GAZ–66-ossal a hegyek között

A Hoverlára szerveznek túrát a Kárpátjárók

2021. július 20., 17:09 , 1067. szám

Horváth Zoltán túravezető régóta szervez kirándulásokat Kárpátalja-szerte. Legutóbb a trianoni emléktúráról számoltunk be, ezúttal pedig – július 25-én – Ukrajna legmagasabb pontját célozza meg a kalandkedvelő természetjárókkal, akiknek jelentkezését még szívesen fogadják. Kedvcsinálóul Horváth Zoltánnal beszélgettünk, aki elárulta, miért lesz különleges az esemény: a résztvevők egy GAZ–66-os terepjáróval teszik meg a szakasz egy részét.

„Sokaknak szerepel a bakancslistáján, hogy eljusson Ukrajna legmagasabb pontjára, a Hoverlára – indítja beszélgetésünket Horváth Zoltán, majd elmondta, hogy a túra ezúttal is egynapos lesz. – Beregszásztól messze van a megyehatár, ezért Rahó után – a két Tisza összefolyásánál – egy GAZ–66-os terepjáróra szállunk. Gyalogszerrel mintegy három kilométert teszünk meg a csúcsig, így a gyengébb fizikummal rendelkezők is könnyedén vállalkozhatnak a túrára.”

Útközben megállnak még a Fekete- és a Fehér-Tisza összefolyásánál, sőt Európa közepét is útba ejtik a túrázók.

„Kb. 30 km-t haladunk a GAZ–66-os terepjáróval szerpentines hegyi terepen. Az út során lesznek olyan szűk helyek is, melyek még a terepjáróval is csak nehezen küzdhetők le, de ettől lesz extrém a túra – mondta el lapunknak a vezető. – Mindenkit biztatunk, hogy jelentkezzen a túrára, hiszen előreláthatóan az időjárás is kegyes lesz hozzánk vasárnap.”     

Tóth János