Brooklyn 99 – Nemszázas körzet

Sorozatajánló

2021. július 18., 14:10 , 1066. szám

A Wikipédia szerint a Brooklyn 99 – Nemszázas körzet (eredeti címén: Brooklyn Nine-Nine) Emmy- és Golden Globe-díjas amerikai rendőrségi televíziós sorozat. Az egykamerás komédia premierjére 2013. szeptember 17-én került sor a FOX-on, majd a csatorna az 5. évad után kaszálta a sorozatot, aminek új évadát az NBC tűzte műsorra. Magyarországon a Viasat 3 mutatta be 2014. április 4-én.

A szituációs komédia rendőrös változata hatalmas népszerűségnek örvend az éterbe kerülése óta, és mivel idén le is zárják a sikeres sorozatot egy nyolcadik évaddal, úgy gondolom, bemutatása elkerülhetetlen, hisz egy igazán szórakoztató, könnyű és magával ragadó sorozatról van szó.

Alapszituáció: Brooklynban, a New York-i Rendőrkapitányság képzeletbeli 99-es körzetében működő nyomozócsapat új kapitányt kap Raymond (Ray) Holt személyében. Az újonnan kinevezett rendőrkapitány egy szabálykövető, látszólag hűvös, robotszerűen beszélő vezető, aki rezzenéstelen arccal mutatja ki az érzelmeit, ugyanakkor a végletekig támogatja beosztottjait. Az egység nyomozói közül kiemelkedik a legtöbb letartóztatást végrehajtó, tehetséges, ugyanakkor a szabályokkal kevéssé törődő, gyakran gyerekes viselkedésű Jakob (Jake) Peralta, aki a letartóztatások számában versenyez a hét fivér között felnőtt, ezért folyton bizonyítani vágyó Amy Santiagóval. Charles Boyle egy jó, ugyanakkor fura, kissé kétbalkezes nyomozó és ételszakértő, szemben a kemény, érzelemmentes és titokzatos Rosa Diazzal. Terrence (Terry) Jeffords őrmesterhez futnak be a nyomozók jelentései. Az őrmester, aki korábban már dolgozott együtt az új kapitánnyal, a terepről inkább irodai munkára kérte magát, miután a feleségének ikerlányai születtek, és azóta aggódik, hogy valami rossz történik vele. A kapitány szarkasztikus stílusú adminisztrátora, Gina Linetti civil adatrögzítő, aki élete értelmét bármi másban igyekszik megtalálni, csak nem a munkájában. Végül, de nem utolsósorban nem feledkezhetünk meg a szerintem két legkedvesebb szereplőről, Michael Hitchcock és Normann (Norm) Scully veterán nyomozókról, akik a papírmunka elvégzése mellett fontos figyelmet fordítanak a rendőrőrsön történő minél kényelmesebb munkavégzésre, továbbá a megfelelő kalóriabevitelre. A sorozat humorosan mutatja be a nyomozócsapat nem hétköznapi munkáját, ügyeit és a nyomozók életét.

A sorozat több csatornát is megjárt az évek során, legújabb helyükön már a káromkodást is engedélyezték a szereplőknek a producerek. Persze, a csúnya szavakat kisípolják, amit az epizódok rendezői rendszerint ki is használnak – ettől még életszagúbb a rendőrkomédia.

A Brooklyn 99-fanok különösen odavannak a halloweenes részekért. Az első évadban Jake és Holt kapitány fogadást kötnek, hogy a fiatal nyomozó nem tudja ellopni a rendőrkapitány óráját éjfélig. A következő évadok halloweenepizódjaiban továbbviszik ezt a vonalat, és az egész kapitányság beszáll a nap végéig tartó lopkodós játékba.

A sorozat szerelmespárja is fontos szerepet tölt be. A show castingján már tudták, a történetben Amy és Jake párosát mindenki imádni fogja. Az őket alakító Andy Samberg és Melissa Fumero az első pillanattól nagyon jól tudtak együtt rögtönözni, ami egy vígjátéksorozatnál kifejezetten szükséges.

Minden epizód úgynevezett cold opennel indul, ami pici, komikus beszélgetéseket vagy jeleneteket jelent. Az epizódok nem feltétlenül kapcsolódnak egymáshoz, az írók a szereplők és a rendőrőrs mindennapi problémáira koncentrálnak, mintsem egy részenként építkező történetre.

A sorozatban hallható humoros szövegek sokszor igen komoly mondanivalót rejtenek – ilyen például a rasszizmus. A sorozatban több színes bőrű karakter is játszik, így vannak epizódok, amelyekből kiderül, nehezebb számukra a rendőrmunka, mint a rendes életük. Ott van például Holt rendőrkapitány, aki egy színes bőrű, meleg, komoly, de jó humorú férfi, akinek a múltjában láthatjuk, hogy milyen nehezen juthatott oda, ahol jelenleg elhelyezkedik a rendőrségi hierarchiában. Az írók a #metoo kampányt is belevették, amit eleinte egy boldogabb véggel szerettek volna zárni, de a stáb ragaszkodott hozzá, hogy egy sötétebb, elgondolkodtatóbb befejezést kapjon a rész, jobban felhívva a figyelmet a problémára.

Nemsokára érkezik a nyolcadik és egyben utolsó évad is, amely forgatását a vírushelyzet is hátráltatta, továbbá George Floyd halála miatt négy, teljes epizód is törlésre került a sorozatból.

A rendőrszitkom az IMDb-n 8,4-es értékelést kapott. Mindenkinek szeretettel ajánlom ezt a könnyen fogyasztható, nagyon vicces és szarkasztikus sorozatot!

FS