Esze Tamás útján Mezőváritól Beregszászig

2021. május 22., 12:39 , 1059. szám

Május 21-én Mezőváriban és Beregszászban is felelevenítették II. Rákóczi Ferencnek a haza védelméért harcba hívó zászlóinak bontását. A Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet a járványhelyzet enyhülése miatt idén úgy döntött, Mezőváritól Beregszászig végigjárja a kurucok útját.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) által szervezett mezővári csendes megemlékezést követően a PCS szervezésében először Mezőváriban, Borzsován, majd Nagymuzsalyban s végül Beregszász főterén idézték meg az 1703. május 21–22-i eseményeket.

A korhű öltözékeket viselő „kurucok” lovas szekereken vonultak végig a településeken egészen a beregszászi Kossuth térig. Kész Barnabás néprajzkutató, hagyományőrző, történész, a beregszászi színház színészei: Ferenci Attila és Szilvási Szilárd, a Kokas Banda és növendékei, Pirigyi Gergely tárogatós, valamint a Rákóczi-főiskola diákjai közreműködésével sikerült feleleveníteni a Rákóczi-szabadságharc történelmi előzményeit.

A helyszíneken felolvasták a felkelésre szólító brezáni kiáltványt, amelyet Rákóczi Brezán várában nyújtott át Esze Tamásnak, a tarpai módos jobbágynak, aki tetteivel nem félt megmutatni szabadság iránti vágyát. A Kokas Banda hajdúsági táncokkal fokozta a hangulatot.

A beregszászi Rákóczi téren Esze Tamás mellszobránál csendes koszorúzással emlékeztek a kuruc brigadérosra.

Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a PCS elnöke újságírónknak elmondta, immár öt éve időzítik Beregszász városnapját a megemlékezéshez, azonban a hagyományos, nagy volumenű ünnepség a korlátozások miatt ismét elmarad. „A kuruc múlt közös gyökere az összes itt élő népnek, hiszen az első ilyen esemény volt, amikor a szabadságért zászlót bontottak Kárpátalján, és harcoltak a Habsburgok ellen. Ezért elevenítjük meg ezt az eseményt, ami a médián keresztül eljut minden kárpátaljaihoz” – fogalmazott Orosz Ildikó.         

CsA