A Mirotvorec honlap az irányadó az Ukrán Nemzeti Bank pénzintézeteknek kiadott ügyfélellenőrzési útmutatójában

2021. május 5., 13:00 , 1056. szám

A Mirotvorec honlap áll az első helyen azoknak a forrásoknak a listájában, amelyeket az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) speciális levelében javasol az ukrán bankoknak ügyfeleik hátterének ellenőrzése céljából – írta a strana.ua hírportál minap az NBU bizalmas dokumentumára hivatkozva.

A kiadvány által idézett, nemrég nyilvánosságra került 20-008/35441 sz., 2017. május 17-én kelt jegybanki levelet még Valerija Hontareva elnöksége idején küldte meg a bankoknak az NBU. De jóllehet Hontareva még 2018-ban lemondott tisztségéről, a pénzintézetek munkatársai máig ennek a dokumentumnak a rendelkezéseit alkalmazzák ügyfeleik hátterének ellenőrzéséhez. Mivel az NBU nem vonta vissza a kliensek igazolására ajánlott honlapok listáját tartalmazó levelet, azt az ukrán bankok máig hatályosnak tekintik. Egy pénzintézeti jogi szakértő a hírportálnak elmondta, hogy a jelzett jegybanki levél ugyan ajánló jellegű, mindazonáltal azt a bankok iránymutatónak tekintik. Az NBU ugyanis mindig megkövetelte a pénzintézetektől, hogy mindenhonnan gyűjtsék az információkat ügyfeleikről, hogy a lehető legteljesebb adatmennyiséggel rendelkezzenek – tette hozzá, megjegyezve, hogy az NBU pénzügyi monitoringra vonatkozó ajánlásait a bankok kötelezőeknek tartják.

A hírportál megszerezte és közzétette a jegybanki levél teljes szövegét. A dokumentum tartalmazza az NBU által a bankoknak ügyfeleik ellenőrzéséhez felhasználásra javasolt információs források listáját. A levél 28 részt tartalmaz alpontok sokaságával. Azonban a legfigyelemreméltóbb az, hogy az első helyen a Mirotvorec honlap (https://myrotvorets.center/) áll.

(vb/karpat.in.ua)