Covid-krónika: Továbbra is jók a számok

2021. június 15., 21:18 , 1062. szám

A hétfő reggeli adatok szerint Ukrajnában az előző 24 óra folyamán 420 új fertőzést jelentettek, a halottak száma 13 volt. Ugyanezen a napon Kárpátalján mindössze két új, PCR-teszt­tel igazolt esetet regisztráltak, a kór szövődményeibe egy ember halt bele. Ezzel a halottak száma Kárpátalján elérte az 1600-at, országosan 51 692-en váltak a Covid–19 áldozatává.

Mit jelent a zöld?

Múlt hét óta Ukrajna valamennyi megyéje zöld besorolású a járványügyi mutatók alapján – derül ki az Egészségügyi Minisztérium adataiból.

Hogy mit jelent ez a meghatározó mutatókat tekintve?

– Az országban a morbiditásnak (a megbetegedés előfordulásának) alatta kell maradnia a 75 esetnek 100 ezer lakosra vetítve az előző 14 napon át. Átlagosan az országban ez a szám jelenleg 100 ezer főre számítva 58.

– Az úgynevezett kimutatási aránynak – a pozitív tesztek száma 100 lakosra – alatta kell maradnia a 20%-nak. Ukrajnában ez az arány mostanra átlagosan 3,3%-ra esett vissza.

– A teszteléssel való lefedettségnek ugyanakkor meg kell haladnia a 300-at 100 ezer lakosra vetítve. Ukrajna ennél lényegesen több tesztet végez: átlagosan 720-at 100 ezer lakosra.

A zöld besorolás nem jelenti a karantén teljes eltörlését, de a minimálisra csökkennek a korlátozások. Így:

– kötelező marad a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön és a közterületeken, helyiségekben;

– a személyszállítási eszközökön csak annyi utas szállítható, ahány ülőhely van a járműben;

– a kormány múlt heti enyhítő rendelkezésének köszönhetően tömegrendezvényeken többen is jelen lehetnek, mint a korábban megengedett 4 m2/fő, illetve a mozik és a kulturális intézmények fél ház helyett „háromnegyed házzal” működhetnek;

– éjjel-nappal üzemelhetnek a közétkeztetési intézmények.

Oltási rekord

Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint múlt héten rekordszámú oltást adtak be Ukrajnában. Június 7–13. között 330 375-en kapták meg a vakcinát. Ezen belül 238 695-en az első dózist, 91 680-an a másodikat vehették fel. Az előző héten, azaz május 31. és június 6. között 240 543 oltást adtak be.

A hét végén ugyanakkor „hagyományosan” ismét csökkent az oltási tempó. Pénteken, július 11-én, a hét utolsó munkanapján 57 440 oltást adtak be az országban. Másnap, július 12-én, szombaton viszont csak 34 870-et, azaz több mint 20 ezerrel kevesebbet, vasárnap pedig csupán 22 219-et.

A mögöttünk hagyott hétvégén, június 12–13-án az ország 16 régiójában 31 305 személyt oltottak be Covid–19 ellen a nagyvárosokban kialakított oltóközpontokban, közülük 15 924-et szombaton és 15 381-et vasárnap. E két napon összesen 50 oltóközpont működött az országban: 13 Dnyipropetrovszk, 8 Lemberg (Lviv), 7 Odessza, 5 Poltava, 3 Herszon, 2-2 Kijev, Csernyivci és Hmelnickij megyékben, illetve 1-1 Ternopil, Rivne, Vinnicja, Kirovohrad, Zsitomir, Cserkasszi és Harkiv megyékben, valamint Kijevben. A legtöbb oltást, 6 410-et Kijevben, a Nemzetközi Kiállítási Központ területén kialakított oltóponton adták be a hétvége folyamán, azután Dnyipro következik, amelynek 12 oltóközpontjában 3 145 adag vakcina fogyott, illetve Lemberg a három oltóközpontjában beadott 2 968 oltással.

Ezzel a beoltottak száma az országban hétfő reggelre elérte az 1 459 376-ot, közülük 236 906-an a második vakcinadózist is felvették. A június 14-i állapot szerint országosan 686 852-en iratkoztak fel oltásra a Gyija alkalmazás segítségével.

Érkeznek az újabb vakcinaszállítmányok Ukrajnába. Múlt héten 66,69 ezer dózis költségvetési forrásból vásárolt Pfizer / BioNTech koronavírus elleni vakcina leszállítását jelentette a Közegészségügyi Központ. Viktor Ljasko egészségügyi miniszter szerint 3,9 millió dózis oltóanyag van az országban, ami elég lesz júniusra.

A fiatalkorúak oltása a láthatáron?

Ukrajnában is felmerült már a 18 évesnél fiatalabbak oltása. Viktor Ljasko egészségügyi miniszter egy minapi interjújában lehetségesnek tartotta, hogy a közeljövőben megkezdjék a serdülők Covid–19 elleni vakcinázását. A tárcavezető emlékeztetett, hogy Ukrajnában jelenleg a 18 évesnél idősebbeket oltják, mivel az összes Ukrajnában bejegyzett oltóanyag utasításai azt tartalmazzák, hogy a készítményt 18 évesnél idősebb embereken tesztelték.

„Tudom, hogy már lezárultak bizonyos klinikai kísérletek, és azt mondják, hogy a 12–15 évesek esetében is hatékony és biztonságos az oltás, de Ukrajna egyelőre a rendelkezésére álló regisztrációs dokumentumokat alkalmazza, amelyekben az áll: »18 évtől«. Ezért a felnőtt lakossággal dolgozunk, de tisztában vagyunk vele, hogy a korhatár ki fog terjedni a serdülőkre is. Őket is be fogjuk oltani” – mondta el a miniszter az NV Rádiónak nyilatkozva.

Ősszel jöhet a negyedik hullám?

Az egybehangzó vélemények szerint Ukrajna nyár végéig maradhat zöld.

„A jelenlegi járványügyi helyzet alapján azt mondhatjuk, hogy az egész ország megfelel a járványveszély zöld szintje mutatóinak. Hasonló helyzetre számítunk a jövő héten és a nyári időszakban is” – erősítette meg Viktor Ljasko a kormány múlt szerdai ülésén.

Ugyanakkor, mivel a lakosságnak egyelőre mindössze a 3-4%-a van beoltva, azaz igen távol állunk a nyájimmunitás kialakulásától, elkerülhetetlen a betegség negyedik hulláma. A szakértők nem kötik a vírus aktivitását az évszakokhoz, inkább azzal magyarázzák a jelenlegi visszahúzódását, hogy kevéssé elterjedtek Ukrajnában az új mutációk. Következésképpen arra lehet számítani, hogy amikor elterjednek az országban az új mutációk, ismét megnő az esetszám.

  (zzz)