Nemzetközi üzleti fórum Jánosiban

2021. július 6., 19:26 , 1065. szám

Bereg–Ugocsa 2021 néven tartottak nagyszabású nemzetközi üzleti fórumot július 2–3-án a jánosi Helikon Hotelben. A kétnapos business-találkozón számos külföldi vendég, üzletember volt jelen, illetve a jövőben szülőföldünkön befektetést tervező személyek. A fórum krédója az üzleti partnerkeresés előmozdítása, illetve a Beregszászi járáshoz tartozó kistérségek befektetési vonz­erejének és gazdasági együttműködési lehetőségeinek a bemutatása volt.

A rendezvény megnyitóján részt vett Rezes Károly, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, Szilágyi Mátyás beregszászi főkonzul, Ihor Vantyuh, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnöke, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, Pataki Csaba Szatmár megyei (Partium) tanácselnök, illetve Olekszij Petrov, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke.

A programot tekintve első nap bemutatták a Beregszászi, Nagyszőlősi, Tiszapéterfalvai, Bátyúi, Királyházai, Mezőkaszonyi, Nagybégányi, Beregkövesdi, Nagyberegi és Tiszaújlaki kistérségek befektetői potenciálját. Ezt követően Rezes Károly elnök a Beregszászi Járási Tanács nevében és Karácsony Ádám képviselő a Pest Megyei Közgyűlés nevében kétoldalú együttműködésről szóló megállapodást írt alá. 

Az ebéd után Szilágyi Mátyás beregszászi főkonzul, majd Rezes József, a Kárpátaljai Határ Menti Önkormányzatok Társulása igazgatójának tematikus előadásait hallgatták meg a résztvevők. Majd újabb prezentációk következtek, üzletemberek mutatkoztak be: a Magyarországi VisibleCrossing Kft. (Nagy László igazgató), az Ukrán Solars Re-Energy Group (Olekszandr Zihor igazgató), valamint Oniszkó Iván és Sas Róbert magánvállalkozók befektetési lehetőségeinek prezentációját tekinthették meg a jelenlévők. Az előadásokat a fórum résztvevőinek tárgyalásai követték.

Rezes Károly a rendezvény céljáról elmondta: szeretnék elérni, hogy a közigazgatási reform által megalakult kistérségek megpróbáljanak nyitni egymás felé, kapcsolatokat építsenek ki, hogy határon innen és túlról megismerkedjenek a helyi vezetőséggel, vállalkozókkal, az újonnan megalakult kistérségekkel. Külföldi befektetőket szeretnének Kárpátaljára csábítani, illetve közös európai pályázatokat előkészíteni. Rezes József arra hívta fel a figyelmet, hogy Kárpátalja az egyetlen olyan közigazgatási egység, amely négy európai uniós országgal határos. A fórum nemcsak a külföldi befektetők idevonzásáról szól, hanem arról is, hogyan tud egy kistérségben működő vállalkozás nemzetközi, határokon átnyúló pályázatokban, programokban részt venni, amelyek által fejlődni tud.

Pataki Csaba úgy nyilatkozott: élő kapcsolatokat kell kialakítani egymás között, ez politikai szinten már létrejött, viszont az élet alapjaihoz kell visszatérnünk, hogy minél több gazdasági kötődés alakuljon ki.

Kiss András, a Szabolcs-­Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés Nemzetközi Határ Menti Együttműködési Bizottságának elnöke hangsúlyozta, hogy a Kárpátaljával való szoros kapcsolattartás mindig is fontos volt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye számára: „Számunkra ez egy versenyelőnyt jelent, mi mindig is arra törekedtünk, hogy lehetőséget lássunk a két fél kapcsolatában, illetve a helyi magyar közösségre mint értékre tekintsünk.”

A fórum második napját Mester Andrásnak, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács elnökének tematikus előadása nyitotta meg a Beregszászi járás turisztikai potenciáljáról. Ezt követően Bohdan Sajnaha a beregszászi, Ágij László pedig a nagyszőlősi térség erdő- és vad­gazdaságainak lehetőségeiről tájékoztatott. Délután Eduard Oszijszkij, a Tisza folyó vízügyi igazgatósága vezetőjének helyettese, valamint Jurij Roszpopa, a Hullám sport-turisztikai klub elnöke tartott előadást. Az üzleti fórum összefoglalóval zárult. 

Grósz Gábor, a Tisza Cipő Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy cégük több területen az autóipari gyártás, a chipekkel ellátott okoscipőgyártás, illetve a szoftverfejlesztés kérdéseivel is foglalkozik. A vállalkozás határozott szándékkal érkezett a fórumra, Kárpátalján zöldmezős beruházásként gyártókapacitást szeretnének létrehozni.

Babják Zoltán, Beregszász polgármestere örömmel fogadta a konferencia megvalósulását. Mint mondta, a mi feladatunk az, hogy a befektetők biztonságban érezzék magukat. „Nagyon fontosnak tartom, hogy ezek a rendezvények nemcsak az önkormányzati vezetőket vonzzák egy térbe, hanem a potenciális befektetőket is, akik tárgyalni tudnak azokkal az üzletemberekkel, akik már megtelepedtek az adott kistérségben” – szögezte le a kistérségi vezető.

Mester András elmondta: „A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) megbízásából néhány évvel ezelőtt elkészítettük az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Tervet, amelyben 3 alappillért jelöltünk ki: a turizmust, a mezőgazdaságot és a vállalkozásfejlesztést.” A turizmussal kapcsolatosan a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács 2017-ben úgy határozott, hogy az elért jelentős eredmények mellett különböző látványosságokat kell létrehozni, amelyek révén programokat tudnak biztosítani a turisták számára.

                 D. P.