Honismereti kirándulás a KMKSZ BKSZ szervezésében

2021. július 14., 08:02 , 1066. szám

Egy év kihagyás után ismét honismereti kirándulást szervezett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászi Középszintű Szervezete július 10–11-én. A kétnapos programon több mint száz fő vett részt a járás közel húsz településéről.

A kirándulók ellátogattak a munkácsi várba, majd a beregszentmiklósi várkastélyban Bartos József házigazda kalauzolta végig a népes csoportot. Útjuk a Szolyvai Emlékparkba vezetett, ahol a jelen lévő alapszervezeti elnökök elhelyezték az emlékezés koszorúit, majd a Vereckei Honfoglalási Emlékműnél tartottak hosszabb pihenőt, ahol szintén koszorúval fejezték ki tiszteletüket az ősök előtt. A koszorúzások alatt Nagy Anikó, a Kárpátaljai Megyei Filharmónia szólistájának éneke tette még ünnepélyesebbé a hangulatot. A kirándulók a festői szépségű Felsőszinevéren szálltak meg, ahol megérkezésükkor már finom bográcsgulyás várta őket.

Másnap ki-ki elsétálhatott a turisták körében is oly népszerű Szinevéri-tóhoz, majd a Sipot-vízeséshez vették az irányt. A nevezetességekről és látnivalókról Karmacsi Zoltán és Varju Zoltán idegenvezetésével tudhattak meg érdekességeket a résztvevők.

Sin József, a KMKSZ BKSZ elnöke elmondta, nagy szükség van a honismereti kirándulásokra, hiszen minél jobban ismerjük a helyet, ahol élünk, annál jobban ragaszkodunk hozzá, s szülőföldünk gyönyörű tájaira mindig öröm ellátogatni.            

pSe