Élmény, kaland és szórakozás – irány a Dinópark!

2021. május 9., 11:51 , 1056. szám

A dinoszauruszok visszatértek! Újranyitja kapuit a Beregszászhoz közeli Makkosjánosiban található Dinópark. Vigyikán Attila, a park megálmodója és tulajdonosa elmondta: mindamellett, hogy újra látogatható, bővült a park kínálata is. A több mint harminc életnagyságú dinoszaurusz mellett most egy „járó” dinóval is találkozhatunk, ha ellátogatunk a parkba. Emellett finom ételek és frissítő italok is várják a parkba érkezőket.

Mivel megyénk április közepén átkerült a sárga zónába, így ismét megnyitotta kapuit a látogatók előtt Kárpátalja első és egyetlen őslényparkja. Az újranyitás részleteiről Vigyikán Attilával beszélgettünk, aki elmesélte, hogy egy álma vált valóra a park megnyitásával, emellett többet is megtudhattunk arról, hogy mi várja a parkba látogatókat.

– Honnan származik az ötlet, hogy dinóparkot hozzon létre Kárpátalján?

– Az ötlet 2020 elején fogalmazódott meg bennem, amikor sokat gondolkoztam azon, mivel lehetne kedveskedni a kárpátaljaiaknak és az ide látogató turistáknak. Épp ez idő tájt Szlovákiában, pontosabban Kassán találkoztam egy ehhez hasonló élményparkkal. Megtetszett az ötlet, és szerettem volna ezt az élményt elhozni Kárpátaljára is. Mivel megyénkben nagy vonzereje van a termálfürdőknek, így arra gondoltam, egy ilyen látványosság élénkítené a turizmust, és sok látogatót vonzana.

– A korlátozások enyhítése megengedi a park újranyitását. Mivel várják most a látogatókat?

– Nehéz félév van mögöttünk, ugyanis a járvány okozta korlátozások sokáig nem engedték meg, hogy látogatókat fogadhassunk. Emellett a park maga szabadtéri időtöltést biztosít, így a téli szezon számunkra még nehezebben telik. Viszont most, hogy itt a tavasz, és beköszöntött a jó idő, reményeink szerint újra ezrével érkeznek majd az érdeklődők, akiknek megannyi újdonsággal készülünk. A park kéthektárnyi területén továbbra is több mint 20 élethű dinoszaurusz és sok más látványosság – dinoszaurusztojások, őskori csontvázak, őslénykori hangulatot keltő elemek – tekinthető meg, mindez egy tölgyerdő szívében, ahol az érdeklődők tényleg visszarepülhetnek az egészen az őshüllők koráig. Igaz, a dinók éhségüket nem csillapíthatják, a látogatók viszont igen, ugyanis immáron finom falatok – csirke- és marhahúsból készült hamburger, hot-dog, pizza és amerikai palacsinta – várják a látogatókat. Emellett frissítő italokat is fogyaszthatunk a kiépített pavilonok egyikében. Ha mindez nem volna elég, egy játszótér is várja a szórakozni vágyókat, valamint a jó idő beköszöntével frissen sült saslikot és más finom falatokat is lehet majd kapni a parkban. Az újranyitásunk egyik legnagyobb attrakciója viszont egy „járó” dinoszaurusz: egy exoskeleton váz, mely emberi irányítással tökéletesen imitálja egy dinó mozgását a park területén. Már gyerekkoromban is nagyon szerettem a dinoszauruszokat, sokat olvasgattam róluk, így próbáltam a legismertebb egyedeket bemutatni a parkban. Elárulom, hogy a nyár folyamán egy-két új őshüllő is érkezik hozzánk.

A park mostantól mindennap délelőtt 9 órától este 21 óráig (közép-európai idő szerint) várja az érdeklődőket, s minden egyes szolgáltatása elérhető teljes nyitvatartási idő alatt. A belépési díj felnőttek számára 150 hrivnya, azonban a 100 centiméter alatti gyermekek ingyen, a 100–130 centiméter magasságú gyerekek pedig 100 hrivnyáért látogathatnak el a dinoszauruszokhoz.

A nyugdíjasok és az ATO-ban részt vett katonák számára szintén 100 hrivnya a jegy, az 1–2. kategóriába tartozó mozgássérülteknek ingyenes, a 3. kategóriába tartozó mozgássérülteknek 100 hrivnya, a nagycsaládosoknál minden 3. gyermek számára ingyenes, az árva, valamint a szülői jogaiktól megfosztott személyek gyermekei pedig ingyen léphetnek be a parkba.               

K. K.