NATO-csúcs: Ukrajna nem kapott csatlakozási időpontot

2021. június 15., 21:01 , 1062. szám

Hétfőn Brüsszelben került sor a 30 tagállamot tömörítő Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) csúcstalálkozójára, és a Szövetség nem tehette meg, hogy nem foglalkozik Ukrajnával.

Előzetesen Ukrajna hosszan és hangosan nehezményezte, hogy nem hívták meg az eseményre. Azt is az észak-atlanti szervezet szemére vetették Kijevben, hogy 2008 óta egyre csak ígérgeti a teljes jogú tagság előszobáját jelentő tagsági cselekvési terv megadását Ukrajnának. A NATO-t láthatóan nem hatotta meg a kijevi diplomáciai offenzíva, előzetesen közölték, hogy az ukrán tagság nem szerepel az ülés napirendjén, és a tagság elnyerésének lehetséges dátumát sem kívánják megnevezni.

Az ukrán kormányzat hangulatát tovább rontotta, hogy az elmúlt hetekben nyilvánvalóvá vált, mégiscsak elkészül az Északi Áramlat–2 orosz gázvezeték, amely a nullával teszi egyenlővé Ukrajna szerepét Európa gázellátásában, és ezzel hatalmas csapást mér Kijevre mind gazdaságilag, mind politikailag.

Hétfő délután a világ megismerhette a csúcson elfogadott nyilatkozatot. A dokumentum két pontja foglalkozik Ukrajnával. Az észak-atlanti szervezet tagjai megerősítik a dokumentumban, hogy támogatják Ukrajna, Grúzia és Moldova területi integritását, illetve felszólítják Oroszországot csapatai kivonására. Elítélik a Krím megszállását és az orosz csapat­összevonást Ukrajna határainál. Felszólítják Moszkvát, hogy ne korlátozza a hajózást a Fekete-tenger egyes részein, tegye szabaddá a hozzáférést az Azovi-tengerhez és az ukrán kikötőkhöz.

„Üdvözöljük Ukrajna visszafogott álláspontját és diplomatikus megközelítését ebben az összefüggésben. Arra törekszünk, hogy elősegítsük a deeszkalációt. Fokozzuk Ukrajnának nyújtott támogatásunkat is” – áll a dokumentumban.

A tagországok leszögezik, hogy a kelet-ukrajnai konfliktusban érintett feleknek végre kell hajtaniuk a minszki megállapodásokat, a dokumentumnak nincs alternatívája.

„A minszki megállapodások valamennyi fél általi teljes körű végrehajtására szólítunk fel, támogatjuk a normandiai formátum és a Háromoldalú Kapcsolattartó Csoport erőfeszítéseit. Oroszországot a minszki megállapodások aláírójaként jelentős felelősség terheli ebben a tekintetben” – fogalmaznak a nyilatkozat aláírói.

Jelentős terjedelemben foglalkozik a dokumentum Ukrajna NATO-tagságának kérdésével. Az alábbiakban idézzük az idevágó részt.

„[Mi, a NATO tagjai] megerősítjük a 2008-as bukaresti csúcstalálkozón hozott döntést, miszerint Ukrajna a Szövetség tagjává válik Tagsági Cselekvési Tervvel (MAP), mint e folyamat szerves részével; megerősítjük e döntés minden elemét, valamint a későbbi döntéseket, beleértve azt is, hogy minden partner érdemei szerint lesz értékelve.

Határozottan támogatjuk Ukrajna jogát, hogy külső beavatkozás nélkül döntsön jövőjéről és külpolitikája irányáról. Az éves nemzeti programok a NATO–Ukrajna Bizottság (NUC) keretében továbbra is azt az eszközt jelentik, amelynek segítségével Ukrajna előmozdíthatja a NATO-tagságra való törekvésével kapcsolatos reformokat.

Ukrajnának teljes mértékben ki kell használnia a NUC keretében rendelkezésre álló valamennyi eszközt, hogy elérje célját a NATO-alapelvek és -szabványok meghonosítása terén.

A nagyszabású, fenntartható és visszafordíthatatlan reformok sikere, ideértve a demokratikus értékeken, az emberi, kisebbségi jogok tiszteletben tartásán és a jogállamiságon alapuló korrupció elleni küzdelmet, az inkluzív politikai folyamat előmozdítását és a decentralizációs reformot, döntő jelentőségű lesz a virágzó és békés Ukrajna alapjainak megvetése szempontjából.

Különösen fontosak a további reformok a biztonsági szférában, többek között az Ukrán Biztonsági Szolgálat reformja.

Üdvözöljük az Ukrajna által már végrehajtott jelentős reformokat, és további előrelépést sürgetünk Ukrajna nemzetközi kötelezettségeinek és kötelezettségvállalásainak megfelelően.

Továbbra is gyakorlati támogatást nyújtunk a biztonsági és védelmi reformokhoz, ideértve az Átfogó segítségnyújtási csomagot is. Emellett továbbra is támogatni fogjuk Ukrajna erőfeszítéseit a hibrid fenyegetésekkel szembeni ellenálló képességének megerősítése érdekében, többek között a hibrid hadviselés elleni NATO–Ukrajna Platform keretében folytatott együttműködés aktivizálásával.

Üdvözöljük a NATO és Ukrajna közötti együttműködést a fekete-tengeri térség biztonsága terén. A tavaly elnyert Enhanced Opportunity Partner státusz lendületet ad amúgy is ambiciózus együttműködésünknek, és elősegíti a nagyobb interoperabilitást több közös gyakorlat, képzés végrehajtását téve lehetővé és fokozva a helyzeti tájékozottságot.

A szövetségesek és Ukrajna közötti katonai együttműködés és kapacitásépítési kezdeményezések, így a litván–lengyel–ukrán dandár, tovább erősítik ezeket az erőfeszítéseket.

Nagyra értékeljük Ukrajna jelentős hozzájárulását a szövetséges műveletekhez, a NATO Reagálási Erőkhöz és a NATO-gyakorlatokhoz” – áll a nyilatkozatban.

A csúcstalálkozót követően Joe Biden amerikai elnök a nyilatkozat szellemében beszélt Ukrajnáról. Az MTI szerint kijelentette, a NATO kiáll Ukrajna függetlensége, önállósága és területi egysége mellett, és mindent megtesz, hogy az ország képes legyen ellenállni az orosz agressziónak. Hozzátette, Ukrajnának fel kell számolnia a korrupciót, és teljesítenie kell a követelményeket ahhoz, hogy csatlakozni tudjon a katonai szövetséghez.

Mint látható, a NATO pontosan annyit nyújtott a csúcstalálkozón, amennyit vállalt. A Szövetség megerősítette ígéretét, hogy Ukrajna egy napon a NATO tagjává válik, megkapja a tagsági cselekvési tervet, amennyiben megfelel a vele szemben támasztott elvárásoknak, de hogy ez a nap mikor jön el, arról nem esett szó. Kijev ennek ellenére diplomáciai győzelemként ünnepli a nyilatkozatot, mivel abban említés történik a tagsági cselekvési tervről.

(hk)