Újabb kísérlet a földadó bevezetésére

2021. június 9., 13:15 , 1061. szám

Az ukrán kormány azt javasolja a Legfelső Tanácsnak, hogy vezessenek be úgynevezett minimális adókötelezettséget a földrészlegek után. Az elképzelést tartalmazó 5600. sz. törvényjavaslat (Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень) a napokban jelent meg a parlament weboldalán.

A dokumentum készítői az 38-1.1-es cikkely értelmében a következő képlet alapján javasolják a minimális adókötelezettség (MAK) mértékének kiszámítását: MAK = NPÉ x S x K x M / 12.

Ebben a képletben az NPÉ 1 hektárnyi földterület normatív pénzértéke, figyelembe véve az indexációs együtthatót. Az S a földrészleg területe hektárban kifejezve. Az M azon naptári hónapok száma, amelyek alatt a földterület az adózó tulajdonában volt, bérelte, vagy egyéb feltételekkel használta azt (ideértve az örökhaszonbérletet is). A K egy együttható, melynek értéke 0,05. (A tervezet szerint a magánszemélyekként vállalkozók esetében, akik az egységes adót fizetők IV. csoportjához tartoznak, a mezőgazdasági birtokok részét képező földterületek minimális adókötelezettségének kiszámításakor a K együttható jelzett értéke a felére csökkenne.)

A minimális adókötelezettséget a telek birtoklásának (használatának) időszakára vetnék ki, a folyó adóévet megelőző naptári évre vonatkozóan. Ugyanakkor nem vetnék ki az adót egyebek mellett az üdülő- és kertszövetkezetek által használt földrészlegekre, az úgynevezett földtartalékra, a helyi önkormányzatok által kezelt, ki nem igényelt földrészekre (земельний пай), az elidegenítési és kitelepítési övezetek területeire.

A földrészleg bérbe, örökhaszonbérletbe vagy más módon történő használatba adása esetén a minimális adókötelezettséget a bérlőknek vagy használóknak számítanák fel.

Ezen túlmenően javasolják a teljes egészében az állam vagy a helyi önkormányzatok költségvetéséből finanszírozott tudományos intézmények rendelkezésére bocsátott földterületek utáni fizetési kedvezmények eltörlését nem rendeltetésszerű földhasználat esetén.

Tervezik továbbá a mezőgazdasági hasznosítású földek kivételével az összes adóköteles földterület normatív pénzértékének indexálására vonatkozó moratórium eltörlését (pl. a települési földek esetében).

Elemzők felhívják a figyelmet, hogy a kormányzat korábban is próbálkozott már a földek általános megadóztatásával, amikor javasolta az úgynevezett kivetett adókötelezettség mechanizmusának bevezetését. Éppen egy éve jelent meg a parlamentben a vonatkozó 3131. számú törvényjavaslat (Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо детінізації виробництва сільськогосподарської продукції). A törvényalkotókat akkor lobbizással vádolták meg, felrótták nekik, hogy ezen a módon igyekeznek előmozdítani a nagy földbirtokok kialakulását. A bírálók szerint ugyanis az adóterhek növelésével arra „ösztönözték” volna a kis- és az egyéni gazdaságokat, hogy földjeiket adják el vagy adják bérbe.

Elemzők szerint a mostani törvényjavaslat hatása hasonló lehet, még ha nyilvánvaló is, hogy az államot mindenekelőtt a remélt pótlólagos adóbevételek ösztönzik, s csak az államkincstár feltöltése után következő szempontként merülhet fel a birtokméretek növelésének közvetett előmozdítása.

(hk)