Méltatlanul búcsúzott az élvonaltól a Minaj FC

Labdarúgás

2021. május 12., 08:22 , 1057. szám

A jelek szerint mostanáig tartott az elmúlt öt évben villámkarriert futott, a járási bajnokságtól az országos élvonalbeli pontvadászatig szárnyaló Minaj FC tündöklése. Arra persze senki sem számított, hogy az elmúlt idények folytatásaként az együttes a legjobbak között is kiemelkedik majd a mezőnyből, de a bennmaradásra még néhány hete is reális esélye volt az Ungvár melletti község csapatának.

A Zorja elleni vereséget követően az utolsó előtti, 25. fordulóban már csak matematikai esélye maradt a minajiaknak, de ehhez mindenképpen pontszerzésre lett volna szükségük a Sahtarrral szemben. Ehhez képest – nem sokkal a hivatalos kezdés előtt – még a mérkőzés megrendezése is kérdésessé vált, mivel a kárpátaljai csapat a találkozó előtt érkezett meg a kijevi Olimpiai Stadionba, majd bezárkózott az öltözőbe, és a bemelegítésre is csak az épületen belül került sor… A bundabotrány ténye is felmerült, de a mérkőzést végül lejátszották, amelyen az öt év után a bajnoki aranyról először lecsúszó donyeckiek 4-0-ra nyertek.

A zárófordulóban a Minaj hazai környezetben 2-1-re kapott ki az ungvári győzelmével a nemzetközi kupaszereplés jogát kiharcoló Vorszkla Poltavától.

A 26. forduló további eredményei: Kolosz Kovalivka–Dinamo Kijev 0-3, Mariupol–Gyeszna Csernyihiv 4-1, Dnyipro–Ruh Lviv 1-1, FK Lviv–Olimpik Donyeck 1-1, Sahtar Donyeck–Inhulec Mariupol 1-0.

A bajnoki címet öt év után visszahódító Dinamo Kijev 65 ponttal végzett a tabella élén, és ezzel jogot szerzett arra, hogy ősztől a Bajnokok Ligája főtáblájára kerüljön. Az 54 ponttal második Sahtar Donyeck a BL-selejtező 3. fordulójában kapcsolódik be a küzdelmekbe, és két győztes párharcra lesz szüksége a főtáblára kerüléshez.

Az 50 ponttal harmadik Zorja Luhanszknak egyetlen selejtezőt kell játszania az Európa-liga főtáblájára kerüléshez, míg a negyedik Kolosz és ötödik Vorszkla az újonnan induló Konferencia-ligában selejtezhet.

A következő idénytől 16 csapatos ukrán élvonalból a 18 pontjával utolsóként végző Minaj FC búcsúzik, míg a helyére a másodosztályból három együttes érkezik majd.

Visszatérve a minajiakra, most még nem tudni, hogy elindul-e a gárda a másodosztályban, de a méltatlan kiesés után még az is a pakliban van, hogy az együttes egyszerűen feloszlik majd.

(tamási)