Parlament: Búcsú a műanyag zacskóktól

2021. június 2., 08:52 , 1060. szám

Ukrajna Legfelső Tanácsa a keddi ülésnapon törvényben korlátozta a műanyag zacskók használatát az országban.

A 2051-1-es számú, A műanyag zacskók forgalmának korlátozásáról Ukrajna területén című törvényjavaslatra 297 honatya szavazott igennel a minimálisan szükséges 226 helyett a 450 fős ukrán törvényhozásban. A dokumentum fokozatosan vezeti be a műanyag zacskók felhasználásának tilalmát a kiskereskedelemben, a gyógyszertárakban, éttermekben, kávézókban és más vendéglátóhelyeken.

A szabályozás egyaránt vonatkozik az ultrakönnyű műanyag zacskókra, a könnyű, legfeljebb 50 mikron vastagságú műanyag zacskókra és az oxodegradálható (oxo-biodegradábilis) műanyag zacskókra, bár egyes esetekben a felhasználásuk tiltása csak egy bizonyos türelmi időt követően lép életbe. Kivételt képeznek a tiltás alól azok a korlátozott méretű műanyag zacskók, amelyeket hús, hal és az ezekből készülő élelmiszerek csomagolására használnak, illetve amelyek az ömlesztett áruk eredeti csomagolását képezik.

A műanyag zacskók forgalmazását 1 700–3 400 hrivnya pénzbírsággal sújtják. Ismételt szabálysértés esetén 3 400–8 500 hrivnya pénzbírságot róhatnak ki.

A jogszabály rendelkezéseinek többsége a kihirdetése után hat hónappal, némelyik jövőre, illetve 2023-tól lép életbe. Büntetni a törvény megszegéséért kilenc hónap elteltével kezdenek.

A Környezetvédelmi és Természeti Erőforrások Minisztériuma szerint a törvény hatályba lépéséig az üzleteknek, szupermarketeknek, éttermeknek, kávézóknak, gyógyszertáraknak stb. teljesen át kell térniük a műanyag zacskókról a környezet és az emberi egészség szempontjából biztonságosabb alternatívákra: a többször használatos zacskókra és táskákra, papírzacskókra, biológiailag lebomló tasakokra. Ugyanakkor az üzemeltetőknek meg kell semmisíteniük az összes tiltott, de fel nem használt műanyag zacskót.

A parlament – ugyancsak kedden – június 4-ét az Oroszországi Föderáció Ukrajna elleni fegyveres agressziója következtében elesett gyermekek emléknapjává nyilvánította. A 308 igen szavazattal elfogadott határozat rámutat, hogy 2014 óta több mint 240 gyermek halt meg az orosz agresszió következtében a különböző régiókban, köztük Donyeck és Luhanszk megyék területén.

Második olvasatban is elfogadták a honatyák azt a törvényt, amely 2025. január 1-jéig mentesíti a honi légitársaságokat a külföldi gyártmányú, 44–110 férőhelyes utasszállító repülőgépek behozatala utáni vám megfizetése alól. Az 5301. számú törvényjavaslatra 292 képviselő szavazott igennel.

A légitársaságoknak már idén át kellett volna térniük az Ukrajnában gyártott repülőgépek használatára. A törvényalkotók indoklása szerint azonban 2017 óta az ukrán légitársaságok hazai gyártmányú repülőgépekkel történő ellátásának helyzete nem változott. Ezt nyilván úgy kell értenünk, hogy továbbra sem készülnek ukrán repülőgépek.           

(hk)