Ballagás és játszótéravatás a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskolában

2021. május 29., 18:12 , 1060. szám

Utoljára szólalt meg a csengő a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola 14 ballagója számára, akik május 29-én búcsúztak el iskolájuktól, diáktársaiktól és tanáraiktól. Az ünnepség egy játszótér átadásával is kiegészült, amelyet a munkácsi Matl család készített el a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával.

A tanévzáró kezdetén Popovics Pál osztályfőnök vezetésével a végzősök az osztálytermekből kivonultak az iskola udvarára, ahol már várták őket az ünneplő szülők, barátok, iskolatársak. Schink István iskolaigazgató tanévzáró beszédét követően biztató gondolatokat intézett a ballagókhoz.

Köszöntötte a végzősöket Korolyova Erzsébet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Munkácsi Alapszervezetének elnöke is, aki kiemelte: „A mai nap ünnep, a hála és a reménység napja… A jelenlévőknek van okuk az ünneplésre, keresztényként minden nap hálát kell adnunk valamiért, s a remény pedig nemcsak egy szó, hanem mindennapjaink alapja.” A ballagókhoz szólva aláhúzta: „Ha nem reménykedünk abban, hogy a jövő szebb lesz, és teljesülnek álmaink, akkor nyűgként éljük meg a napokat. […] Kívánom, hogy az életetek minden napján legyen okotok örülni, hálát adni és reménykedni!”

A 10. osztályos tanulók nevében Petrusovics Roland búcsúztatta diáktársait, majd következett az első osztályosok köszöntője is. A szülők nevében Hanykovics Lénárd mondott köszönetet az intézmény munkatársainak áldozatos munkájukért. Popovics Pál osztályfőnök személyes hangvételben búcsúzott tanítványaitól, akiknek útravalóul a Wass Albert tollából származó „A víz szalad, a kő marad, a kő marad” idézetet emelte ki, melyhez hozzátette: „Kövek, maradjunk!”

A történelmi egyházak képviseletében Gulácsy Dániel munkácsi református lelkipásztor és Majnek Antal munkácsi római katolikus megyéspüspök kérte Isten áldását a végzősökre.

Ezután a ballagók búcsúztak el iskolájuktól, tanáraiktól és diáktársaiktól, amit egy tánc követett.

A tanévzárót követően sor került az iskola udvarán kialakított játszótér hivatalos átadására.

A 2013-ban megalapított Pro Arte – Munkács civil szervezet – melynek elnöke Matl Péter szobrászművész – fennállása óta 58 köztéri szoborral ajándékozta meg a Kárpát-medencét, ezen belül főleg Kárpátalját. „Volt egy nagyon régi álmom, amelynek megvalósításában példamutató volt édesapám. Amikor első osztályos lettem ebben az iskolában, ő kifestette a tanterem falait magyar legendák jeleneteivel. Bennem is megfogant az ötlet, hogy tegyek valamit az iskolámért. A Pro Arte – Munkács civil szervezeten keresztül pályáztunk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél a játszótér elemeinek megvásárlására, s Grezsa István miniszteri biztos úrnak köszönhetően a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében sikerült elhelyezni egy gumipadlót is. A játszótér tervezését, kivitelezését pedig mi, a Matl család vállaltuk, mivel hamarosan a negyedik generáció is itt fog tanulni, a munkácsi magyar iskola falai között, amire nagyon büszke vagyok” – nyilatkozta Matl Árpád, a Pro Arte – Munkács civil szervezet alelnöke.

A játszótéri elem egy szoborszerű játék, amely az ismert magyar televíziós bábfilmsorozat főszereplőjét, Mekk Elek ezermestert ábrázolja. „Ez egy funkcionális szobor” – fogalmazott Matl Péter szobrászművész, aki már az 1980–90-es években számos játszóteret alakított ki Magyarországon is. A szobrászművész elmondása szerint a játszóteret – kialakításából adódóan – a fiatalabb és az idősebb generáció egyaránt használhatja. „Édesapám, édesanyám, én s a fiaim is itt tanultak, és remélem, az unokám is ide fog járni iskolába. Nagy örömmel tölt el, hogy az egész családot be tudtam vonni az elkészítés folyamatába, ezáltal ez egy nagy közös munka volt számunkra” – mondta Matl Péter.

A játszótér kialakításáért Schink István iskolaigazgató mondott köszönetet a Matl családnak.

CsA