A Sólyom és a Tél Katonája

Sorozatajánló

2021. május 11., 16:08 , 1056. szám

E heti sorozatajánlónkban ismét a Marvel-rajongóknak kedvezünk. Mivel nemrég ért véget A Sólyom és a Tél Katonája c. hatrészes minisorozat, ezért kötelezően írni kell róla néhány sort. Aki esetleg még nem látta volna a nyolcrészes WandaVíziót, az is elolvashatja ezeket a sorokat, mivel nagyjából semmi köze nincs egymáshoz a két sorozatnak.

A Disney+-ra készült sorozat megalkotója Kevin Feige és Malcolm Spellman. A Marvel-moziuniverzum (MCU) negyedik fázisának második alkotása a már említett WandaVízió után. A forgatás 2019 októberében kezdődött Atlantában, majd a koronavírus-járvány miatt szüneteltették a produkció felvételeit, de 2020 szeptemberében folytatódtak a munkálatok. A forgatást októberben fejezték be Csehországban.

Valószínűleg senkinek sem okoz meglepetést az, hogy a címben szereplő két bosszúálló áll a sorozat középpontjában. De mégis mi a helyzet velük? Hat hónappal a „pittyenés” vagy „visszapittyenés” (Végjáték) eseményei után veszi fel a sorozat első része a történetszálat. Sólyom, vagyis Sam Wilson az amerikai légierőnél szolgál, ahonnan információt szerez az ún. Flag Smashers terroristaszervezetről, ahol emberfeletti képességekkel rendelkező személyek is lehetnek. A terroristákról azt kell tudni, hogy szerintük a Thanos csettintése után sokkal jobb volt az élet, mint amikor az „eltűnt” emberek visszatértek. Bár a Végjáték film végén Sólyom kapja meg Amerika Kapitány pajzsát, ám úgy érzi, hogy méltatlan arra, hogy viselje, ezért „kiállíttatja” egy múzeumban, mit sem sejtve arról, hogy az amerikai államnak mi a terve vele.

Itt jön képbe a Tél Katonája, azaz Bu­cky Barnes, aki kegyelmet kap az államtól, de cserébe terápiára kell járnia. Közben rémálmok gyötrik, és egyetlen barátjához is szörnyű emlékek kötik. A Tél Katonája nem nézi jó szemmel azt, hogy a Sólyom nem tartotta meg a Kapitány pajzsát. Közben kiderül, hogy a Tél Katonájához és Amerika Kapitányhoz hasonlóan az említett terroristacsoport tagjai is szuperkatonák.

Szándékos spoiler: sem a Sólyom, sem a Tél Katonája nem éri meg a sorozat befejezését, de nem kell megijedni, nem halnak meg. Vagy mégis?

A pörgős akcióthrillerben megismerkedhetünk még egy szuperkatonával, akit a Hydra 30 évig fogva tartott, és rengeteg kísérletet végeztek el rajta, továbbá ismét találkozunk Sharon Carterrel, aki ezelőtt az Amerika Kapitány: Polgárháborúban tűnt fel, és nem mellesleg Peggy Carter, korábbi S.H.I.E.L.D. ügynök unokahúga, a többi részben pedig fény derül a sorozat „főgonoszára”, aki talán nem is a legrosszabb rossz a sorozatban. Láthatunk több Amerika Kapitányt is, néhány szuperkatonát, wakandaiakat, ellátogatunk Madripoorba, együtt táncolhatunk Helmut Zémó báróval egy alvilági klubban, és még sorolhatnám.

A jelen lévő rossz tervének megakadályozása közben végigkísérhetjük főszereplőink jellemváltozásait és karaktereinek fejlődését.

Nehéz spoilerek nélkül többet írni, így akinek a rövid ízelítő felkeltette az érdeklődését, az fogjon bele, és bátran nézze meg, mert a hat rész alatt olyan dolgok is kiderülnek, mint az Amerikai Ügynök kiléte és még sok egyéb érdekesség.

Sajnálatos módon magyar nyelvű szinkronnal még nem nézhető, de reméljük, hogy ami késik, az nem múlik.

Bár a sorozat az IMDb-n „csak” 7,5-es értékelést kapott, mégis kötelezően ajánlott minden Marvel-rajongó számára, ha nem akarnak lemaradni számos érdekfeszítő történésről a Marvel-univerzumon belül. Jó szórakozást kívánok mindenkinek!

FS