Valós halál (Altered carbon)

Sorozatajánló

2021. június 15., 11:40 , 1061. szám

Mi lenne, ha sosem halnánk meg? Ha a testünk eldobható lenne, akár egy elhasznált ruha? Ha a tudatunk le- és feltölthető lenne gépekre vagy különböző testekbe? Ha attól függene, miként vagy kiként élsz, hogy mennyi pénzed van? A Valós halál című sorozatban a készítők eljátszottak ezekkel a gondolatokkal, és egy nagyon izgalmas, érdekes, a Szárnyas fejvadász képi világához hasonló sorozatot hoztak létre.

A Netflix 2018-ban debütált sorozatának alapjául Richard K. Morgan 2002-ben megjelent azonos című regénye szolgált, amely Magyarországon Valós halál néven került a könyvesboltokba. Ebből 2012-ben Laeta Kalogridis, a sorozat producere megtervezett egy kétórás mozifilmet, amelyet végül 2016-ban a Netflix karolt fel. Viszont a cselekményszálak és a karakterek sokasága miatt végül sorozat formájában készült el a Valós halál. A végső megjelenésre viszont két évet még várni kellett, és végül 2018 februárjában került bemutatásra a tízrészes széria. Ennek a késlekedésnek nem más volt az oka, mint hogy a Netflixnek ez volt akkor a legköltségesebb sorozata. Nem hiába lett a látványvilág olyan elképesztő. Sokak szerint még a Szárnyas fejvadász 2049-nél is remekebb a képi világa, de annyi biztos, hogy élettel telibb.

A sorozat története szerint több mint 300 évvel járunk a jövőben. Az emberiség kifejlesztette a halhatatlanság eszközét, ami annyit tesz, hogy az emberi tudatokat úgynevezett „tok”-okban tárolják, melyeket igény esetén vagy a test sérülése, elhasználódása miatt új testbe lehet ültetni. A gazdagok még ennél is tovább mentek: a megszokott testüket klónoztatják, a tudatukat pedig – akár egy telefonról a képeket – egy felhőbe töltik fel bizonyos időközönként, így mindig van friss mentésük róla.

Takeshi Kovacs, a főszereplő ebben a világban ébred fel 250 éves börtönbüntetéséből, amelybe viszont csak a tudata volt bezárva. Ő egy úgynevezett „Küldött”, azaz különlegesen kiképzett katona, akit bármilyen bolygón bevethettek, és mindig elvégezte a feladatát. Egészen addig, míg elege nem lett a folytonos hadakozásból, és az ellenállás élére állva a Föld központosított egyeduralmának megtörésébe kezd. Végül egy árulás miatt az ellenállókat lemészárolják, őt pedig 250 éves tudatbörtönre ítélik. Csipkerózsika-álmából egy bizonyos Laurens Bancroft – aki a földi Bay City egyik leggazdagabb polgára – ébreszteti fel, aki egy új testtel és temérdek pénzzel megajándékozva eléri, hogy Takeshi segítsen neki. A feladat nem más, mint fényt deríteni arra, hogy ki és miért ölte meg Bancroft előző testét. Ugyanis a halál ideje éppen a tudat időszakos lementése előtt történt, így az eset előtti 48 óráról semmi emléke sincs a dúsgazdag férfinak. Kovacs cserébe örökül kapja a testet, egy kisebb vagyont és a végleges szabadságát. A férfi először nem akarja vállalni a nyomozást, de végül belemegy az üzletbe. A történet során ezt a nyomozást követhetjük nyomon, egy jövőbeli város mocskos, alsó rétegeiben és a gazdagok felhők feletti, fényűző rezidenciáiban.

A történet és a látványvilág egyaránt magával ragadó. Sokszálú cselekmények jellemzik a sorozatot, amelyek gyakran szerteágaznak, majd néhol összefutnak, de a fő szál végig érthető marad: a nyomozás, hogy kit mi mozgat.

A történethez tökéletesen párosul a gyönyörű látványvilág. A jövőbeli város zsúfolt és mocskos alsó utcái, illetve a gazdagok felhőkarcolói. A vizuális effektek kiválóak, egyedül talán az idegen bolygók kinézetét tudnám olyan szempontból negatívumként említeni, hogy túlságosan földszerűek, és egy ősi idegen fán kívül nem volt semmi különlegesség rajtuk.

A kendőzetlen Cyberpunk-hangulat maradéktalanul átjött minden képkockán. Az erőszak, a fegyverek, szex és káromkodás mind esszenciális az ilyen műveknél, és szerencsére erre is figyeltek az illetékesek. És persze nem maradhattak el a zsúfolt, multikulti utcák az elképesztő neonvilágításokkal. Emellett a páratlanul jól sikerült akciójelenetek is emelték a műsor ívét. A verekedések, tűzharcok zseniálisan lettek koreografálva, igazi öröm volt a szemnek minden pillanat. Gyengébb idegzetű nézőknek azért nem tudnám ajánlani, mert rendesen folyik a vér.

A sorozat második évada még hűebben tükrözi a címet: annyira rosszul sikerült (szerintem), hogy az elsőhöz képest tényleg maga a valós halál. A második évadon kívül még egy másfél órás anime is készült Új burokban címmel, ami szintén hagy kívánnivalót maga után, így aztán talán annyira nem is kár azért, hogy a Netflix elkaszálta a sorozatot.

A 16 éven aluliak számára nem ajánlott sci-fi-sorozat az IMDb-n 8-as minősítést szerzett. (Amikor még csupán az első évad létezett, ez a mutató jóval pozitívabb mérleggel rendelkezett.) Jó szórakozást mindenkinek!

FS