A Hazajárók a Horgas-csúcson

2021. május 24., 17:08 , 1059. szám

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagjai május 22-én idei 10. túraútjukon a többségében bojkók lakta Alsókalocsa mellett északkeletre elterülő, a Gorgánok-hegylánc részét képező 1 719 méteres csúcsot, a Sztrimba (Horgas) meghódítását vették célba. A vállalkozóbb kedvű résztvevőknek az indulás estéjén – mivel előző nap Beregszászból indult a telekocsis túrakonvoj – az Alsókalocsától 7 km-re lévő, a Talabor-folyó melletti festői környezetben található kis szigeten sátras kempingezésre is volt lehetőségük. A többiek pedig a település Kalocsai Korcsma nevet viselő panziójában éjszakáztak.

Másnap reggel is csatlakoztak még túratársak, így 8.30-kor 30 túrázó indult el élelemmel és ivóvízzel megrakodott hátizsákokkal. Azonban az elmúlt időszak esőzései megtették hatásukat, elmosták a túra hivatalos kiindulópontjának számító, 930 méteres tengerszint fölötti magasságban található Priszlop-hágóhoz vezető utat, ezért az autókat hátrahagyva, az egyik helyi lakos teherautójának a platóján utazva sikerült feljuttatni a túracsoportot a hágóra.

Az 5 fokozatú skálán a 4-es nehézségi szintet viselő Sztrimba nem adja magát könnyen. Az erősen kaptatós, meredek szakaszok sűrűn jelentkeznek. Eleinte bükkös erdős részen haladhatunk, majd ezt fokozatosan felváltják a tűlevelűek, feljebb pedig a hóval borított gyalog- és borókafenyős rész következik, még fentebb pedig a gyephavas. A Horgas jellegzetes Gorgánok-beli hegy. A csúcs közelében már szinte csak „ördögszántással”, vagyis egymásra rakódott nagyobb kövekkel találkozhatunk. A csúcsra felérve +3 Celsius-fokot mértünk a megszokott erős széllel.

Bíró András, az egylet alapítója és elnöke a csúcsra felérve rövid ismeretterjesztő tájékoztatást tartott az elénk táruló csodálatos körpanorámáról, a hegység és környéke érdekességeiről, jellegzetességeiről. Lapunknak elmondta, hogy idén eddig ez volt az egyetlen 4-es nehézségi szintű túrája az egyletnek. A nehézségi szintet a túra távja, illetve a szintemelkedés eloszlása adja, ami a Sztrimbánál egy irányba 5 km-t és 786 méteres emelkedést jelent.

Vezsdel László, az egylet titkára, illetve egyik túravezetője részletesen bemutatta a Horgas csúcsáról is jól látható, körös-körül elterülő Északkeleti-Kárpátok bérceit. A csúcsról 80-90 km távolságba is el lehetett látni, így László segítségével be tudtuk azonosítani a Pikuj (Pokol-bérc), az Osztra Hora (Éles-kő), a Darvajka, a Szinevéri-tó felett lévő Tóhavas és az 1 709 méter magas Fekete-bérc (Negrovec) a Kalocsa-bérc, illetve a Gorgánok legmagasabb, 1 832 méteres Szigulja-csúcsait és a Szuhár-patak völgyét is. Ezenkívül jól láthatóak voltak az Iker-havasok, távolabb pedig a Hoverla, a Petrosz és a máramarosi Pip Iván-havas, illetve a Fagyalos egész gerince is feltűnt. Közelebbről pedig kirajzolódott az Apecka-hegy, a Tarac-völgy, kicsit távolabb pedig beköszönt a Kraszna- és a Borzsa-havas is.

Varju Zoltán egyleti alapító tag, alelnök arra hívta fel lapunk figyelmét a csúcson beszélgetve, hogy mindannak ellenére, hogy a kárpátaljai magyarságot rengeteg nyomorúság, nehézség, korlát sújtotta és sújtja, az egyik olyan dolog a sok közül, amiért érdemes itthon maradni, az a Kárpátok által nyújtott lélegzetelállító látvány. „Ezek a hegyek a mieink, és csak akkor maradnak is azok, ha érezzük a lábunkban, a szívünkben, az agyunkban és a verejtékünkben. Birtokba vesszük őseink örökségét, és hálát adunk Istennek azért a fantasztikus látványért, amely itt fogad bennünket.”

A nemzeti imádságunk közös eléneklését követően az egyik túratársunk hálát adott Istennek a túra sikerességéért, aztán fokozatosan indultunk vissza, ereszkedtünk lefelé, először hóban, aztán már esőben, szélben és sárban egészen a falu határáig, ahol az autóinkat hagytuk. Így összesen 17,5 km volt a túra teljes távja. Kissé megfáradtan, de csodálatos élményekkel gazdagodva indultunk haza.

A túráról készített összefoglaló videót itt tekinthetik meg.

A soron következő alkalomra május 29-én kerül sor, amikor is a Róna-havasok legmagasabb csúcsára az Osztra Horára (Éles-kő) látogatnak el. Az eseményre itt jelentkezhetnek.

Dankai Péter