Potápi: A muravidéki magyarság a szülőföldjén akar boldogulni

2021. június 16., 12:08 , 1061. szám

A muravidéki magyarság nem futamodott meg a járvány miatt, hanem épp ellenkezőleg, szülőföldjén akar boldogulni, és ott fektet a jövőjébe – hangsúlyozta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára múlt szerdai szlovéniai látogatásán.

Potápi Árpád János Magyar Jánossal, Lendva polgármesterével és Horváth Ferenc magyar kisebbségi parlamenti képviselővel, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnökével időkapszulát helyezett el Gyertyánosban (Gaberje), a helyi általános iskola és óvoda mellett épülő tornacsarnok alapkövénél.

Az államtitkár megjegyezte: utoljára egy éve járt a szlovéniai Muravidéken, és azóta a magyar közösség tovább erősödött.

Ahogy máshol is a világban vagy a Kárpát-medencében, a magyar támogatásokat itt is arra használták fel, hogy fejlesszenek és beruházások jöjjenek létre – hangsúlyozta az államtitkár.

„A magyar kormány 350 millió forinttal támogatja az épülő tornacsarnokot, amelyre nagy igény és szükség van” – fűzte hozzá.

Potápi Árpád János kora délután babacsomagokat adott át Magyarország Lendvai Főkonzulátusán.

Ezzel kapcsolatban kiemelte: az elmúlt időszakban 5500 ilyen babacsomagot adtak át, és még adnak majd át Kárpát-medence szerte, valamint a diaszpórában.

„Ezekkel a csomagokkal igazából szimbolikus kapcsolatot hozunk létre a szülők, a gyerekek és a magyar nemzet, illetve Magyarország között” – fogalmazott.

„Lássák a szülők, hogy egy gyermek érkezésekor a magyar kormány odafigyel rájuk, és számontart minden magyart, bárhol éljen a nagyvilágban. Mi minden magyarra számítunk, és ők is számíthatnak ránk” – mondta.

Jelezte: a bölcsődétől egészen az egyetemi diplomáig támogatják a gyerekeket, illetve a fiatalokat.

Ez annyit jelent – mondta –, hogy az egyetemistákra is kiterjesztik a támogatásokat, amelyeket 2800 forintról 22 400 forintra emeltek.

Horváth Ferenc megköszönte a magyar kormány támogatását. Szavai szerint generációk álma valósul meg a tornacsarnok megépítésével, amelynek előkészítő munkálatait Lendva községgel közösen hamarosan el is kezdik.

(MTI/Kárpátalja)