Kormányátalakítás Kijevben: hármat egy csapásra

2021. május 26., 10:00 , 1059. szám

Három minisztert váltottak le, illetve neveztek ki helyettük újakat Ukrajnában az elmúlt héten.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter menesztése kapcsán nemigen támadhattak kétségek senkiben a lépés megalapozottságát illetően. A hivatalos indoklás szerint a kormány elégedetlen volt a tárcavezető munkájával, elsősorban ami a koronavírus elleni vakcina beszerzését és az oltási kampány megszervezését illeti. Volodimir Zelenszkij elnök utóbb bevallotta a sajtónak, a helyzet tarthatatlanná vált a kormányon belül, mivel Denisz Smihal miniszterelnök már nem tudott együtt dolgozni Sztepanovval. Így annak ellenére is lépni kellett, hogy nem tartották szerencsés ötletnek az illetékes tárca vezetőjének leváltását a koronavírus-járvány kellős közepén. Talán egyedül Sztepanov nem értett egyet a menesztésével, és igyekezett felértékelni a saját teljesítményét az egészségügyi tárca élén, de a parlament csöppnyi kétely nélkül szavazta meg a leváltását múlt kedden.

Az új egészségügyi miniszter a kormány előterjesztése nyomán Viktor Ljasko, az eddigi országos közegészségügyi főorvos lett. A 41 éves tisztviselő a miniszterhelyettesi posztot is betöltötte Sztepanov mellett, vagyis nehéz volt elvonatkoztatni attól, hogy bizonyos mértékig ő is felelős a tárcának az utóbbi hónapokban nyújtott katasztrofális teljesítményéért. Az ellenzéki frakciók nem is szavazták meg a kinevezését. A közreműködésükre azonban ezúttal nem is volt szükség, mivel a kormánypárti többség a független honatyákkal összefogva 262 szavazatot biztosított az előterjesztés elfogadásához a 450 fős törvényhozásban.

Ljaskót a kormányzat egyik legtöbbet nyilatkozó és talán legkevésbé népszerűtlen tagjaként tartották számon az elmúlt hónapokban, így sok szempontból kézenfekvő választásnak tűnt a személye, amikor Sztepanov utódját keresték a Bankovaján. Kérdés azonban, hogy mi egyébben tehetséges még az új miniszter a kommunikáción kívül. Elsősorban az oltási kampány és a vakcinabeszerzés felgyorsítását várják tőle. Mindenesetre feltűnően visszafogott volt első miniszteri nyilatkozataiban az újdonsült tárcavezető. A parlament előtt például ígéretet tett, hogy az év végéig Ukrajnában mindenkit beoltanak koronavírus ellen, aki be akarja oltatni magát. Vagyis nem ismételte meg sem a kormány célkitűzését, ahol egy hónapja még azt adták ukázba, hogy az év végéig oltsák be a felnőtt lakosság többségét, sem az elnökét, aki azt szeretné, ha az augusztusi nemzeti ünnepig legalább azok közül megkapná mindenki a vakcinát, aki oltásra jelentkezett.

Ljasko két miniszterkollégájával, akikről szintén múlt csütörtökön szavazott a parlament, lényegesen kevesebbet foglalkozott a média. Ihor Petrasko gazdasági és Vladiszlav Kriklij infrastrukturális minisztert azután menesztette a Legfelső Tanács, hogy benyújtották a lemondásukat, vagyis nem akadt velük gond, mint Makszimovval, aki nem volt hajlandó önként „megírni a kérvényt”. Sokan kételkednek ugyan távozásuk önkéntességében, mindenesetre a parlament előtt mindketten kiálltak Volodimir Zelenszkij elnök politikája mellett, és a kinevezésük óta elért eredményeket hangsúlyozták. A sikereknek ez a látszólag véget érni nem akaró sorolása olyan furcsa volt a két távozó tisztviselő előadásában, hogy az ellenzék részéről nem minden irónia nélkül kérdeztek rá: ugyan miért kell lemondaniuk, ha egyszer ilyen jól mennek a dolgok? Persze mindenki tisztában volt vele az ülésteremben, hogy a dolgok egyáltalán nem mennek jól. Más kérdés, vajon miért éppen ennek a két kormánytagnak kellett „elvinnie balhét” a teljes miniszteri kabinet helyett? Csak alátámasztja a kérdés létjogosultságát, hogy Zelenszkij a sajtónak nyilatkozva azt mondta, mindkét távozó marad a kormányzatban. Kriklij állítólag az elnök csapatában kap új megbízatást. Úgy tudni, Roman Lescsenko agrárminiszternek fog segíteni a földreform koordinálásában.

Az új miniszterekről annyit lehet tudni, hogy mindketten egyebek mellett azért válhattak a kormány tagjaivá, mert korábbi posztjukon jól teljesítettek.

Olekszij Ljubcsenko, aki a gazdasági tárca új irányítója lett, s akit feltűnően sok, 293 szavazattal erősítettek meg tisztségében, eddig az adóhivatalt vezette. Feltűnt, hogy a minisztert mindjárt első miniszterelnök-helyettessé is kinevezték. Még a parlamenti emelvényről megígérte, hogy nem emeli a költségvetést meghatározó adók, köztük a személyi jövedelemadó mértékét, és támogatja a koronavírus-járvány okozta válság által sújtott kisvállalkozásokat.

A másik újonc a kormányban Olekszandr Kurbakov infrastrukturális miniszter, aki kinevezése előtt az állami közútkezelő ügynökséget, az Ukravtodort irányította. Miután Zelenszkijnek köztudottan gyengéje az útépítés és -javítás, feltételezhető, hogy az elnök elégedett volt az igazgató működésével. Kurbakov az útjavítás folytatását, a kikötői infrastruktúra helyreállítását ígérte, és várhatóan a kikötők koncesszióba adása is napirenden marad. Az általános vélekedés szerint Kurbakovnak új tisztségében nehéz lesz megmaradnia az „elnök kedvencének”, olyan katasztrofális örökséget kellett átvennie. Elég, ha az állami vasúttársaság, az Ukrzaliznicja körüli viharokra gondolunk.

(ntk)