Shadow and Bone – Árnyék és csont

Sorozatajánló

2021. május 22., 17:45 , 1058. szám

A mondás úgy tartja, hogy a könyv mindig jobb, mint a film, és csak azoknak készülnek a könyvadaptációk, akik lusták olvasni. Hogy ez mennyire idejétmúlt felfogás, azt ezúttal a Shadow and Bone – Árnyék és csont sorozat bizonyítja, amely – ahogyan azt ígérték – kijavítja a könyvön esett csorbákat.

Ezeket a hiányosságokat a könyvsorozatot szerző Leigh Bardugo maga is elismerte, mint mondta, a könyv írásakor még elég beszűkült „világnézete” volt, és mire rájött, hogy hogyan hozzon létre színesebb karaktereket, már késő volt.

A Netflix új, Shadow and Bone – Árnyék és csont című fantasysorozata Leigh Bardugo Grisaverzum-sorozatának könyvein (az első évad elsősorban az Árnyék és csonton és a Hat varjún) alapul, amely egy zűrzavaros királyságot és az abban élő varázslatos erejű szereplőket sorakoztatja fel.

A könyvhöz képest jelentős különbség, hogy a sorozat nem kizárólag a világ megmentésére induló lányról szól, hanem sokkal több teret enged a többi szereplőnek is. Azonban míg Leigh Bardugo lassú alapossággal vezeti fel a különböző varázserőket használó karaktereket, addig a sorozatban kifejezetten gyorsan szórják ránk ezeket az információkat, és nekünk egy csapásra meg kellene tanulnunk, hogy mi az a Grisa, a Volkra vagy a Szabó, hol van Ravka, az Árny­zóna vagy éppen Ketterdam, a különböző idézők, hogy a színes karakterek sokaságát ne is említsük.

Miközben Alina Starkova Kirigan tábornok oldalán a saját képességeit fedezi fel, a világ másik felén Kaz Brekker és „varjai” – Inej Ghafa és Jesper Fahey – is saját képességeiket szeretnék kamatoztatni. A trió egy veszélyes küldetésre indul azért, hogy megfelelő hírnevet szerezzenek maguknak a bűnözés alvilágában, és elindulnak egy olyan útra, amelynek során végül Alinával keresztezik az útjukat. Alina és Kaz története nagyon eltérő hangvételű. Míg Alina Ravka hirtelen kinevezett megmentőjeként úszik a dicsőségben, addig Kaz és a „varjak” folyamatosan veszélyes ütközetekben vesznek részt.

A sorozat az egyik kalandot politikai drámával fűszerezve, a másikat robbanásszerű, kardcsörtető akcióval mutatja be, mindezt egymással párhuzamosan. Később a sorozat még egy harmadik történetszálat is bevezet, amely Matthias Helvar, egy fjerdai katona és egy fogságba esett Grisa, Nina Zenik körül forog. Ráadásul az egyik történetszálról a másikra mindig jó érzékkel terelődik át a hangsúly.

A Shadow and Bone – Árnyék és csont sorozatváltozata egy kicsit a Végzet: A Winx Saga és a Vaják találkozása is, és nemcsak olyan értelemben, hogy ebben is vannak szörnyek és mágikus képességű emberek, hanem abban is, hogy aki élvezettel darálta bármelyik fenti Netflix-sorozatot, az jól fog szórakozni a Shadow and Bone – Árnyék és csont néhol kicsit young adult, olykor komolyabb hangot is megütő 8 epizódja során.

Ráadásul a sorozat elkészítésekor nemcsak a történetmeséléssel, de a vizuális érzékkel sem volt gond: a jelmezek gyönyörűek és aprólékosak, a díszletek is élénkek, amit már csak azért is fontos kiemelni, mert a sorozatot Magyarországon forgatták. Önmagában már az is külön üdítő, hogy a szokásos, középkori Nagy-Britanniára emlékeztető közeg helyett sokkal inkább a cári Oroszországban érezhetjük magunkat.

Összességében nem panaszkodhatunk, a Shadow and Bone – Árnyék és csont még talán meg is ugorja az előzetes várakozásokat, ám még jobban szórakoztató, ha különösebb elvárások nélkül ülünk be elé. A sorozat első évada nem mellesleg 7,9-es értékelést kapott az IMDb-n. Jó szórakozást kívánok hozzá!

FS