Évi 1,5 millió hektár föld eladására számít a kormány

2021. május 8., 10:29

Az ukrán hatóságok arra számítanak, hogy a földpiac megnyílása után a föld átlagos éves forgalma megközelítőleg 1,5 millió hektár lesz – jelentette az Interfax–Ukrajina hírügynökség az Eurókötvény-kibocsátási tájékoztató nyomán.

A tájékoztató emlékeztet, hogy a termőföld értékesítésére vonatkozó moratórium részleges feloldására 2021. július 1-jén kerül sor, a földpiac nagyobb liberalizálását pedig 2024. január 1-jétől tervezik.

A földvásárlási tilalom részleges feloldása lehetővé teszi az ukrán állampolgárságú magánszemélyeknek, hogy összességében100 hektár mezőgazdasági rendeltetésű területet vásároljanak, 2024. január 1-jétől pedig az ukrán tulajdonú társaságok is hozzáférést kapnak a piachoz, miközben a vásárlási plafont 10 ezer hektárra emelik.

A törvény tiltja a mezőgazdasági rendeltetésű földterületek eladását külföldieknek, hontalan személyeknek, külföldi társaságoknak és államoknak. Ennek a tilalomnak a feloldása csak népszavazás útján lehetséges.

A kormány várakozásai szerint 2000 dollár/ha átlagár mellett az első szakaszban mintegy évi 3 milliárd dolláros földpiac alakul ki.

Korábban egy felmérésből kiderült, hogy az ukránok 59%-a semmilyen körülmények között nem szándékozik túladni a birtokában lévő földrészlegen, ha a földpiac megnyílása után vételi ajánlatot kap.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)