Kellemest a hasznossal – ISZ RUN Half Marathont szerveznek

2021. június 13., 13:26 , 1061. szám

A futás hatására nemcsak edzettebbekké, ellenállóbbakká, kitartóbbakká válunk, hanem boldogabbak is leszünk. Tudományos vizsgálatok eredményei fényt derítettek a rendszeres futás testi elégedettséget fokozó hatására is. Sőt, mi több, most a futással nem csupán a saját testi és lelki épségünket erősíthetjük és óvhatjuk, hanem akár életet is menthetünk!

Kárpátalja-szerte valószínűleg már mindenki ismeri a kétéves Szalcevics Annácska történetét, aki egy ritka és szörnyű betegséggel küzd, az SMA-val (spinális izomatrófia), annak is a legsúlyosabb formájával. Ukrajnában közel 30 gyermeknél mutatták ki ezt a betegséget, amely a gerincvelőben elhelyezkedő, az izmok beidegzését végző, az azokat mozgató idegsejtek pusztulását jelenti. Emiatt azok az izmok, amelyeket ezek a sejtek működtetnének, nem tudnak dolgozni, elsorvadnak. Minden gyermeket meg lehet menteni egy gyógykezelés segítségével, amelynek ára szinte megfizethetetlen.

A beregszászi járási Gecsében élő Annácskán is segítene a Zolgensma génterápia, melynek ára 2,3 millió dollár. A kezelés elvégzéséhez nagyon kevés idő maradt.

Már jó ideje tart a gyűjtés, amelyhez rendkívül sokan hozzájárultak Kárpát-medence-szerte. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete (KMKSZ ISZ) is szervezett már aukciót és gyűjtést egyaránt. Az ISZ RUN Half Marathon elnevezésű jótékonysági félmaraton is a nemes ügyet szeretné elősegíteni és az ott befolyt pénzösszeggel támogatni a gecsei kislány kezelését.

A jótékonysági félmaraton 2021. június 20-án kerül megrendezésre, helyi idő szerint délelőtt 9 órakor a tiszakeresztúri futballpályán kezdődik. A teljes táv hossza 21 km, de lehetőség van 10 km-es és kisebb távok lefutására is. Akik a már említett két nagyobb kategóriában szeretnék megmérettetni magukat, azok jó helyezés elérése esetén értékes nyereményekre is számíthatnak. A „futópálya” Tiszakeresztúrról indul, Salánkon fordul meg, és a kiindulóponton ér véget.

A versenyen a résztvevőknek a helyszínen kell befizetniük a jótékonysági pénzösszeget (50 hrivnya), valamint akik szeretnének, egyéb felajánlásokkal is hozzájárulhatnak Annácska megsegítéséhez. A szervezők minden résztvevőnek biztosítanak egy ISZ RUN Half Marathon pólót, nevezési számot, egy üveg vizet, egy energiaszeletet, továbbá mielőtt mindenki hazaindulna, frissen készült bográcsost is fogyaszthat. Rendkívül fontos, hogy a résztvevő jelentkezésképpen töltse ki a regisztrációs lapot online formában, amely megtalálható a KMKSZ ISZ honlapján és Facebook-oldalán egyaránt.

A félmaraton fővédnöke Gyurta Dániel olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok magyar úszó. Aki közös fotót szeretne a fővédnökkel, ahhoz elegendő akár a legkisebb táv lefutása is.

Fussunk együtt az életért, Annácskáért!       

SD