Mirotvorec – az NBU ajánlásával?

2021. május 12., 14:33 , 1057. szám

A Mirotvorec honlap fű alatti alkalmazására derült fény néhány napja. A strana.ua közölte, hogy a portál az első helyen áll azoknak a forrásoknak a listájában, amelyet az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) levele javasol az ukrajnai bankoknak ügyfeleik hátterének ellenőrzése céljából.

A cikk nem rejti véka alá, hogy mi a probléma a Mirotvoreccel: „A nemzetbiztonság elleni bűncselekmények tanulmányozásának központjaként pozicionálja magát, de szabadon felvesz »nyilvántartásába« a kormánnyal szemben álló személyeket.”

A hírportál felméréséből kitűnik, hogy a bankok megtagadhatják az ügyfél kiszolgálását, ha felkerül a Mirotvorec oldalára.

„Ha ez megtörténik, a bank felszólíthatja az ügyfelet, hogy zárja le a számlát. Sokkal nehezebb a hitelfelvevőkkel. A pénzintézet nem követelheti az adósság visszafizetését” – mondta el Vaszil Nevmerzsickij pénzügyi elemző a strana.ua-nak.

Az ominózus 20-008/35441 számú, 2017. május 17-én kelt levelet az NBU még Valerija Hontareva elnöksége idején küldte meg a bankoknak. És bár Hontareva még 2018-ban lemondott tisztségéről, a pénzintézetek munkatársai máig ennek a dokumentumnak a rendelkezéseit alkalmazzák ügyfeleik hátterének ellenőrzéséhez. Mivel az NBU nem vonta vissza a kliensek igazolására ajánlott honlapok listáját tartalmazó levelet, azt az ukrán bankok máig hatályosnak tekintették – emlékeztet a hírről szintén beszámoló karpat.in.ua.

Egy pénzintézeti jogi szakértő a strana.ua-nak elmondta, hogy a jelzett jegybanki levél ugyan ajánló jellegű, mindazonáltal azt a bankok iránymutatónak tekintik. Az NBU ugyanis mindig megkövetelte a pénzintézetektől, hogy mindenhonnan gyűjtsék az információkat ügyfeleikről, hogy a lehető legteljesebb adatmennyiséggel rendelkezzenek – tette hozzá, megjegyezve, hogy az NBU pénzügyi monitoringra vonatkozó ajánlásait a bankok kötelezőeknek tartják.

A nagy visszhangot kiváltó ügy rövidesen ugyanolyan váratlanul zárult le, mint ahogyan kipattant. Makszim Buzsanszkij, a Nép Szolgája párt parlamenti képviselője, aki Telegram-csatornáján elsőként hívta fel a figyelmet az NBU listájára, néhány nappal később közölte, hogy a jegybank eltávolította a Mirotvorec honlapot az információforrásként ajánlott oldalak közül. A honatya megelégedéssel nyugtázta, hogy – a szavaival – „az NBU villámgyorsan reagált a posztjára”. Mint írta, az NBU megújította ajánlásának szövegét, amelyben már nem szerepel a Mirotvorec az információforrásként javasolt internetes oldalak között.

A karpat.in.ua a hír kapcsán megjegyzi, hogy a PrivatBank zárolta a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány és munkatársai számláit.

(ntk/strana.ua/karpat.in.ua)