Visszakapja egykori patináját a beregszászi római katolikus plébániatemplom

Felújítják a templom teljes tetőszerkezetét

2021. június 27., 17:10 , 1063. szám

A Vérke jobb partján álló háromhajós gótikus plébániatemplom hosszú és viszontagságos múltra tekint vissza, egészen a XV. század elejéig. Az idők során több átépítésen, sőt, teljes újraépítésen esett át. Akárhány felújítást végeztek is el azonban rajta, az idő nem kíméli az emberi kéz munkáját. Éppen ezért az elmúlt évek során a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség mindent megtett azért, hogy a templom visszanyerje egykori pompáját, és még jobban ékesítse városunkat. A türelem és kellő szakértelem meghozta gyümölcsét, ugyanis megkezdődött a templom teljes tetőszerkezetének átfedési munkálata. A részletekről Kurmay Sándorral, a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség titkárával, a projekt vezetőjével beszélgettünk.

– Miért van szükség a tetőszerkezet teljes cseréjére?

– A kétezres évek elején a tetőszerkezetnek egy része már átesett egy beázás miatti felújításon. A beavatkozás után a templomtetőt háromféle fedőanyaggal fedték be. A nagyobb részét eternitpalával, a másikat metálcseréppel, illetve a tornyot borító anyag megmaradt a régi horgonyzatlemez. Az egyik problémát az jelentette, hogy a beavatkozás nem volt teljesen szakszerű, emellett 2014 környékén két helyen is repedések jelentkeztek a falakon, amelyek aggodalommal töltöttek el minket, hiszen nem ismertük a keletkezésük okait. Hála Istennek a repedések nem okoztak komoly problémát, és nem is romlott tovább a templom állapota, ettől függetlenül szerettük volna feltárni és megszüntetni az okokat.

Az egyik oka bizonyosan a csapadékvíz templom körüli lefolyása volt, amit ez idáig sikeresen megszüntettünk. Heves esőzések esetén a felgyülemlett víztömeg immáron begyűl egy általunk kiépített csatornavezetékbe, amely a Vérke folyóhoz vezeti a tetőről és a környékről összefolyó csapadékvizet. A másik okot egyértelműen a tetőszerkezet hiányosságai adják, ezért azt már jó pár éve szeretnénk egységesen újrafedni. Ez a nagy értékű és hatalmas beruházás nemrégiben megkezdődhetett.

– Kik végzik az országos jelentőségű műemléknek számító templom felújítási munkálatait?

– A karantén miatt a kivitelezésbe nem tudtunk bevonni külföldi szakembereket, viszont a tervezésben részt vettek magyarországiak. Mivel a templom országos védettséget élvező műemléknek minősül, így ki kellett kérnünk az ukrajnai szakvéleményt, valamint engedélyt kellett kérnünk a munkálatokra. Ebben egy ungvári cég, a ТОВ Наша спадщина (Mi Örökségünk Kft.) volt segítségünkre, akik már több ízben dolgoztak kárpátaljai magyar vonatkozású műemlékek ügyében. Ők készítették el az engedélyeket és a tetőcsere terveit. Emellett a kivitelezést végző vállalkozó is kárpátaljai, akinek már van tapasztalata ilyen nagyszabású munka elvégzésében.

A jelenleg zajló tetőfedés, valamint a korábban a csapadékvíz elvezetését szolgáló munkálat egy négy országot érintő, határ menti európai uniós együttműködés, a HUSKROUA/170263.1/0057 pályázat keretében valósulhat meg, mégpedig két magyarországi és két ukrajnai partner közreműködésével.

Mivel a templomunk gótikus stílusban épült, és nem bírja a cserép hatalmas súlyát, így alternatív, korszerű és legfőképpen időtálló fedőanyagot kellett választanunk. A választásunk végül a rézlemezre esett, mely Európa-szerte kipróbált és jól bevált fedőanyag.

– A munkálatok végeztével milyen képet ölt majd a templom?

– A jelenleg – ütemterv szerint – zajló munkálatok 2022 májusáig fognak tartani. Ezen belül a tetőszerkezet cseréjét 2021 októberéig befejezzük, azt követően a torony átfedése, valamint apróbb munkálatok maradnak.

A tetőszerkezet fedőanyaga fényes, viszont az idő múlásával mattá válik, és patina keletkezik rajta, melynek hatására barnászöld árnyalatot kap majd. Ennek ideje körülbelül 15–20 év, amikorra egy szemet gyönyörködtető, jó kinézetű, „koros” templomtetőnek tűnik majd. Azt szeretnénk, ha a munkálatok végeztével a régi korok rajzain és festményein látható szépségében tündököljön ismét templomunk. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a tetőfedést követően további felújításokat végezzünk, mely a tervek szerint elsősorban a homlokzat és a belső tér renoválását jelenti majd.

Kopinczu Krisztián