Hírhedt börtönszökések

2021. május 16., 16:40 , 1057. szám

Amióta léteznek börtönök, a fogvatartottak azóta próbálkoznak szökési kísérletekkel. Ezekről a kísérletekről számos film és sorozat készült már, azonban voltak alkalmak, amikor a valóság is felért egy jól megírt forgatókönyvvel. Cikkünkben bemutatunk néhányat az elmúlt évszázad legmerészebb szökéseiből.

Szökés az Alcatrazból

A minden idők egyik legbiztonságosabb börtönének számító Alcatrazból 29 éves fennállása alatt harminchatan is próbálkoztak megszökni. A San Fransisco-öböl közepén álló büntetés-végrehajtási intézet biztonsági rendszeréről mindenki azt állította, hogy lehetetlen kijátszani. 1962-ben azonban három rab – Clarence Anglin, John Anglin és Frank Morris – minden korábbinál közelebb került ahhoz, hogy sikeres szökést hajtson végre. Anglinék bankrablásért és autólopásért kerültek az Alcatrazba, ahol először kihegyezett kanalak segítségével jutottak el a szellőzőrendszerig, onnan kijutottak az épület tetejére, majd a pékség kéményén keresztül leértek a földre, végül kikerülve az éjjeli őrjáratot átmásztak a kerítésen. Az őrök megtévesztésére babafejeket tettek ágyukba, amelyekre a borbélyüzletből csent valódi hajfürtöket erősítettek, ezzel is élethűvé téve azokat. A kerítés túloldalán mintegy ötszáz esőkabátból eszkábáltak maguknak tutajt, és elindultak a jéghideg, örvényekkel teli tengeren. A foglyokat sosem találták meg, de az FBI nem tartja valószínűnek, hogy élve partot értek. Az ügy azóta is megoldatlan, és valószínűleg sosem derül ki, hogy a bűnözők túlélték-e az utat, vagy a vízben lelték a halálukat. Az ügy sokakat foglalkoztatott, például néhány hidraulikával foglalkozó holland kutató talált egy lehetséges menekülési útvonalat, amely szerint egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a három férfi szerencsésen túlélte a nem mindennapi kalandot.

A legnagyobb brit börtönszökés

A brit történelem leghírhedtebb börtönszökésére 1983. szeptember 25-én került sor, amikor 38 fogoly kitört az észak-írországi Belfast közelében található Maze fegyházból. A létesítményben a rabok többsége IRA-katona volt, vagyis Észak-­Írországot az Egyesült Királyságtól elszakítani kívánó ír nacionalista, így nem meglepő, hogy az intézet falain belül összeverbuválódott egy nagyobb csoport, amely szökési tervvel állt elő. A szökés résztvevői becsempészett fegyverek és kések segítségével, egyesével kezdték leszerelni az őröket, túszul ejtve őket, hogy azok ne tudják megnyomni a vészjelzőt. A rabok mintegy fél órán belül végeztek a művelettel, majd magukra öltötték az őrök ruháit, és elvették a kocsikulcsukat is. Ezt követően bemásztak az ételszállító járműbe, és megpróbáltak kijutni a fegyintézetből. A szökésük nem úgy sikerült, ahogy eltervezték, mivel a brit rendőrök még aznap elfogtak tizenöt IRA-katonát, illetve sokan az Egyesült Államokba emigráltak, és ott tartóztatták le őket. Két foglyot azonban azóta sem találnak. Az egyik őr, akit leszúrtak a szökés során, szívroham következtében életét vesztette, közel két tucat fegyházi alkalmazott pedig megsebesült. A Maze-ből való szökés is – hasonlóan az alcatrazihoz – filmvászonra került, az alkotás a Maze címet viseli.

A sorozatgyilkos, aki a könyvtár ablakán ugrott ki

1974 és 1978 között az Egyesült Államokat sorozatgyilkosságok rázták meg. Ted Bundyt 1976-ban először emberrablási ügyben állították bíróság elé. A következő évben Utahból a coloradói Aspenbe szállították át, hogy egy nővér 1975-ben történt meggyilkolása miatt bíróság elé állítsák. Bundy kirúgta ügyvédjét, mert úgy gondolta, ő alkalmasabb saját védelmére, ezért a coloradói börtönben az 1977. júniusi tárgyalás szünetében engedélyt kért az épület könyvtárának meglátogatására, hogy ott anyagot gyűjtsön. Nem sejtették, hogy egy óvatlan pillanatban Bundy kiugrik a könyvtár nyitott ablakán, és sikeresen megszökik az épületből. Néhány napig a városban tartózkodott, mert az utakat lezárták, majd lopott egy autót, amelyben végül elfogták a rendőrök, s visszavitték a 64 km-re fekvő Glenwood Springs-i megyei börtönbe. Bundynak azonban másodszor is sikerült megszöknie: a cellája mennyezetébe vágott lyukon keresztül átmászott a börtönparancsnok lakrészébe, civil ruhába bújt, majd egyszerűen kisétált onnan. Eljutott Floridába, ahol ismételten lecsapott. Bundyt végül újból elfogták, és immár harminchat ember megölésével vádolták – bűnösnek találták, és villamosszék általi halálra ítélték, ami elől már nem tudott megszökni.

Szökés fából készült fegyverrel

Miután a húszas évei jelentős részét börtönben töltő John Dillingert 1933 májusában kiengedték, hamar az USA egyik leghírhedtebb gengsztere és legkeresettebb bűnözője lett, hiszen szinte azonnal nekilátott egy bankrablássorozatnak. A férfit 1933 szeptemberében elfogták, és az ohiói Lima börtönébe szállították. A fegyházat több, a gengszter magát a bűnüldöző szervek képviselőjének álcázó társa is felkereste azzal az indokkal, hogy Dillingerrel szeretne beszélni. Amikor a seriff igazoltatni akarta őket, egyszerűen megölték, s kihozták társukat a cellájából. Ezután 1934 januárjában Dillinger társaival egy kelet-chicagói bankrablás közben megölt egy rendőrt. A gengsztert ismét elfogták, ezúttal az indianai Crown Point börtönébe szállították, és a tervek szerint nem sokkal később bíróság elé állították volna a rendőrgyilkosság miatt. Bár úgy tartották, hogy a börtön szökésbiztos, Dillinger március 3-án egy játékfegyverrel – amiről nem lehet tudni, hogy ő maga készítette, vagy az ügyvédje csempészte be neki a fapisztolyt – arra kényszerítette az őröket, hogy engedjék el. Miután az őrök ezt megtették, ellopta a seriff kocsiját, és megszökött. Dillingert a hihetetlen szökés ellenére még ugyanezen év júliusában egy chicagói moziból kijövet elfogták, a rendőrök tüzet nyitottak rá, és halálosan megsebesítették.

Mit tesz egy szabadulóművész a börtönben? Kisétál onnan.

Ismerősen hangzik a Kapj el, ha tudsz! című film? Főszereplőjét Frank Abagnale amerikai szélhámosról, csekkhamisítóról, imposztorról és szabadulóművészről mintázták. A férfi élete során nyolc különböző személyazonossággal rendelkezett, papíron volt légi pilóta, tanársegéd, szülész-nőgyógyász, de még az ügyészi vizsgát is letette. 1971-ben Frank Abagnale-t tizenkét év börtönbüntetésre ítélték, amit egy atlantai börtönben kezdett el letölteni. Az őt kísérő békebíró azonban komoly hibát vétett, mert elfelejtette magával vinni az elítélt rabosító iratait, ami gyanakvást keltett a befogadó intézményben, ahol felmerült a gyanú, hogy Abagnale valójában szövetségi ügynök, aki a börtönt ellenőrzi. A férfi erre a sejtelemre ügyesen rá is játszott, s barátnője segítségével – aki meghamisította egy börtönellenőr és egy FBI-ügynök névjegykártyáját és igazolását, majd egy látogatás alkalmával ezeket bejuttatta Abagnale-nek – sikerült megszöknie a börtönből. A férfi bemutatta az igazolványokat a börtönőröknek, akik felhívták az állítólagos FBI-ügynököt, a vonal másik oldalán viszont a nő válaszolt, aki elmondta, hogy sürgősen találkoznia kell a férfival, így Abagnale egyszerűen kisétált a börtönből, ráadásul az őrök jóváhagyásával. Kevesebb mint öt évet töltött börtönben, mielőtt az Egyesült Államok kormányának kezdett dolgozni. Ma már az FBI-nak dolgozik, saját tanácsadó cége van, és még egy előadást is tartott kalandos életéről, amely elérhető a YouTube-on.

(mult-kor.hu/juratus.elte.hu/lexi)