Koronavírus: Túl a járvány harmadik hullámán

2021. május 12., 08:07 , 1057. szám

Májusban végre kezdetét veszi a vakcinák második dózisának tömeges beadása – legalábbis ezt ígéri az illetékes.

Nincs már vörös régió

Maga Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter jelentette be május 7-én a Facebook közösségi oldalon, hogy Ukrajna túljutott a koronavírus-járvány harmadik hullámán. Ennek egyik szembetűnő jele, hogy a hétvégétől nem maradt Ukrajnában több, a járványveszély szempontjából vörös besorolású régió. Az egészségügyi tárca közleménye szerint a narancssárga övezetbe tartoznak Voliny, Donyeck, Zsitomir, Kirovohrad, Luhanszk, Ternopil és Cserkasszi megyék. A többi megye, köztük Kárpátalja, valamint a főváros sárga besorolást kapott.

Csakhogy miközben az egészségügyi miniszter a harmadik hullám végéről értekezett, az országban ismét megugrott az új betegek napi száma. A múlt csütörtöki mintegy hatezerről pénteken nyolcezer fölé szökött az esetszám, s az ukránok szabad hosszú hétvégéjét valószínűleg csak az mentette meg az újabb vészterhes hatósági bejelentésektől, hogy a szabad- és ünnepnapokon hagyományosan a hétközinél lényegesen kevesebb új megbetegedést jelentenek. A vártnál rosszabb adatok ugyanakkor senkit nem értek váratlanul, az előző extrahosszú hétvége, amikor az ország népe jórészt fittyet hányva a karanténszabályokra örült a húsvétnak és a tavasznak, nem múlhatott el következmények nélkül.

Kárpátalján egyelőre nem romlottak jelentősen a járvány­ügyi mutatók. Május 10-én a megyében 32 új koronavírusos esetet erősítettek meg PCR-teszt segítségével, ezen belül az egykori Nagyszőlősi járásból hetet, a Beregszásziból egyet, az Ungváriból négyet, Ungvárról és Munkácsról szintén egyet-egyet, a Munkácsi járásból pedig egyet sem jelentettek. A nap folyamán két beteg elhunyt, 193 meggyógyult. A megye 17 Covid-betegeket fogadó kórházában a betegágyak kihasználtsága 17%-os, azaz változatlanul igen alacsony.

A negyedik hullám réme

A betegek számának esetleges újbóli megugrása azért is fenyegető az ukrán egészségügyre nézve, mivel a már jelenlévő brit vírustörzs mellett most az indiai felbukkanására is számítani kell. „Elmondhatjuk, hogy bizonyosan itt lesz (a kínai vírustörzs – a szerk.). És ez a valóság, ki kell mondani az igazságot. Már rögzítették többek között a szomszédos országokban, Csehországban, Lengyelországban, Romániában is. Ezért érthető, hogy végül Ukrajnában is megjelenik, ahogyan a brit vagy a dél-afrikai törzzsel is történt” – közölte Sztepanov egy tévéműsorban.

Könnyen előfordulhat, hogy az ország egészségügyi rendszere nem birkózik meg az újabb, negyedik hullámmal, hiszen már a harmadik során is teljesítőképessége határára jutott, miközben a lakosság oltása változatlanul csigalassúsággal halad.

Még több vakcina

Sztepanov a hétvégén ugyan újabb félmillió adag kínai CoronaVac oltóanyag érkezését jelentette be, sajnos a vakcina puszta jelenléte nem gyógyít, azt be is kellene adni az embereknek. Márpedig vasárnap Kijevben és 12 megyében egyetlen tűszúrást se végeztek. Aznap összesen 1004-en kaphatták meg a vakcinát az országban, ami kiábrándítóan kevés ahhoz képest, hogy a kormányzat az év végéig be szándékozik oltani a felnőtt lakosok többségét. Ami Kárpátalját illeti, az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint mindösszesen 10 (!) oltást adtak be május 9-én, de az aznapi csúcstartó Lemberg (Lviv) megye 470 oltása sem nevezhető soknak, ha arra gondolunk, hogy naponta tízezreket kellene immunizálni. Múlt pénteken, ami munkanap volt, közel 37 ezer vakcinát adtak be az országban, ám ez is elmarad a várakozásoktól. Hétfőig összesen 862 639 oltást adtak be Ukrajnában az oltási kampány kezdete, azaz február vége óta.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az ukrán lakosság oltási kedve változatlanul elmarad a kívánttól. Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint a hétvégéig alig 600 ezren regisztráltak oltásra. Egyébként jelenleg tart az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonok lakóinak és munkatársainak oltása. Folytatódik a Donyec-medencében szolgálatot teljesítő katonák, a szociális munkások, a papok, az olimpiára készülő sportolók, a ZNO lebonyolításában részt vevő pedagógusok, a járőrrendőrség, a baleseti mentők, a határőrök és a 65 éven felüliek vakcinázása.

Ugyancsak az oltással kapcsolatos hír, hogy miután a kormányzat megtiltotta a közszereplők beoltását a „maradvány” vakcinákkal, most a kijevi városvezetés volt kénytelen szigorítani az oltóanyag felhasználásának ellenőrzését, miután a világhálón megjelent hírek szerint a fővárosban nemcsak az oltási terv alapján előnyt élvező lakossági csoportokhoz tartozókat oltottak be. Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint 91 arra nem jogosult személy jutott vakcinához Kijevben. A fővárosban azzal mentegetőztek, hogy egyedi esetekről van csupán szó, és számuk a más régiókban előforduló hasonló esetek, illetve a beadott oltások számához képest sem jelentős.

Elkezdődik a második oltások beadása

A sajtó egyre többet foglalkozik az oltás második dózisának beadásával kapcsolatos késlekedéssel. Hétfőig mindössze 442-en kapták meg a teljes védettség kialakulásához szükséges második vakcinát. A strana.ua portál beszámolt egy Zsitomir megyei orvosról, aki a régióban az elsők között kapta meg az első oltást még február 24-én. Azóta is türelmesen vár a második oltásra.

Viktor Ljasko országos közegészségügyi főorvos igyekezett mindenkit megnyugtatni, mondván, a második adagok beadása még májusban elkezdődik. Erre a célra AstraZeneca/Covishield, Pfizer/Comirnaty, CoronaVac vakcinákat fognak használni. Miután a különböző vakcinák esetében eltérő az első és a második oltás között ajánlott várakozási idő, a második oltások beadása is különböző időpontokban kezdődik.

A második oltások beadása a Covishield vakcina esetében május 19-től kezdődik, miután az oltás ezzel a vakcinával február 27-én kezdődött, a két oltás beadása közötti javasolt várakozási idő pedig 12 hét. CoronaVackal április 13. óta oltanak Ukrajnában (az első és második oltás közötti javasolt várakozási idő 28 nap), a második oltások beadása így május 11-én kezdődött. A Comirnaty/Pfizerrel április 18. óta oltanak (az 1. és a 2. oltás közötti javasolt várakozási idő 3 hét), a második oltások beadása május 9-től vált esedékessé.

Hétvégén kapnák meg a vakcinát az oltásra jelentkezők

Kedden az elnök sajtószolgálata jelentette: egy Volodimir Zelenszkij részvételével megtartott tanácskozáson felmerült, hogy a Gyija alkalmazás segítségével oltásra regisztrált polgárokat hétvégén oltsák be. Hozzáteszik, az államfő támogatta Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter erre vonatkozó javaslatát.

Az elnök kitart amellett, hogy Ukrajnának stratégiai partnerségről kell megállapodnia az oltóanyaggyártókkal.

„Hogy ezeknek a vakcináknak a gyártása Ukrajnában történjen. Komplex megközelítésről és együttműködésről kell beszélnünk” – jegyezte meg.

A közleményből emellett kitűnik, hogy Ukrajnában folynak a Covid-útlevél implementációjával kapcsolatos munkálatok. Kijev az európai mintákra vár, hogy összehangolja azokkal dokumentumait.          

(zzz)