Tizennegyedik Kárpátaljai Népzene- és Néptánctalálkozó Tiszapéterfalván

2021. július 6., 17:35 , 1065. szám

Tizennegyedik alkalommal szervezték meg a kárpátaljai népzenészek és néptáncosok találkozóját Tiszapéterfalván. Az eseményre Csaptól Técsőig érkeztek néptáncegyüttesek, zenészek. A program egyben a XXV. Ének-, Zene-, Néptánc- és Kézművestábor megnyitója is volt, amelyet idén a szervezők a karanténkorlátozások miatt szakkör formájában tartanak meg.

Az eseményen 16 produkcióban léptek fel a 2021-es „Szól a fülemüle!” – Kárpátaljai Népzenei és Néptánc Tehetségkutató nyertesei. A produkciókat anyaországi szakmai zsűri értékelte: Farkas Fanni és Kiss Balázs, a Magyar Állami Népi Együttes szólistái, valamint Pál Lajos, Európa-, Életfa- és Artisjus-díjas népzenész.

Pál Katalin, az esemény főszervezője szerint a találkozó egyfajta seregszemle, amelynek lényege, hogy szakmai segítséget kaphatnak az ideérkező fellépők és vezetőik. „Minden évben megtartjuk a tábor ideje alatt a találkozót, ezúttal a szakmai napok keretein belül, hiszen idén a tábor eltér az előzőektől. A találkozón a táncosok, a zenészek egymás előtt és szakmai mentorok előtt is bemutatkoznak” – foglalta össze Pál Katalin.

Az esemény végén a mentorok szakmai értékelést tartottak az együttes vezetői számára, míg a fiatalok táncházzal zárták a napot.

A programot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.   

VE