Földpiac: Megköttettek az első üzletek

2021. július 14., 17:40 , 1066. szám

A földpiac megnyílása, azaz július 1. óta eltelt első 11 nap alatt, a július 12. reggeli állapot szerint Ukrajnában 532 üzletkötést regisztráltak olyan földterületekre, amelyekre vonatkozóan korábban adásvételi moratórium volt érvényben. Az így gazdát cserélt föld összterülete 570 hektár – derül ki az nv.ua hétfői összefoglalójából.

Az Agrárpolitikai és Élelmezésügyi Minisztérium adatai szerint a legtöbb szerződés Harkiv (31) és Poltava (53) megyékben köttetett, a legkevesebb Mikolajiv (3) és Kirovohrad megyékben (4). Kárpátalja a maga 11 üzletkötésével a középmezőny vége felé helyezkedik el a rangsorban.

A gazdát cserélt földrészlegek összterületét tekintve Harkiv megye jár az élen 107,1 hektárral, majd Poltava (93,8 ha), Dnyipropetrovszk (61,1 ha), Herszon (38,9 ha) és Szumi (31,9 ha) megyék következnek. Kárpátalján mindössze 6,2 ha föld cserélt gazdát, ami első pillantásra meglehetősen kevésnek tűnik, ám ismerve a megyénket jellemző föld¬ínséget, egyáltalán nem meglepő a földrészlegek szerény mérete.

A minisztérium közölte azt is, hogy a földpiac működésének 11 napja alatt a közjegyzőktől az állami földkataszterhez való hozzáférés engedélyezésére vonatkozó 3,29 ezer kérelem érkezett annak érdekében, hogy online ellenőrizzék a földterület-vásárlás jogszerűségét. Ezek közül 3,1 ezer kérelmet hagytak jóvá, 120 vár elbírálásra, 430 esetben pedig megtagadták a hozzáférést. Összesen több mint hatezer közjegyző működik Ukrajnában.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, a földreform első szakaszában csak ukrán állampolgárok vásárolhatnak vagy adhatnak el termőföldet. Egy magánszemély összesen legfeljebb 100 hektár termőfölddel rendelkezhet. Az ukrán jogszabályoknak megfelelően létrehozott jogi személyek 2024. január 1-jétől vásárolhatnak mezőgazdasági hasznosítású földterületet, de egy végső kedvezményezett birtokában legfeljebb 10 ezer hektár lehet.

A kormány múlt heti ülésén Denisz Smihal miniszterelnök elégedetten nyilatkozott a földreformról.

„A földpiac elindítása túlzás nélkül az egyik legnagyobb eredmény a függetlenség éveiben. Az ukránok lettek a földjük igazi tulajdonosai, mert ezentúl nemcsak birtokolhatják, hanem kedvük szerint, szabadon rendelkezhetnek is vele. Beindult a földpiac, a mezőgazdasági földterületekkel kapcsolatos megállapodásokat átláthatóan és a megállapított eljárások szerint kötik” – jelentette ki Smihal.

„A tömeges földértékesítésről és az ukrán csernozjom külföldre szállításáról szóló mítoszok megmaradtak mítosznak” – tette hozzá a kormányfő.

Miközben – például a közjegyzői kérelmekből ítélve – mutatkozik érdeklődés a termőföld iránt (mindenekelőtt a farmergazdaságok részéről), a kolhozvagyonból földhöz jutottak általában nem sietnek megválni a maguk jellemzően alig néhány hektáros földrészlegétől arra számítva, hogy a termőföld ára emelkedni fog – véli a szakértők egy része. Mások ezzel szemben arra helyezik a hangsúlyt, hogy igen jelentős lehet azoknak az aránya, akik készek máris megszabadulni a földjüktől, hogy mielőbb pénzhez jussanak.

(hk)