A kárpátaljai magyar közösség biztonsága elsődleges

Bocskor Andrea és Gál Kinga sajtóközleménye

2021. május 13., 17:09

Bocskor Andrea és Gál Kinga fideszes EP-képviselők írásbeli választ igénylő kérdéseket intéztek Josep Borrellhez, az Európai Bizottság alelnökéhez, külügyi főképviselőhöz a legutóbbi beregszászi magyarellenes atrocitással kapcsolatban, valamint felhívták a figyelmét a Mirotvorec oldallal kapcsolatos napokban megjelent hírre. Az EP-képviselők a tájékoztatás mellett  választ szeretnének kapni arra, hogy az EU-Ukrajna Társulási Tanács óta  az EU  milyen lépéseket tett annak érdekében, hogy  az ukrán hatóságok garantálják a kárpátaljai magyar közösség biztonságát, megelőzzék a magyarellenes akciókat, provokációkat.

A Fidesz EP-képviselői felhívták az EU biztos figyelmét a kárpátaljai magyar kisebbséget ért újabb atrocitásra, mely a sokadik megfélemlítő akció a régióban: magyarellenes, fenyegető plakátok jelentek meg az ortodox húsvét hajnalán Beregszász utcáin. A falragaszok olyan fenyegető üzenetet tartalmaztak, mint „Késhegyre a magyarokkal!!!”, „Egy hetet kaptok, hogy elhagyjátok az ukrán földet, ellenkező esetben megmérgezünk titeket akár a patkányokat! Dicsőség a nemzetnek!!! Halál az ellenségre!!!”. Az elkövetők egy ismert közösségi portálon még fényképeket is megosztottak a cselekményről, de miután a rendőrség nyomozást indított, eltávolították azokat.  Bár ezúttal elfogták a feltételezett elkövetőket, akik a hatóságok szerint orosz megrendelésre csinálták a provokatív akciót, aggasztó, hogy  számos, korábbi magyarellenes tevékenység elkövetőinek kilétére máig nem derült fény. Ugyan Ukrajna rendelkezik az ilyen típusú bűncselekményeket büntető törvénnyel, de az etnikai gyűlöleten és fenyegetéseken alapuló provokációkért nagyon ritka esetben találták meg és vonták felelősségre az elkövetőket.

„Az ukrán hatóságoknak meg kellene előzniük minden etnikai alapú gyűlöletkeltést, minden ilyen esetet ki kell vizsgálniuk és meg kell találniuk a felelősöket, mert a büntetlenség további bűncselekményeket ösztönöz, félelemben tartja a kárpátaljai magyar közösséget és rossz fényt vet az európai demokratikus elkötelezettségek őszinteségére. Egy ország demokratikus helyzetének legfőbb fokmérője mennyire vannak benne biztonságban a területén élő kisebbségek” – hangsúlyozták a Fidesz EP-képviselői.

Bocskor Andrea és Gál Kinga EP-képviselők második kérdésükben tájékoztatták Josep Borrellt arról a napokban nyilvánosságra került hírről, miszerint a Mirotvorec honlap állt az első helyen azoknak a forrásoknak a listájában, amelyeket az Ukrán Nemzeti Bank levélben javasol az ukrán bankoknak ügyfelei hátterének ellenőrzése céljából. Bár jogi szakértők szerint ez a levél  csak ajánló jellegű, ennek ellenére a bankok iránymutatónak tekintették. A napokban az Ukrán Nemzeti Bank eltávolította a Mirotvorec honlapot erről a listáról.

„Meglepődve olvastam a hírt a Mirotvorec honlap és az Ukrán Nemzeti Bank kapcsolatáról. Amellett, hogy tájékoztattuk az Unió Külügyi Főképviselőjét az eseményekről,  rákérdeztünk, hogy figyelemmel kíséri-e az Európai Bizottság a honlappal kapcsolatos fejleményeket” – ismertette Bocskor Andrea.

Brüsszel, 2021. május 12.