GYEK-tanfolyam Beregszászban

2021. június 14., 20:47

A Gyermek-Evangelizációs Közösség (GYEK) a Child Evangelism Fellowship (CEF) nemzetközi és felekezetek közötti gyermekmissziónak több mint 180 országban működő kárpátaljai szervezete. Céljuk segíteni a helyi gyülekezeteket és a hívő embereket a gyermekek evangéliumi tanításában.

A felnőttképzésüknek három összetevője van: Gyermekek Evangéliumi Tanítása (GYET) 1 és 2 tanfolyamok, valamint továbbképzők. A továbbképzők nyitott alkalmak. Többnyire Beregszászban, a missziósházban kerülnek megrendezésre, de ünnepek előtt Csongor, Nagydobrony, Tiszapéterfalva és Nagyszőlős is szolgálhatott helyszínként. Egy év alatt általában 9 ilyen félnapos alkalom kerül megvalósításra, melyeken közösségben lehetnek a résztvevők, van igei áhítat, imaközösség, előadás, valamint itt kerülnek bemutatásra a legújabb és ajánlott tanítási anyagok is. A GYET 1 elnevezésű tanfolyamon általában azok a tanítók vesznek részt, akik még nem szolgáltak a gyermekek között, valamint a gyermekek Istenhez való vezetésén van a hangsúly, míg ennek a folytatására (GYET 2 – a szerk.) olyan tanítókat várnak, akik aktív szolgálatot teljesítenek, valamint a már megtért gyermekek lelki növekedésére fordítanak nagyobb figyelmet. A tanfolyamok korábban egyhetesek voltak, de újfent inkább hétvégenként szervezik meg őket a GYEK munkatársai.

A június 12-én véget érő GYET 1-es tanfolyamon nyolcan vettek részt nyolc különböző településről: Bene, Feketeardó, Forgolány, Hetyen, Nagypalád, Nagyszőlős, Szőlősgyula, Újakli). Bár általában nyáron csak gyermekfoglalkozásokat (5 Napos Klub, tábori hetek) szerveznek, de koronavírus okozta szabályozások miatt csupán tavasszal tudták elkezdeni a felnőtt jelentkezők oktatását.

Az öt szombati tanítás elméleti és gyakorlati órákból épült fel. Az elméleti oktatás magában foglalta a bibliai lecke, igevers és énektanításának mikéntjét, továbbá szemléltetők megfelelő használatát, az üdvösség üzenetének átadását, lelkigondozást és a fegyelmezés lehetőségeit is. A gyakorlati síkon bemutatták a biblia lecke és igevers tanításának menetét és a lelkigondozás helyes alkalmazását.

A tanfolyam elvégzéséért a leendő oktatók bizonyítványt kaptak, és ha a jövőben sikeresen levezetnek 5 bibliai leckét, akkor elismerő oklevélben is részesülnek.

„Már több mint egy éve elhívott engem Isten a gyermekek közötti szolgálatra” – nyilatkozta hetilapunknak Seres Bettina, a tanfolyam egyik résztvevője. Elmondása szerint hatalmas erőt és megnyugvást ad számára Isten igéje, és minden erejével azon lesz, hogy a tanfolyamon tanultakat felhasználva adhassa tovább Isten üzenetét, az örömhírt minél több gyermek számára.

Kutasi Cintiát a lelkipásztora biztatta a tanfolyamon való indulásra, de ő maga is elhívatottságot érzett a gyermekek közötti szolgálatra. „Szeretném minél több gyermekhez eljuttatni az örömüzenetet, amelyben hatalmas segítséget nyújt ez a képzés” – mondta a forgolányi tanuló. A jövőben szeretne az otthoni gyülekezetben is szolgálatot vállalni, amelyben elmondása szerint minden bizonnyal hasznára válnak a képzésen megismert módszerek, melyek alkalmazásával még hatékonyabban tudja továbbadni az evangéliumot a gyermekek számára.

„Egy évben általában két tanfolyamunk van: egy tavasszal és egy ősszel” – kezdte nyilatkozatát Simon József, a GYEK kárpátaljai vezetője. „Azért fontos, hogy a tanfolyamokon minél többen vegyenek részt, mert ezáltal még több gyermekhez el tudjuk juttatni az evangéliumot Kárpátalján” – mondta a kárpátaljai vezető, majd folytatta: „Továbbá elengedhetetlen a folyamatos utánpótlás, hisz minden évben vannak olyan munkatársaink, akik bizonyos okok miatt (gyermekáldás, külföldre költözés) abbahagyják a gyermekek közötti szolgálatot, de öröm látni azt is, hogy több tanító számára egy-egy ilyen tanfolyam és az utána való gyermekmunka ugródeszkaként szolgál, melynek köszönhetően némelyikük a jövőben hittanoktató vagy akár lelkész lesz.”

SD