Szól a fülemüle népzenei seregszemlét tartottak Beregszászban

2021. június 1., 17:53 , 1060. szám

Hetedik alkalommal szervezte meg a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány a „Szól a fülemüle!” – Kárpátaljai Népzenei és Néptánc Tehetségkutatót Beregszászban. A május 30-án megtartott rendezvényen 45 produkció mutatkozott be.

A járványhelyzetre való tekintettel ebben az esztendőben a szervezők úgy döntöttek, hogy az elődöntő helyett népművészeti seregszemlét tartanak, melyen a zsűri minden produkció számára hasznos szakmai tanácsokat adott a június 13-i döntőre nézve.

Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány igazgatója elmondta: „A nehéz karanténhelyzet ellenére idén is sikerült megszervezni a hetedik Szól a fülemüle tehetségkutató versenyt. Ezúttal úgy döntöttünk a szakmai szervezőkkel, hogy eltekintünk az elődöntő formájától, és seregszemleként tartjuk meg a program első részét, ahol a zsűri tanácsaival segíti a versenyzők felkészülését a döntőre. Kodály Zoltán szerint: »Nem lehet magyar az, aki nem iszik a magyar kultúra csodaforrásából.« Mi pedig azon vagyunk, hogy mindezt lehetővé tegyük és segítsük – fogalmazott az igazgató.

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnök asszonya, a verseny ötletgazdája elmondta: „Ez a nap a tiétek. Azt gondolom, hogy a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány annál nagyobb ajándékot nem tudott adni gyereknapon, hogy két év kihagyás után végre újra találkozhattok, és megmutathatjátok magatokat. Bízom benne, hogy ti, fiatalok is látjátok mindennek a jelentőségét, hogy milyen, mikor újra lehet találkozni, örülni, ünnepelni. A ti feladatotok, hogy amit őseink átadtak számunkra, azt továbbadjátok” – fogalmazott az elnök asszony.

„Az újrakezdést, a tavasz örömét éljük, egy hosszú bezárt periódus után ismét teljes erővel és energiával indulhat újra a népi kultúra közösségi élete” – fogalmazott Szilágyi Mátyás, beregszászi magyar főkonzul köszöntőjében. A főkonzul biztosította a jelenlévőket afelől, hogy a magyar kormány ezentúl is minden erejével azon lesz, hogy segítse a magyar nemzetrészek, a népi hagyományok megerősítését Kárpátalján.

Váradi Enikő, a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltségének programkoordinátora Pál Katalin, a hálózat vezetője üdvözletét adta át. Ezután megköszönte a pedagógusoknak és a szülőknek, hogy minden nehézség ellenére is fontosnak tartották, hogy a diákokat, gyermekeiket elhozzák a versenyre. „A mai nap legfontosabb része az, hogy megérezzük újra azt a közösségi erőt, amely a népzenében és néptáncban rejlik, az együtt táncolás, együtt zenélés örömét, hiszen az elmúlt majdnem két évben erre nem volt lehetőségünk” – fogalmazott Váradi Enikő.

Blaskó Csaba, a Váci Bartók–Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium népzene tanszak vezetője, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gyakorlatvezető tanára, a verseny zsűrijének tagja megköszönte a szülőknek, hogy a nehéz idők ellenére is támogatták gyermekeiket a felkészülésben.

A számokat idén is anyaországi zsűri értékelte, amelynek tagjai között volt a már említett Blaskó Csaba mellett Antal Dóra Erika, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium néptánc szakirányának oktatója, a Tánctanoda tehetséggondozó szervezet alapítója, Örökség pedagógiai díjas oktató, koreográfus; Antal Roland István, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium néptánc szakirányának oktatója, a Tánctanoda alapítója, Örökség pedagógiai díjas oktató, koreográfus; Tiszai Zsuzsanna táncpedagógus, koreográfus, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes vezetője, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület Észak-alföldi régiójának elnöke; Berta Alexandra, a Hagyományok Háza népzenei szakelőadója, Junior Prima díjas előadóművész, népzenetanár, a Hagyományok Háza Hálózat mentorprogramjának oktatója, a Pengetős Trió formáció tagja.

A köszöntéseket követően elkezdődött a népművészeti kavalkád, melyen a fülemülék csoportosan és szólókategóriában mutatták be produkcióikat népzene és néptánc kategóriában. A zsűri hasznos tanácsokkal látta el a versenyzőket és oktatóikat. A június 13-ai döntőt megelőzően, június 11–12-én edzőtábort szerveznek a versenyzők számára, ahol felkészülnek a döntő gálaműsorára.

A tehetségkutató megvalósulását Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztosság támogatja. A program szakmai partnere a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltsége és az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület.                

ev