Várja a jelentkezőket a Rákóczi-főiskola Szakgimnáziuma!

2021. június 18., 17:40 , 1063. szám

Nemsokára megkezdődik az idei felvételi időszak az ország felsőoktatási és szakképző intézményeiben, ezért mostantól a továbbtanulni szándékozóknak fokozottan oda kell figyelniük a különböző jelentkezési, okmánybeadási határidőkre, valamint a felvételi előírásokra. Ezért Kóré Dórát, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziuma Felvételi Bizottságának titkárát arra kértük, foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat az érdeklődők számára.

– Milyen szakokra és kiket várnak a Szakgimnáziumba?

– A Rákóczi-főiskola Szakgimnáziuma négyéves emelt szintű szakképzésre (фахова передвища освіта – fahova peredviscsa oszvita) hirdet felvételt. Idén öt szak közül választhatnak a jelentkezők: óvodapedagógia, szociális munka, számvitel és adóügy, alkalmazott matematika, valamint turizmus. Képzéseinkre egyaránt jelentkezhetnek az általános iskolát befejező, vagyis a 9. osztályt elvégzett diákok és a középiskolai (11 osztályos) végzettséggel rendelkezők.

– Lássuk előbb, mire készüljenek azok, akik az általános iskola befejezése után felvételiznek!

– Az általános iskolai végzettséggel rendelkezők, vagyis azok a jelentkezők, akik befejezték a 9. osztályt, június 29. és július 13. között nyújthatják be jelentkezésüket hétköznapokon (helyi idő szerint) 8.00 és 17.00 óra, szombaton 8.00 és 12.00 óra között Beregszászban, Kossuth tér 6. szám alatti felvételi irodánkban. A felvételi kérelmeket személyesen, papíralapon lehet benyújtani.

A jelentkezéshez a következő okiratokra, illetve ezek másolataira lesz szükség:

1. személyi igazolvány (azoktól a jelentkezőktől, akik 2021. április 1-je után töltik be a 14. életévüket, a keresztlevelet is elfogadjuk);

2. hadkötelesek esetében katonakönyv vagy sorkötelesi könyvecske a hadkiegészítő parancsnokságról;

3. a már megszerzett végzettséget igazoló okmányok, melyek alapján a jelentkezés történik, és azok melléklete;

4. 4 db 3 x 4 cm-es színes okmányfotó.

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy egy jelentkező beadhatja jelentkezési kérelmét akár az összes általunk meghirdetett szakra, ebben az esetben annyi dokumentumcsomagot kell előkészíteni, ahány szakra jelentkezik a diák.

– Mikor kezdődnek a felvételi vizsgák az általános iskolai végzettség alapján jelentkezők számára?

– A felvételi vizsgákra július 14–24. között kerül sor. A jelentkezőknek két felvételi vizsgán kell megfelelniük: az egyik megmérettetés minden szak esetében tollbamondás ukrán nyelvből, a másik vizsgát egy közismereti tárgyból kell tenni, amelyet a felvételiző által választott szaktól függően intézményünk határoz meg. A számvitel és adóügy, valamint az alkalmazott matematika szakok esetében ez a tárgy a matematika, a turizmus szakon a földrajz, a szociális munka, valamint az óvodapedagógia szakokra jelentkezőknél pedig a magyar és világirodalom. A felvételi vizsgatárgyak követelményei és a mintafeladatok elérhetők honlapunkon: www.kmf.uz.ua.

– Mi az eljárás azok esetében, akik a középiskola elvégzése után szeretnének jelentkezni a meghirdetett szakokra?

– Az érettségivel, vagyis a 11. osztály befejezése után jelentkezők a második évfolyam megüresedett helyein kezdhetik meg tanulmányaikat a Szakgimnáziumban. Nekik a 2021. évi külső független értékelésen (ZNO) szerzett két tanúsítvány (szertifikát) benyújtásával lehet jelentkezni az óvodapedagógia, szociális munka, alkalmazott matematika, valamint számvitel és adóügy szakokra. Valamennyi szak esetében kötelező jelentkezési feltétel az ukrán nyelvből és irodalomból szerzett tanúsítvány. A másik szertifikátot az intézményünk által az adott szakra meghatározott közismereti tárgyból kell megszereznie a jelentkezőnek.

Felhívom a figyelmet arra, hogy a második évfolyam meg­üresedett helyeire csak elektronikusan lehet jelentkezni, azaz a felvételizőknek július 1-jétől regisztrálniuk kell felhasználói fiókjukat az országos elektronikus jelentkezési rendszerben, a http://ez.osvitavsim.org.ua című honlapon.

– Milyen adatokat szükséges megadni a felhasználói fiók regisztrációjához?

– A felhasználói fiók regisztrációjához meg kell adni a jelentkező e-mail-címét, a megszerzett szertifikátok adatait, a középiskolai végzettséget igazoló oklevél és melléklete adatait, az érettségi bizonyítvány átlageredményét, valamint fel kell tölteni a felhasználói fiókba a végzettséget igazoló oklevél mellékletének és egy 3 x 4 cm-es színes okmányfotónak a szkennelt változatát. Felhívom a felvételizők figyelmét arra, hogy a felhasználói fiók regisztrációjának és az elektronikus jelentkezési kérelmek benyújtásának megkönnyítése érdekében a Rákóczi-főiskola felvételi irodája konzultációs központot hoz létre, ahol a jelentkezők segítséget kaphatnak felhasználói fiókjuk megnyitásához és a felvételi jelentkezéshez szükséges okiratok feltöltéséhez.

– Mikor zárul a felvételi folyamat a Szakgimnáziumba jelentkezők számára?

– Az általános iskolai végzettség alapján, vagyis a 9. osztály befejezése után jelentkezők közül felvételre ajánlottak névsorát július 27-ig kell kihirdetnünk, majd augusztus 5-ig a középiskolai végzettséggel rendelkezők ügyében is megszületik a Felvételi Bizottság döntése.

Befejezésül szeretném felhívni a jelentkezők figyelmét, hogy a felvételi eljárással kapcsolatos bármilyen kérdésben egyedül a Rákóczi-főiskola Szakgimnáziumának 2021. évi felvételi szabályzata (www.kmf.uz.ua) tekinthető minden részletre kiterjedő és az esetleges panaszok, jogorvoslati lehetőségek szempontjából is mérvadó dokumentumnak.

            (hk)