényben, amely rendszerint szintén az ENSZ–EGB 43. számú előírásán (Egységes rendelkezések biztonsági üvegezésre alkalmas anyagok és azok járművekbe való beszerelésének jóváhagyásáról) alapul. E szabályozások lényeges momentuma, hogy a vezetőtéri oldalsó ablakok fényáteresztő képességének legalább 70%-osnak kell lennie.

Magyarországon a hátsó ablakok és a szélvédő fény­áteresztő képessége lehet ennél alacsonyabb, ha a jármű két külső visszapillantó tükörrel van felszerelve. Az első szélvédőre fényszűrő sáv helyezhető fel, mely legfeljebb a lehajtható napellenző alsó vonaláig terjedhet. A fóliázásról a kivitelező szakember vagy cég úgynevezett műbizonylatot állít ki, mely igazolja a felszerelés szakszerűségét és a fólia engedélyét rendőri ellenőrzés vagy a műszaki vizsgáztatás során. Ennek az igazolásnak tehát mindig kéznél kell lennie – ha van. Amennyiben rendőri igazoltatáskor a rendőrtiszt szabálytalanságot vesz észre, vagy a járművezető nem rendelkezik műbizonylattal a fóliázásról, a helyszíni bírság mellett a járművet időközi műszaki vizsgára kötelezhetik, s akár a forgalmi engedélyt is bevonhatják ideiglenesen.      

hk