Washington megnyugtatta Kijevet

2021. június 9., 16:43 , 1061. szám

Megtörtént, amire oly hosszú ideje várt a kijevi vezetés: Joe Biden amerikai elnök hétfőn telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel.

Az MTI washingtoni tudósítója szerint Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója sajtótájékoztatóján közölte, hogy Biden támogatásáról biztosította Zelenszkijt. „Lehetőségük volt hosszasan beszélni az Egyesült Államok és Ukrajna kapcsolatának minden kérdéséről, és Biden elnök elmondta Zelenszkij elnöknek, hogy határozottan ki fog állni Ukrajna szuverenitása, területi integritása és törekvései mellett” – fogalmazott a nemzetbiztonsági tanácsadó.

„Biden azt is elmondta Zelenszkij elnöknek, hogy várja, hogy idén nyáron vendégül láthassa a washingtoni Fehér Házban, miután visszatér Európából” – tette hozzá Sullivan.

Ukrán részről Andrij Jermak, az Elnöki Hivatal vezetője számolt be az egyeztetésről jelezve, hogy Zelenszkij elfogadta az amerikai elnök júliusra szóló meghívását.

„Joe Biden megerősítette, hogy az Egyesült Államok rendíthetetlenül támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, és megemlítette Volodimir Zelenszkij vezető szerepét az alapvető reformok ukrajnai végrehajtásában” – olvasható az ukrán elnök weboldalán megjelent hivatalos közleményben.

„Az Egyesült Államok elnöke ugyancsak hangsúlyozta Ukrajna euroatlanti integrációjának teljes támogatását. Arról biztosított, hogy Ukrajna álláspontját figyelembe veszik a NATO stratégiai kérdéseinek megvitatásakor, valamint a tervezett legfelső szintű eseményeken. Volodimir Zelenszkij hangsúlyozta annak fontosságát, hogy Ukrajna megkapja a cselekvési tervet tagságához a Szövetségben” – teszik hozzá az Elnöki Hivatalban.

„Az államfők kitértek az energiabiztonság kérdéseire is. Az Egyesült Államok elnöke hangsúlyozta, hogy ellenzi az Északi Áramlat–2 projekt megvalósítását.

Volodimir Zelenszkij a maga részéről felhívta Joe Biden figyelmét, hogy az Északi Áramlat–2 nem gazdasági projekt. Komoly veszélyt és biztonsági kihívást jelent, s Ukrajna biztonsági garanciáinak prizmáján keresztül kell mérlegelni – jegyezte meg Ukrajna elnöke.”

„Az elnökök eszmecserét folytattak az Ukrajna által a kulcsfontosságú reformok végrehajtásában elért eredményekről is. Volodimir Zelenszkij beszámolt az oligarcháknak az ország életére gyakorolt befolyása csökkentésére tervezett lépésekről. Hangsúlyozta, hogy érdekelt a nagyvállalatok ukrajnai fejlődésében, de oligarchikus beavatkozás nélkül a politikába és a gazdaságba” – áll egyebek mellett a közleményben.

Mint látható, a telefonbeszélgetés során nem merült fel új téma, kezdeményezés, a felek megerősítették korábbi álláspontjukat a kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit és Ukrajna biztonsági helyzetét illetően. Vagyis beigazolódtak azok a vélekedések, melyek szerint az egyeztetés egyetlen célja amerikai részről Ukrajna „megnyugtatása” volt Biden és Vlagyimir Putyin orosz elnök genfi találkozója előtt, amelyre Kijevben időnként már-már hisztérikusan reagáltak az utóbbi napokban-hetekben. Biden nyilván igyekezett eloszlatni azokat az ukrán aggodalmakat is, amelyeket Washington döntése váltott ki, mely szerint lemond az Északi Áramlat–2 kivitelezőjével szemben bevezetett szankciókról, ami viszont gyakorlatilag egyenértékű azzal, hogy befejeződhet az Ukrajnát elkerülő orosz gázvezeték megépítése.

A  Zelenszkij-féle kormányzat számára legalább ennyire fontos volt a telefonbeszélgetés belpolitikai üzenete. Megmutatta, hogy az ellenzék állításával ellentétben az Egyesült Államok mégiscsak „szóba áll” Kijevvel. Ugyanebben az összefüggésben felbecsülhetetlen értékű az ukrán elnöknek szóló washingtoni meghívás, melyre Zelenszkijék január óta várnak. Más kérdés, vajon mire számíthat az ukrán elnök az amerikai fővárosban a Biden–Putyin-találkozó után, ahol országáról is szó lesz.

Hiányérzet legfeljebb amiatt maradhatott Zelenszkijben, hogy Biden semmiféle konkrét vállalást, újabb ígéretet nem tett az ukrán NATO-tagságot illetően a Szövetség jövő héten esedékes csúcstalálkozója előtt. Pedig Kijevben nyilvánvalóan éppen valami effélére számíthattak. Erre vall, hogy már hetek óta szinte példátlan nyomás alá helyeztek minden érintettet, hogy „kikényszerítsék” a maguk számára a csatlakozási tervet, vagy legalábbis rávegyék a NATO-csúcs résztvevőit egy erre utaló nyilatkozat megfogalmazására – ha már egyszer Ukrajnát meg sem hívták az eseményre.

Nem tudhatjuk, végül sikerrel jár-e az ukrán attak, beadják-e a derekukat azok az európai államok, amelyek szerint nem jött még el az ideje, hogy Ukrajna a NATO tagjává váljék. Valószínűbb, hogy nem. Annyi azonban bizonyos, a helyenként túlságosan is rámenős ukrán fellépés egész Európának megmutatta, hogy Kijev mire képes, ha érdekei érvényesítéséről van szó.       

(zzz)