Loptával dicsérd a napot!

Jól öltözött emberek lopkodják a virágot egy beregszászi bolt elől

2021. július 7., 12:52

Majd’ tízezren látták azokat a videókat, amelyeket a beregszászi De Lar gyermekruházati üzlet töltött fel az utóbbi időben Facebook-oldalára. A felvételeken jól látható, amint jól öltözött polgárok lopkodják a frissen ültetett virágokat az üzlet előtti kaspókból, nem gondolván arra, hogy egy kamera mindent rögzít.

Kisebb-nagyobb értékét szinte mindenkinek tulajdonították már el. Az esetek többségében feljelentést sem teszünk, csak bosszankodunk magunkban. Gyakran arra gondolunk, biztosan a társadalom alsó rétegeibe tartozó emberek lopkodnak. Ez azonban nem mindig van így. Érdemes megállni néhány szóra a De Lar biztonsági kameráinak felvételei mellett. Jól öltözött házaspár esti sétáját ejti meg – látszólag. Valójában azonban virágot jöttek lopni. Olyan helyre sétáltak, ahol a lámpa fénye már nem világítja meg őket. Megvárták, amíg egy ember sem lesz az utcán, majd emberünk gyorsan elemelte a virágot, s már iszkoltak is tovább. Még 24 óra sem telt el, kora délután újabb járókelőnek tetszettek meg a még megmaradt virágok. Nem is tétlenkedett, gyorsan pakolt el egy táskába belőlük. Aztán olyan tinédzser is akad, aki jókorát rúg a pompásan virágzó növényekbe.

Fölmerül bennünk: Tényleg ilyenek lennénk? A tisztesség, becsület végleg kiveszett az emberekből? Nos, reméljük nem. Az internet népe mindenesetre egyhangúlag elítélte az esetet, többen szánalmukat fejezték ki a kommentszekcióban. „Ez már felháborító, komolyan mondom! Örülni kellene, hogy ilyen szép a város. Próbálják minél szebbé tenni a sétálótereket. Ennyire nem nézik semmibe az emberek? Napi szinten lopnak, és most is egy jól öltözött nőről beszélünk! Könyörgöm, nincs pár hrivnyája virágra??? Akkor ne ültessen!!!! De ne lopjon, és ne tegye tönkre más munkáját!!! Szégyelljék magukat!!!!” – írja egy felháborodott kommentelő.

Ha másra nem is, arra biztosan jók voltak ezek az eset, hogy görbe tükröt állítson társadalmunk elé. Mert amikor szelektív hulladékgyűjtésről, tiszta illemhelyekről és közterekről álmodozunk, akkor nem árt észben tartani, hogy egyesek még a viráglopásnál tartanak, s gond nélkül dobálják szét szemetüket az utcán. Talán évekre lesz szükség, mire nyitva tudjuk hagyni a csomagtartót úgy, hogy amíg felszaladunk egy csomaggal a lakásba, ne tűnjön el belőle ez-az. De reméljük, a változás mielőbb bekövetkezik.

tj