Kitűzték a jubileumi Magyar Konyha Hete dátumát

Népszerű és sikeres a KMTT Magyar Konyha Hete programja

2021. június 23., 21:39 , 1064. szám

A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) Elnöksége kiértékelő megbeszélést tartott a Magyar Konyha Hete programsorozatban részt vevő étterem-tulajdonosokkal az akció eddigi tapasztalatairól, valamint a 2022. évi jubileumi Magyar Konyha Hete előkészületeiről június 23-án a Tiszacsomai Látogatóközpontban.

A KMTT idén május 14–16-ára hirdette meg a Magyar Konyha Hetét. Az étlapokon feltüntetett tradicionális magyar ételek árából május 14-én, pénteken 50%-os kedvezményt kaptak a vendégek, szombaton és vasárnap pedig 25%-kal voltak alacsonyabbak az árak a programhoz csatlakozott huszonkét étteremben, falusi vendégházban és csárdában.

Mester András, a KMTT elnöke az akciót összegző felszólalásában aláhúzta: a visszajelzések alapján elmondható, hogy sikeres volt a Magyar Konyha Hete program. A tapasztalatcserét követően a jelenlévők kitűzték a 2022. évi, jubileumi Magyar Konyha Hete dátumát is, amely a 2022. február 24–27. közötti időszak.

„Az újévi időszakot követő holtszezonban az éttermek kevesebb rendezvényt szerveznek, így egyértelmű volt, hogy visszatérünk az eredeti időszakhoz” – jelentette ki Mester András, aki hozzátette: a tanácskozáson javaslatok érkeztek a program kulturális részének bővítésére, illetve a helyi termelők áruinak népszerűsítésére.

Csizmár Sarolta főszervező, a KMTT alelnöke elmondta, a jubileum apropóján egy kiadvány megjelentetésével is készülnek, amelyben az elmúlt tíz év eredményeit összegezve mutatják be a programot, kiegészítve magyar ételek receptjeivel. „A magyar konyha nagyon népszerű Kárpátalján, ezért megérdemli, hogy írjunk róla, programokat szervezzünk, s a vendéglátókkal együttműködve népszerűsítsük a magyar kultúrát, a hagyományokat, a magyar konyhát” – húzta alá Csizmár Sarolta.

Pásztornyicki László, a Magyar Konyha Hete programsorozat egyik szervezője, a Szürtében található Italia Snack and Pizza étterem tulajdonosa és vezetője újságírónknak elmondta: „Nagyon fontos, hogy a vendégek elé kerülő fogások magyaros ételek legyenek. Idén azzal is segítettük a vendéglátósokat, hogy összeállítottunk egy 15 levesből, 15 főételből és 15 desszertből álló menüsort, amelyből ihletet tudtak meríteni az éttermek tulajdonosai és szakácsai.” Elmondta, hogy a KMTT-vel közösen szeretnének egy szakácsoknak szóló két-három napos tanfolyamot szervezni egy Magyarországról érkező háromtagú séfcsapat meghívásával. Ennek célja elsősorban a Magyar Konyha Hetéhez csatlakozó vendéglátó egységek szakácsainak szakmai továbbfejlesztése.

A jelenlévő étterem-tulajdonosok összességében elégedettek az idei Magyar Konyha Hete programmal, mindössze a pandémia okán a megszokott februári időpont helyetti májusi időszakot kifogásolták. Egyetértettek abban, hogy a nagyböjtöt megelőző tél végi időszak a legmegfelelőbb időpont az akció legsikeresebb lebonyolításához.

A megbeszélés végén kisorsolták a Magyar Konyha Hete résztvevői között meghirdetett nyereményjáték nyerteseit. Május 31-ig összesen 114 darab, az étterem, valamint a vendég nevével ellátott fogyasztást igazoló csekk érkezett be a KMTT beregszászi irodájába. A szerencsés nyertesek egy-egy vacsorát kapnak ajándékba a kijelölt éttermek egyikében.

A KMTT programjait, köztük a Magyar Konyha Hete programot támogatja a KMKSZ, Magyarország Kormánya, valamint Grezsa István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos.

CsA