Esterházy Jánosra emlékeztek a morvaországi Mírovban

2021. június 16., 11:10 , 1061. szám

Esterházy Jánosnak, a felvidéki magyarság egykori vezető politikusának személyisége előtt hajtottak fejet múlt szombaton a közép-morvaországi Mírovban csehországi és szlovákiai magyarok, illetve a csehországi lengyelek képviselői.

Az idén 24. alkalommal megtartott megemlékezést a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének (CSMMSZ) Rákóczi Anna által vezetett ostravai helyi egyesülete, valamint Mírov település önkormányzata közösen rendezte.

Tekintettel a koronavírus-járvány okozta helyzetre, a korábbi években két helyszínen – Olmützben (Olomouc) és Mírovban – lezajlott emlékünnepség az idén csak az egykori mírovi Rabtemetőre korlátozódott.

Balga Zoltán, a prágai magyar plébánia vezetője az idén Esterházy Jánosnak a Rabtemetőben álló jelképes síremléke előtt imádkozott a résztvevőkkel a mírovi börtönben elhunyt gróf boldoggá avatási perének sikeréért. A plébános arra is emlékeztette a résztvevőket, hogy az idén Esterházy-év van.

Az egykori Rabtemetőben lezajlott megemlékezésen a csehországi és a szlovákiai magyar szervezetek, valamint Magyarország Prágai Nagykövetségének képviselői koszorúkat és virágokat helyeztek el Esterházy jelképes síremlékénél. Szintén koszorúzott az ostravai lengyel konzul, valamint a csehországi lengyelek képviselője is.

A megemlékezésen megjelent Boros Miklós, Magyarország prágai nagykövete és Lubomír Pejchal, Mírov polgármestere is, aki virágcsokrot helyezett el az emlékhelyen. Az ő érdeme, hogy a Rabtemetőt ezúttal is méltó módon rendbe tették a megemlékezésre.

(vajma.info/MTI/Kárpátalja)