Vaják

Sorozatajánló

2021. május 17., 14:08 , 1057. szám

Nemrég fejeződött be a Vaják második évadának forgatása, és biztos vagyok abban, hogy a rajongók már nagyon várják a sorozat folytatását. Hogy mégis mi az a Vaják, és hogyan lett nagyon népszerű a könyvből adaptált videójáték, valamint a könyvből és videójátékból adaptált sorozat, az lejjebb kiderül.

A Vaják (eredeti címe: The Witcher) 2019-ben indult lengyel–amerikai–magyar fantasy-dráma televíziós sorozat, amelyet Lauren Schmidt Hissrich készített a Netflixnek, és Andrzej Sapkowski azonos című könyvsorozatán alapul. A sorozat első, nyolc epizódból álló évada 2019. december 20-tól elérhető a Netflixen. A sorozat egy fiktív középkori világban játszódik, ahol Ríviai Geralt, a magányos szörnyvadász, Vengerbergi Yennefer, a nagy hatalmú varázslónő és Ciri cintriai hercegnő történetét követhetjük nyomon, akik rájönnek, hogy közös sorsuk által össze vannak kötve.

A 80-as évek derekán a lengyel Andrzej Sapkowski még nem sejthette, hogy Wiedźmin című kötete egyszer kitermeli az évtized egyik legismertebb videójátékát, és hogy nagyszabású sorozatot gyárt belőle a Netflix. Természetesen a Vaják-szériáról van szó, ami a kelet-európai, később az egész világ fantasyszcénájának megkerülhetetlen darabja lett.

A Witcher 3 videójáték sikere megmozgatta a filmgyártók fantáziáját is, és 2017-ben a Netflix bejelentette, hogy dolgoznak a The Witcher sorozaton, ám nem a játék világát veszik alapul, hanem Sapkowski történeteit. Innentől végeláthatatlan zavarodottság vette kezdetét a „fogyasztók” között. Az emberek a mai napig nem értik, hogy miért nem hasonlítanak a sorozatban látható karakterek a játékokban szereplő figurákra. Tény, hogy ezenfelül is voltak fura szereposztások, de összességében a szereplőválogatás remek, és mint adaptáció legtöbbször jól működik a Vaják mint sorozat.

Ahogy Sapkowski első kötete, úgy az első évad is inkább antológiajellegű, nem mindig halad előre folyamatosan a történetben, főleg nem lineárisan. A The Witcher sorozat egyik legnagyobb problémája, hogy az első epizódokban ügyetlenül használja a cselekmény időbeli eltéréseit. Körülbelül három rész után válik egyértelművé, hogy mikor járunk a múltban és mikor a jelenben. Nem félreértendő: semmi baj nincs a kronológiai ugrásokkal, de a néző semmilyen támaszt nem kap. Sem egy feliratot a képernyő sarkában, hogy x évvel később, de még a szereplők is teljesen ugyanúgy néznek ki, így gyakran fejtörést okoz kisilabizálni, hogy hol is járunk időben.

A részek lényegében egy-egy novellát dolgoznak fel, de közben hellyel-közzel sikeresen építik a világot, megismerjük a fontosabb szereplőket, motivációjukat és világnézetüket. A karakterek nagyjából rendben vannak. Geralt karakteréhez Henry Cavill tökéletes választás volt, és a Yennefert alakító Anya Chalotra is szintén bevált, de érezhető, hogy egyedül az ő sztoriját nem a regény ihlette (utóbbiban ugyanis nem sok minden derül ki a varázslónő korábbi életéből). A Cirit és Kökörcsint megformáló színészek is abszolút remekül teljesítenek. A mellékszereplők pedig hozták az átlagos szintet, de túlságosan emlékezetesre nem sikerült feltornázniuk magukat.

Összességében tehát a The Witcher (Vaják) sorozat első évada egy remek próbálkozás és egy jól sikerült adaptáció. A történet néhány részig elég kusza, a helyszínek és a szereplők nem feltétlenül egyértelműek, de a hangulat hamar teszi a dolgát. A zene, az atmoszféra, a harcok és a történet, amikor elindul, teljesen lekötik a nézőt. Aki bármilyen módon kapcsolódik a The Witcher-univerzumhoz, legyen szó könyvről vagy játékról, mindenképpen nézze meg a sorozatot, ha még nem tette. Igen, vannak még „gyerekbetegségei”, hibái, de valamiért úgy érzem, hogy a második szezonra ezeken túllépnek a készítők, és megkapjuk a 2020-as évek legnépszerűbb fantasysorozatát.

A sorozat az IMDb-n 8,2-es értékelést kapott, megtekintését 16 éves kor fölött ajánlom. Jó szórakozást kívánok mindenkinek, akinek ezen sorok után kedve támadt megnézni ezt a lenyűgöző fantasysorozatot.

FS