A csemegekukorica termesztése

2021. május 25., 21:22 , 1059. szám

Az utóbbi években egyre népszerűbb lett a gazdák körében a csemegekukorica termesztése. Igen sokan hajtatásban termesztik, ahol mostanra már fejlettebbek a tövek, mások a szabadföldi termesztés mellett döntenek. Alábbi cikkünkben e növény termesztését, gondozását mutatjuk be.

Igényei

A kukorica optimális hőigénye 22 (± 7) fok. Szabadföldi termesztés esetén a vetés legkorábbi ideje április 20-ra tehető, ennél korábban a hideg miatt nem szoktuk elvetni a kukoricát. A kelés gyorsasága – amennyiben a kellő nedvesség biztosított – a hőmérséklet függvénye. Így az elvetett magvak 10 fok körüli hőmérsékleten 22 nap alatt, 15 fok körül 15 nap alatt, 20 fokon pedig 7 nap alatt kelnek ki. Fényigényes növény. A napi megvilágítás hosszúsága befolyásolja a szaporítószervek képződését, a növény fejlődését. Tizenkét óránál rövidebb megvilágítás a virágzást sietteti, a vegetatív fejlődést késlelteti. Vízigénye nagy. A legtöbb vizet a virágzás kezdete előtti első és a virágzás utáni harmadik hétben igényli. Tápanyagigénye szintén jelentős. Nagy tömegű levelének, szárának kifejlesztéséhez sok tápanyagra van szüksége. A szervestrágyázást meghálálja (10 kg/m2). Tápanyagszükségletének nagyobb részét műtrágyákkal elégítjük ki.

Fajtaválasztás

A nálunk elterjedt csemegekukorica-fajták a Dessert sorozathoz tartoznak. Akik a legkorábban szeretnének a piacon értékesíteni, azok általában a legkorábbi érésű Dessert R68-ast választják, de termesztik a Dessert 70, Dessert 73 és a Dessert R78 fajtákat is.

Termesztése

Többféle módszert alkalmazhatunk a termesztés kezdetekor. Kisebb területek beültetése esetén igen elterjedt a csemegekukorica-palánta nevelése. A palántanevelés kb. 3-4 hetet vesz igénybe, ugyanis ekkorra érik el azt a fejlettséget, amikor már mindenképp ki kell ültetni a növényeket. Ez négy, de legfeljebb öt lombleveles korban meg kell hogy történjen. Ezen áll vagy bukik a siker, mert a hatodik lomblevél felbukkanásakor már megindul a csőképződés. Ha pedig ilyenkor nem tud fejlődésnek indulni a kukorica, akkor ugyan hoz csövet, de kicsit, nem piacos méretűt.

Az intenzív termesztési technológia előírásai szerint a kukoricát 65 cm széles bakháton termesztjük, az ikersorok közötti távolság 32 cm, a tőtávolság 22 cm, így 55–58 ezer tő jut egy hektárra. A bakhátakat ajánlatos fekete fóliával takarni, aláfektetve a csepegtetőcsöveket. Az ültetés előtt a palánta gyökerét mártsuk indítótrágya-oldatba. A kiültetett állományt lehetőség szerint takarjuk fátyolfóliával, akár több sort beborítva egyetlen szélesebb darabbal, és művelőutanként rögzítsük azt. A lazán felrakott fátyolfólia hasznos dolog, akár egy héttel is előrébb hozhatja a termésérést, mint egy búra, úgy védi a növényeket. Majdnem derékig ér a tengeri, amikor levehető a fátyolfólia. Addigra kicsit „megnyomja” ugyan a leveleket, de nem lesz semmi bajuk a növényeknek.

A helyrevetéses technológiával később érik a kukorica. Ebben az esetben a vetés akkor kezdődhet el, ha a talaj hőmérséklete 5–7 cm mélységben már eléri a 12–14 °C-ot. Hasznos a koraiság szempontjából, ha a vetőmagot barázdába vetjük. Töltögetővel vagy más alkalmas eszközzel 7–10 cm mély barázdát húzunk, és abba vetjük a magot 3–5 cm mélyre. A barázdát ne húzzuk vissza, hanem erre terítsük a fátyolfóliát, védett körülményeket teremtve a keléshez és a későbbi növekedéshez. Az ápolási munkák végzéséhez vegyük le a fátyolfóliát, majd munka után terítsük vissza. Figyeljünk arra is, hogy a fátyolfóliát párás időben, este vagy kora reggel vegyük le, különben perzselést okozhatunk.

Ápolási munkák

Az ápolási munkák során fontos odafigyelni a gyomtalanításra. A csemegekukorica-fajták némelyike különösen érzékeny a gyomirtó szerek használatára. Ez általában a csomagoláson jelezve van, érdemes fajtaválasztáskor figyelembe venni. Hajtatott termesztés során nem ajánlott semmilyen gyomirtó szer használata. Ilyenkor leginkább a mechanikai gyomirtást hasznos alkalmazni.

A másik fontos ápolási munka az öntözés, tápoldatozás. Amennyiben lehetőség van rá, úgy kiültetés után juttassunk ki nitrogéntúlsúlyos tápoldatot a növényeknek: 60 dkg ammónium-nitrát + 30 dkg kálium-nitrát + 10 dkg keserűsó 1000 liter vízben feloldva. Ezt a tápoldatot addig adhatjuk, amíg a kukoricánk el nem kezdi a csövet fejleszteni. Ekkor már káliumtúlsúlyt kíván a növény: 60 dkg kálium-nitrát + 30 dkg ammónium-nitrát + 10 dkg keserűsó 1000 liter vízben feloldva. Hajtatás során, amennyiben előzőleg nem volt szerves trágya a talajba dolgozva, megjelenhetnek a mikroelemek hiányának tünetei (különösen a cink és a bór hiányáé), ezeket jól lehet orvosolni lombtrágyázással.

Tihor-Sárközi Mónika,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza