Szijjártó Pétert Lendva díszpolgárává választották

2021. június 23., 10:40 , 1063. szám

Lendva díszpolgári címével tüntették ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, az elismerést Magyar János polgármester adta át múlt csütörtökön a szlovéniai, muravidéki városban.

A tárcavezető megköszönte Lendva városának és polgárainak a kitüntetést.

„Egy város díszpolgári címét, ezzel pedig egy közösség elismerését elnyerni nagy megtiszteltetés, különös tekintettel arra, hogy Martonyi János után én vagyok Magyarország második külügyminisztere, aki ebben a megtiszteltetésben részesül” – mondta Szijjártó Péter.

Mielőtt rátért volna a kitüntetésre, tolmácsolta Magyarország valamennyi polgárának jókívánságát abból az alakalomból, hogy Szlovénia harminc esztendővel ezelőtt vívta ki a függetlenségét.

Kiemelte: a közép-európaiaknak különleges történelmük van. „Egészen a közelmúltig meg kellett harcolnunk a szabadságunkért. Ezért mi itt Közép-Európában pontosan tudjuk értékelni a szabadság jelentőségét” – húzta alá.

Jelezte: „Mi most egy különösen nehéz időszakon vagyunk remélhetőleg túl.” Ez a nagyon nehéz időszak minden eddiginél világosabbá tette, hogy milyen egymásrautaltságban élnek itt a nemzetek – hangsúlyozta.

Ez a nehéz helyzet megerősítette a magyar külpolitika két fontos céljának a helyességét – folytatta. Először is jóban kell lenni a szomszédokkal, másodszor pedig folyamatosan erősíteni kell a határon túli magyar közösségeket – tette hozzá.

„És ebben a különösen nehéz múltú Közép-Európában ma olyan politikai helyzet jött létre, hogy ez a két cél nem áll ellentétben egymással. Sőt ez a két cél egymással harmóniában, összhangban van” – szögezte le.

Úgy vélte: „Különleges adomány a Jóistentől mindannyiunk számára, hogy mi ezt az időszakot élhetjük meg.”

Utalt rá, hogy ez így van különösen Magyarország és Szlovénia együttműködése tekintetében. A két ország együttműködése a kölcsönös tiszteletre és az őszinte barátságra épül – húzta alá.

Ennek a különleges kapcsolatnak a felépítésében a muravidéki magyar nemzeti közösség igazi erőforrásnak bizonyult – mondta, hozzáfűzve: „Pontosan tudjuk, hogy minél jobban megy a szomszédoknak, annál jobban megy nekünk is.”

Szavai szerint ezért Lendva és környéke továbbra is számíthat a magyar emberek figyelmére, valamint a magyar kormány támogatására.

(MTI/Kárpátalja)