Vasárnapi üzenet: 2021. július 11.

Krisztusban Szeretett Testvéreim!

2021. július 11., 08:44 , 1065. szám

A szentírási rész, melyet ez alkalommal a szívetekre helyezek, ezen a vasárnapon a szentmiséinken hallható, és Szent Pál apostolnak az efezusi hívekhez írt levelében található. Ebben így tanít az apostol: „Áldott legyen az Isten, Urunk, Jézus Krisztus atyja, aki lelkének minden mennyei áldásával megáldott minket. Őbenne választott ki minket a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk színe előtt. Szeretetből eleve arra rendelt bennünket, hogy akaratának tetszése szerint Jézus Krisztus által fogadott fiakká legyünk, és magasztaljuk fölséges kegyelmét, amellyel szeretett Fiában jóságosan megajándékozott minket.

Őbenne nyertük el vére árán a megváltást és bűneink bocsánatát bőséges kegyelme folytán, amelyet teljes bölcsességben és megértésben gazdagon árasztott reánk. Tudtunkra adta ugyanis akaratának titkát, azt az Őbenne előre meghatározott jóságos tervet, hogy elérkezik az idők teljessége, és Krisztusban mint Főben egyesít mindent, ami a mennyben és a Földön van. Őbenne nyertük el mi is az örökséget annak rendelése szerint, aki mindent szabad elhatározásából tesz. Szolgáljunk hát fölsége dicsőségére mi, akik már korábban is Krisztusba vetettük reményünket! Benne kaptátok meg ti is a megígért Szentlélek pecsétjét, miután hallottátok az igazságról szóló tanítást, üdvösségetek evangéliumát, és hittetek benne.

Ő a foglalója örökségünknek, annak, hogy teljesen megváltva Övéi legyünk az Isten fölségének dicsőségére” Ef. 1, 3–14.

Bár nem az evangéliumból való ez a szentírási rész, mégis azt hiszem, igazán evangéliumként, vagyis valódi örömhírként olvashatjuk. Szeretném kiemelni az igerész alapján a kiválasztottság gondolatát és az eleve elrendelés gondolatát. Szent Pál mindkettőt említi. Isten kiválasztott bennünket Jézus Krisztus által. Nem a vakvéletlen műve, hogy életet nyertünk, hanem Isten választása és akarata van benne. Azért élünk, mert Isten akarta, hogy éljünk, és az életünknek konkrét célt adott. Isten adta ezt a célt. Nem céltalanul bolyongunk az életben. Szent Pál ezt az Isten által adott célt úgy fogalmazza meg, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk előtte. A célunk tehát az, hogy szentekké legyünk, vagyis hogy üdvözüljünk. Ezen az úton segítségünkre van Jézus, aki útnak nevezte magát, melyen eljuthatunk ehhez a célhoz. Segítsen minket az Úr, hogy kiválasztottságunknak és célunknak tudatában legyünk, és teljesítsük Isteni tervét! Ámen!

Molnár János
beregszászi esperes-plébános