KMKSZ-közgyűlések Badalóban és Mezőváriban

2021. július 2., 18:50 , 1065. szám

A járványhelyzet enyhülésével a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) éves közgyűléseit is megrendezik.

Badalóban nagy érdeklődés kísérte az alapszervezeti gyűlést. Elsőként dr. Jakab Lajos helyi alapszervezeti elnök tartotta meg beszámolóját, amelyben hangsúlyt kaptak a megvalósult rendezvények, megemlékezések, a programokon való részvételek, a településfejlesztés, a Covid–19 miatt kialakult helyzet – ennek apropóján a segítségnyújtás –, az iskolások támogatása, a helyhatósági választások eredménye, mely szerint Badalóban a legtöbb szavazatot a KMKSZ szerezte meg 51%-os részvételi arány mellett. A továbbiakban pedig a 350 tagot számláló alapszervezet előtt álló legfontosabb feladatokról beszélt az alapszervezeti elnök.

Ezt követően Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke, a Beregszászi Járási Tanács KMKSZ-frakciójának vezetője számolt be az ukrán–magyar viszonyról, illetve a kárpátaljai magyarságot érintő aktuálpolitikáról. Elmondta, hogy Magyarország mindig barátként tekintett Ukrajnára, ám ahogy teltek az évek, azt vettük észre, hogy az ukrán fél nem akarja megérteni a magyarság problémáját, álláspontját. A továbbiakban beszámolt az elmúlt években Kárpátaljára érkező anyaországi gazdasági támogatásokról.

A beszámolókat követően a helyi lakosság kérdései következtek. Az emberek elsősorban az Asztély–Beregsurány határ­átkelőn uralkodó állapotokra panaszkodtak, a közlekedésre, továbbá a „szándékosan” megnehezített határátkelést nehezményezték Magyarország irányába.

Arra kérték a KMKSZ Elnökségét, hogy tegyenek lépéseket a helyzet megoldása érdekében.

További kérdésként merültek fel az „Egán Ede” Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ” Jótékonysági Alapítvány pályázataival kapcsolatos támogatási körülmények. A témában Sin József adott részletes tájékoztatást.

Az újonnan átadott család­orvosi rendelő tényleges megnyitásáról is érdeklődtek a megjelentek, illetve a már több éve bezárt tiszai strand megnyitását kérték a helyiek, mivel  nem értik, mi okból tartják zárva a hatóságok. Ezenkívül a kistérség működéséről és a költségvetéséről is szó esett.

A fórumot megtisztelte jelenlétével Szalai Imre, Badaló elöljárója, valamint Székely József, a Beregszászi kistérség képviselője.

Mezőváriban szintén nagy érdeklődés övezte a KMKSZ éves közgyűlését. Barta Gábor alapszervezeti elnök nyitotta meg a fórumot, beszámolt az elmúlt év munkájáról, a sikeres választási eredményekről. A jövőbeni tervek között a minél aktívabb részvételre biztatta a jelenlévőket a közösség életében. Elmondta, hogy egy kopjafát szeretnének felállítani a településen, illetve kiemelte, hogy a falu iskoláját, amely Rákóczi nevét viseli, szeretnék megőrizni középiskolaként (az új törvények szerint líceumként), és azon dolgoznak, hogy minél felszereltebb és élhetőbb legyen a tanulók számára.

Sin József értékelte az alapszervezet munkáját, lakossági kérdésekre adott választ, illetve megvitatták a települést érintő problémaköröket. Lapunknak elmondta, hogy a legtöbben a földkérdésről a kistérségekben zajló változásokról, a vakcinázásról, illetve számos helyi intézmény sorsáról érdeklődtek.

A mezővári alapszervezet a jövőben olyan kulturális programokat szeretne megvalósítani, amelyek elősegítik, megerősítik a helyi magyar közösség összetartó erejét.    

Dankai Péter