Ukrán nyelv: új lehetőségek az elsajátításhoz

2021. május 18., 12:37 , 1058. szám

Ukrán nyelv: új lehetőségek az elsajátításhoz címet viselte az a május 13–14-én az Internews Ukraine civil szervezet által rendezett online konferencia, melyre elsősorban kárpátaljai és Csernyivci megyei médiaszolgáltatókat és bloggereket hívtak meg.

A rendezvényre a Zoom felületén került sor, melynek során a résztvevők megtudhatták, hogyan lehet támogatókat keresni az online tartalmak létrehozásához, miként lehet könnyebben elsajátítani az ukránt mint második nyelvet, továbbá azt, hogyan lehet érdekesebbé és figyelemfelkeltőbbé tenni egy internetes oldalon létrehozott fiókot.

A konferencia első napján az ukrajnai és európai nyelvi képességekről volt szó, melynek kezdetén Päivi Laine, Finnország ukrajnai rendkívüli nagykövete elmondta, hogy „a kétnyelvűség előnyöket jelent a gyakorlatban és az életben is”.

Ezt követően Ihor Hvorosztyanij, a Tanuljunk együtt! projekt nyelvi tanácsadója számos ötletről és érdekességről számolt be az ukrán nyelv elsajátítása kapcsán a nemzeti kisebbségek számára. Összehasonlította az anyanyelv és az idegen nyelv tanulásának sajátosságait, s kijelentette, hogy mindenek­előtt a beszédre kell helyezni a hangsúlyt, több motivációval kell szolgálni a diákoknak a nyelv megtanulásához, s vizuális elemekkel kell kiegészíteni a témaköröket a tanulás során. Bemutatott több, készülőben lévő projektet, melyek között szerepelt egy kézikönyv és egy mobilalkalmazás is az ukrán nyelv elsajátításához.

Az esemény második napján Danuta Mazurik, az ukrán nyelvi normák országos bizottságának tagja tartott előadást az ukrán mint idegen nyelvről. A hölgy szintén a beszéd gyakorlására és a motivációra helyezte a hangsúlyt, elmondása szerint a kellően motivált diákok viszonylag rövid időn belül képesek elsajátítani az ukrán nyelvet.

Ami a médiaszolgáltatóknak szóló részt illeti, az előadók többsége arra hívta fel a figyelmet, hogy a sajtóban dolgozóknak fontos az olvasók/nézők helyébe képzelni magukat az anyagok közzététele és a honlapok szerkesztése során, hiszen ezáltal könnyebb összegezni a látottakat, olvasottakat. Fontos továbbá a figyelemfelkeltő és egyben érthető illusztrációk és videofelvételek közzététele is, mivel életünkben egyre nagyobb teret foglalnak el az online felületek.

Az Internews Ukraine konferenciája a Tanuljunk együtt! projekt keretein belül jöhetett létre, az eseményt az Európai Unió és Finnország Külügyminisztériuma támogatta.             

VV