Akik még járvány közben is gazdagodnak

2021. május 13., 13:15 , 1057. szám

A Forbes magazin ukrán változata közzétette a 100 leggazdagabb ukrán rangsorát. A listát továbbra is Rinat Ahmetov vezeti. A leggazdagabb ukránok vagyona 42%-kal nőtt az elmúlt esztendőhöz képest.

A Top 10 a következőképpen fest 2021-ben: 1) Rinat Ahmetov, akinek vagyonát 7,6 milliárd dollárra becsülik; 2) Viktor Pincsuk – 2,5 miliárd dollár; 3) Konsztantin Zsevago – 2,4 milliárd dollár; 4) Ihor Kolomojszkij –1,8 milliárd dollár; 5) Hennagyij Boholjubov – 1,8 milliárd dollár; 6) Olekszandr Hereha, Halina Hereha – 1,7 milliárd dollár; 7) Petro Porosenko – 1,6 milliárd dollár; 8) Vadim Novinszkij – 1,4 milliárd dollár; 9) Olekszandr Jaroszlavszkij – 820 millió dollár; 10) Jurij Koszjuk – 780 millió dollár.

Az elemzők felhívják a figyelmet, hogy Petro Porosenko exelnök, aki tavaly még a harmadik volt a rangsorban, 1,6 milliárd dolláros vagyonával már „csak” a hetedik.

Viktor Medvedcsuk a maga 620 millió dollárra becsült aktívumaival nem „fért be” a 10 leggazdagabb közé. Az Ellenzéki Platform – Az Életért párt politikai tanácsának vezetője ellen Ukrajnában idén szankciókat vezettek be, a Forbes jelentése azonban nem tér ki arra, miként tükröződik ez a politikus vagyoni helyzetén.

Az első tízbe egyetlen nő tudott beférkőzni Halina Hereha személyében, aki férjével közösen birtokolja a rangsorbeli hatodik helyet – az Epicentr üzletlánccal együtt. A második nőre a 20. helyen bukkanunk rá, s ugyancsak „feleségi minőségben”: ő Irina Csecsotkina, aki férjével együtt vitte sikerre az ország talán legismertebb online áruházát, a Rozetkát. A legelőkelőbb helyen rangsorolt nő, aki egyedül hódította meg a Top 100-at, a 26. helyen található Filja Zsebrovszka. Ő a gyógyszeriparban érdekelt, s vagyonát 390 millió dollárra becsülik.

A Forbes számításai szerint a száz leggazdagabb közül 76 az elmúlt esztendőben növelte a vagyonát, amely összesen 44,5 milliárd dollárt tesz ki. Ez 42 százalékos gyarapodást jelent. A honi csúcskapitalistáknak azonban még így sem sikerült elérniük a számukra legkedvezőbbnek nevezhető 2013-as esztendő, vagyis a Jevromajdan előtti utolsó „békeév” pénzügyi mutatóit.

Így sem panaszkodhatnak a gazdagjaink. Önmagáért beszél, hogy amikor áprilisban a Forbes közölte a világ leggazdagabb embereinek listáját, azon 2755 milliárdos szerepelt (több mint bármikor korábban), köztük hét ukrán 19 milliárd dollárra rúgó javakkal, ami a világ leggazdagabbjai összvagyonának 0,15%-át teszi ki.

Az elmúlt esztendő során a rangsor szereplőinek 21%-a kicserélődött. Heten az érkezők közül bizonyos szünet után „tértek vissza” a legtehetősebbek klubjába. Tizennégyen először kerültek be a 100 leggazdagabb ember közé. Vagyonuk együttesen három milliárd dollárra rúg. Az abszolút újoncok közül a legtöbben az informatikában és az energiaiparban érdekeltek. A belépőt ebbe az elit társaságba 125 millió dollár jelentette idén – ennyire becsülik a rangsor utolsó helyén tanyázó Olekszandr Szlobogyan aktívumait.

Az összeállítók szerint a rangsorban szereplők vagyonának gyarapodásában közrejátszott a meghatározó ukrán exportcikkek árának növekedése, így az acélé, a gabonáé és a kukoricáé. Az alacsony viszonyítási bázis hatása azonban a nem nyersanyagokban érdekeltek esetében is megmutatkozott javaik becsült értékén. A nyersanyagárak növekedése várhatóan idén is folytatódni fog, ami megalapozhatja az amúgy is gazdagok további gyarapodását.

(hk)