Tanévzáró ünnepség a Tulipán Tanoda tiszapéterfalvai részlegében

2021. június 15., 13:57 , 1062. szám

A Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola tiszapéterfalvai részlegének ünnepélyes tanévzárójára és tanúsítványátadójára június 14-én a II. RF KMF Egán Ede Szakképzési Centrum Tiszapéterfalvai Szakképzési Központjában került sor.

A tanévzáró ünnepség kezdetén elsőként Kokas Erzsébet népi­ének-tanár köszöntötte a megjelent vendégeket, szülőket és növendékeket, majd átadta a szót Kiss Juliannának, a Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola igazgatójának, aki beszédében emlékeztetett: az olyan készségtárgyak elsajátítása, mint a hangszer és néptánc oktatása nagyon nehéz a járványügyi szabályozások okán bevezetett online tanórákon. Kiemelte, hogy a záróvizsgákon azonban bebizonyosodott, hogy a tanítványok a nehezített körülmények ellenére sikeresen teljesítették a félévet.

Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy a tanévzáró legyen mindenki számára örömünnep, s szóljon arról, ami miatt a főiskola létrehozta az intézményt: a magyar népi kultúra szeretetéről, a kultúra iránti tiszteletről; valamint tudatosuljon mindenkiben az, hogy aki ebben megmerítkezik, az tudja, hogy mi az övé, legyen rá büszke, és adja tovább az unokáinak is. „Azt kívánom, hogy legyen sok olyan tanítvány, aki élethivatásának fogja tekinteni ezt a műfajt, hiszen itt megkapják az alapokat mindehhez” – fogalmazott az elnök asszony.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Pál Lajos Magyar Örökség Díjjal kitüntetett zenész, zenetanár és felesége, Pál Katalin, valamint Pólin Lénárd, a II. RF KMF Egán Ede Szakképzési Centrum Tiszapéterfalvai Szakképzési Központjának igazgatója.

A köszöntők után a tanoda növendékeinek zenés-táncos-énekes műsora következett. A sort a harmonikás növendékek nyitották, akik rábaközi dallamokat muzsikáltak. Gyerekdalokat hallhattak a kis citerásoktól, majd eszközös táncokat mutattak be a tanítványok. A paletta igazán színes volt: felcsendültek rimóci gyermekjátékok, muzsikáltak dunántúli ugrósokat, szilágysági és magyarbődi, lassú és friss dallamokat, majd a középhaladó citerások előadásában válogatott népdalokat hallhatott a közönség. Ezután a tanoda népi énekes növendékei beregi népdalokat énekeltek, majd cimbalmon ugrós dallamokat, klarinéton gömöri népzenét adtak elő. A koncert végén pedig előbb kalotaszegi népzenét muzsikáltak, majd a néptáncosok nyírségi csárdással zártak.

A különböző versenyeken elért kiemelkedő teljesítményekért járó dicsérő okleveleket és a tanoda befejezését igazoló tanúsítványt Kiss Julianna igazgató adta át a tanulóknak és az öt végzősnek, akik a tanoda növendékeiként utoljára muzsikálták és járták el táncukat. A végzősökhöz szólva Kokas Erzsébet – aki egyben első oktatójuk volt – útravalóul elmondta: „Soha ne felejtsétek el, hogy honnan indultatok, mindig éljetek magyar emberként, és táncoljatok magyar szívvel!”

Csuha Alexandra