Koronavírus: A negyedik hullámra várva

2021. július 7., 12:07 , 1065. szám

Még mindig tart a koronavírus okozta járvány harmadik és negyedik hulláma közötti kegyelmi idő Ukrajnában. Az emberek a halálozási adatok böngészése helyett mostanában inkább az oltási tanúsítványok kiadásáról szóló híreket olvassák. Ugyanakkor egyre riasztóbb jelentések érkeznek az újabb vírusváltozatok terjedéséről a világban.

Ezer alatt a napi fertőzöttek száma

Ukrajnában a július 5. reggeli állapot szerint 244 új fertőzöttet regisztráltak, ezen belül öt gyermek betegedett meg. Egészségügyi dolgozó nem volt a fertőzöttek között, amit sokan annak tudnak be, hogy az orvosok és ápolók között már viszonylag magas a beoltottak aránya.

Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatásából kitűnik, hogy vasárnap 333 beteg került kórházba – nem először fordul elő, hogy a kórházi kezelésre szorulók száma meghaladja az új fertőzöttekét. Hétfő reggelig, 24 óra alatt 14-en haltak bele a fertőzés okozta szövődményekbe, 419-en viszont meggyógyultak.

Vasárnap Kijevből (101), valamint Zsitomir (17), Odessza (16), Kijev (15) és Vinnicja (11) megyékből jelentették a legtöbb fertőzöttet. Ezzel együtt pillanatnyilag az ország valamennyi régiója megfelel a zöld, azaz leg­enyhébb járványügyi besorolás kritériumainak.

Kárpátalján a megyei állami adminisztráció hivatalos oldalán utolérhető hétfő reggeli tájékoztatás értelmében az előző 24 órában egyetlen PCR-teszttel megerősített fertőzést regisztráltak, méghozzá Ungváron. Ez idő alatt senki sem halt bele a kór szövődményeibe, a koronavírusos betegek számára a régió kilenc kórházában fenntartott összesen 940 kórházi ágy kihasználtsága 6%-os volt.

Lassan nő a beoltottak száma

Ami az oltási kampányt illeti, vasárnap 24 363 személy kapta meg a vakcinát az országban, 15 260-an az első dózist, 9 103-an a másodikat. Az Egészségügyi Minisztérium sajtószolgálata szerint aznap 70 mobil oltóbrigád, 87 oltópont és 120 oltóközpont működött.

Ezzel együtt a Covid–19 elleni oltási kampány kezdete (2021. február 24.) óta Ukrajnában csak 2 925 380 oltást végeztek, ezen belül 2 074 986 ember kapta meg az első dózist, s 850 394-en adatták be mindkét dózist, azaz tekinthetők beoltottnak. A 2021. július 4-i állapot szerint 774 553 ember szerepelt az egészségügyi tárca oltási várólistáján, amelyre a Gyija alkalmazáson vagy a minisztérium hivatalos weboldalán keresztül lehet feliratkozni.

Nem az oltás okozta a halálesetet

Aligha járult hozzá a csapnivaló oltási kedv fokozásához, hogy múlt pénteken Vinnicja megyében röviddel azután halt meg egy 47 éves helyi lakos, hogy beoltották a Pfizer koronavírus elleni készítményével. Az Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint a férfit 13.45-kor oltották be. A következő órában nem volt panasza. De már 17.00 órakor a beteg hányingert érzett, és elvesztette az eszméletét. A kiérkező orvosok megpróbálták újraéleszteni, de nem sikerült megmenteni: 18.02-kor megállapították a halál beálltát. Az esetet automatikusan az immunizálást követő „nemkívánatos eseményként” könyvelték el, mivel a halál a Covid–19 elleni oltást követő 30 napon belül következett be. Ez a szokásosnál alaposabb kivizsgálást jelent.

A Vinnicja Megyei Állami Adminisztráció Egészségügyi és Rehabilitációs Főosztályának tájékoztatásából kitűnik, hogy az orvosszakértői vizsgálat előzetes eredménye szerint a halál oka a szívkoszorúér-betegség miatt bekövetkezett akut kardiovaszkuláris elégtelenség volt. „Nincsenek anafilaxiára, sokkra, trombózisra utaló jelek” – áll a közleményben.

Az elektronikus ambuláns betegkártya szerint krónikus betegségeket nem regisztráltak az elhunytnál. A férfit beoltó mobilbrigád 138 embert vakcinázott, az immunizálás utáni egyéb nemkívánatos eseményről azonban nem számoltak be. Annak az öt személynek az állapota, akiket az elhunyttal azonos ampullából oltottak be, kielégítő. Vagyis minden arra vall, hogy az oltás nem áll közvetlen összefüggésben a halálesettel. Hasonló megállapításra jutott a vakcina gyártója, a BioNTech is.

Itt a Janssen

Jó hír, hogy újabb koronavírus elleni vakcinát regisztráltak Ukrajnában: a Janssent az amerikai Johnson & Johnsontól. A Janssen úgynevezett vektorvakcina, azaz semlegesített emberi adenovírust tartalmaz, amelybe beágyazták a SARS-CoV-2 vírus tüskés fehérjét kódoló DNS-ét.

A vakcina tárolásához +2 és +8 fok közötti hőmérsékletre van szükség, azaz a szállítása, felhasználása vidéken sem okoz nehézséget. A készítményből egyetlen adag is elegendő a teljes immunizáláshoz.

A gyógyszer sürgősségi felhasználását engedélyezte az Egészségügyi Világszervezet, és több ország is hozzájárult az alkalmazásához, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, az Európai Unió, Svájc, Kanada.

Jön a vakcinamix?

Közben az ukrán Egészségügyi Minisztérium operatív törzse úgy döntött, hogy engedélyezik a különböző típusú oltások kombinálását – jelentette a zn.ua. Tehát amennyiben valaki Pfizer-vakcinát kap első oltásként, másodszor beolthatják Modernával, és fordítva. Mindkettő úgynevezett mRNS-vakcina – idézi az RBK–Ukrajina Fegyir Lapijt, a tárca operatív vezérkarának tagját. Ugyanakkor szerinte a vírusvektoron alapuló AstraZeneca-készítménnyel oltottakat ajánlott másodszor is ugyanezzel a vakcinával beoltani. Azonban az első dózis beadása után jelentkező esetleges komplikációk esetén a páciens második dózisként mégis kaphat mRNS-alapú vakcinát.

Megjegyezte viszont, hogy a kínai Sinovac CoronaVac vakcináját egyelőre nem „keverik” mással, mivel nem állnak rendelkezésre adatok a készítmény más oltásokkal történő kombinálásáról folytatott vizsgálatokról.

A zn.ua emlékeztet, a WHO továbbra is vizsgálja az oltások kombinálásának lehetőségét, de még mindig nem készek konkrét ajánlásokat megfogalmazni az eljárással kapcsolatban.

Már tesztelik az oltási tanúsítványokat

A napokban Mihajlo Fedorov digitális átalakulási miniszter bejelentette, hogy Ukrajnában megkezdődött a Covid-tanúsítványok bétatesztelése. Tájékoztatása szerint bárki részt vehet a tesztelésben, akinek Ukrajnában beadták a Covid–19 elleni vakcina mindkét dózisát, valamennyi jelentkező 48 órán belül megkapja a hozzáférést.

„Mi az a Covid-tanúsítvány? Ez egy dokumentum a Gyija alkalmazásban, amely igazolja az ön oltási státuszát Ukrajnában, az EU-ban és más országokban. Úgy fog működni, mint bármely más Gyija-dokumentum: érvényességét egy QR-kód segítségével lehet majd ellenőrizni” – írta Fedorov.

Tájékoztatása szerint a bétatesztelés fontos része a Covid-tanúsítványok bevezetésének, amennyiben segít tesztelni a szolgáltatás, a felhasznált adatok minőségét.

Úgy tudni, a tanúsítványokból mindjárt két típust vezetnének be: az egyiket a külföldi utazásokhoz, a másikat belföldi használatra, ez utóbbi a tömegrendezvényeken való részvételt tenné lehetővé tulajdonosának. A tárca azt ígéri, még júliusban megkezdik a teszttanúsítványok kiadását a betegségen átesettek számára is.

A kormány egy korábbi optimista előrejelzése szerint az Európai Unióban a nyár végére ismerhetik el az ukrán Covid-tanúsítványokat, bár mindent megtesznek, hogy előbbre hozzák ezt a pillanatot.

Több millió dózis vakcina várható a nyáron

Az Egészségügyi Minisztérium arra számít, hogy a közeljövőben kétmillió adag Moderna Covid–19 elleni vakcina érkezik Ukrajnába – jelentette be Viktor Ljasko egészségügyi miniszter, akit az Interfax–Ukrajina hírügynökség idéz.

„Megállapodtunk az Egyesült Államokkal, megígérték, hogy a közeljövőben kétmillió adag Moderna vakcinát szállítanak” – közölte újságírókkal múlt csütörtökön a tárcavezető.

Hozzátette, a szállításra a COVAX mechanizmus keretében kerül sor, s az oltóanyag még júliusban megérkezhet.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a közeljövőben 5,32 millió dózis kínai CoronaVac, valamint kétmillió dózis Pfizer vakcina érkezik – egymillió adag júliusban és egymillió augusztusban.

Ljasko elmondta, hogy Ukrajna megállapodott 10 millió dózis NovaVax vakcina leszállításáról, amelyből négymilliót már augusztusban megkaphat Ukrajna. Emellett egyéb oltóanyagok augusztusi szállításáról is folynak tárgyalások.

A Deltára várva

A pillanatnyilag kedvező mutatók ellenére megtörténtek az első intézkedések a Delta-vírustörzs ukrajnai behurcolásának és elterjedésének megakadályozására.

Július 2-tól minden Portugáliából, Oroszországból, Nagy-Britanniából és Indiából visszatérő ukránnak gyors antigéntesztet kell végeztetnie, vagy 14 napra önkéntes karanténba kell vonulnia a Vdoma telefonos alkalmazás telepítésével.

Az Elnöki Hivatalban megtartott szokásos hétfői konferenciahívásos tanácskozáson szó volt az egészségügyi rendszer felkészítéséről az esetleges újabb járványhullámra, valamint a lakosság tesztelésének fokozásáról.

„A maszkviselésnek, a társadalmi távolságtartásnak és a fertőtlenítésnek a jövőben is kötelezőnek kell maradnia a vírus további növekedésének megakadályozása érdekében” – hangsúlyozta Denisz Smihal miniszterelnök.

Emellett a kormány ragaszkodik az oltási folyamat további gyorsításához.                   

(zzz)