Koronavírus: A Delta-hullámra várva

2021. július 21., 17:32 , 1067. szám

Ukrajnában az új betegek száma múlt héten több mint két hónap után ismét meghaladta a felgyógyultakét. A szakértők arra számítanak, hogy heteken belül, még a nyáron nyakunkon lesz a koronavírus soron következő, immár negyedik hulláma, az egészségügyi minisztérium őszi járványhullámra figyelmeztet.

Ukrajnában már hosszú ideje ezer alatt van a napi új megbetegedések száma, az elmúlt hét második felében azonban enyhe növekedésnek indult, s két napon át meghaladta a gyógyultak számát. Erre több mint két hónapja nem volt példa. Az adatok romlásának számos oka lehet: a nagy melegben szinte senki nem visel maszkot, a belföldi turisták elkeseredetten járják az országot, a világutazók pedig mindenhová eljutnak, ahová beengedik őket.

Ezenközben Nyugat-Európában rohamosan nő az elődeinél veszélyesebbnek tartott Delta-vírustörzs által megfertőzöttek száma. Aggasztó adatokat jelentenek Délkelet-Ázsiából is – figyelmeztet összeállításában a korrespondent.net.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minap bejelentette, hogy a világon kezdetét vette a koronavírus-járvány harmadik hulláma. (Az ukrajnai védekezést „dicséri”, hogy mi már rég túl vagyunk a harmadik hullámon, a negyedikre várunk.) A WHO elnöke, Tedros Adan Ghebreyesus megjegyezte, hogy negyedik hete növekszik világszerte a Covid-esetek száma, és egyre több a halott is.

A WHO még három hete, a labdarúgó-Európa-bajnokság kapcsán elkerülhetetlennek nevezte a következő járványhullámot. Első számú kiváltójaként Ghebreyesus a Delta-vírustörzset nevezte meg. A helyzetet súlyosbítja az emberek fokozott nyári mobilitása, valamint az országok következetlensége, ami az állami eszközök alkalmazását illeti az egészségügy, a lakosság védelme terén. A WHO irányítójának az sem tetszik, hogy a vakcinák egyenlőtlenül oszlanak el az országok között, egyenesen sokkolónak nevezte az aránytalanságot.

Szerinte ennek is betudható, hogy a járvány eltérő utat jár be az egyes országokban. Azok az államok, amelyek hozzáférnek a vakcinákhoz, feloldják a korlátozásokat, holott a lakosság beoltatlan része számára továbbra is nagyok a kockázatok. Ahol viszont problémás vakcinához jutni, az emberek többsége még védtelen a vírussal szemben – mondta a WHO elnöke.

A járványról tévesen úgy beszélnek, mint amely a végéhez közeledik, holott távol állunk ettől, véli Ghebreyesus. Nem zárta ki újabb, még veszélyesebb vírustörzsek megjelenését, amelyeket az eddigieknél is nehezebb lesz ellenőrzés alá vonni.

„Felszólítottam az országokat a lakosság tömeges oltására: legalább tíz százalék szeptemberig, legalább 40% ez év végéig, a jövő év közepéig pedig legalább 70 százalék – mondta el a WHO irányítója.

Ami Ukrajnát illeti, a kollektív immunitás eléréséhez és a pandémia leküzdéséhez az országban az év végéig legalább 250 ezer főt kellene beoltani naponta – jelentette ki Jurij Hanicsenko, a Kijevi Közgazdasági Iskola Egészséggazdasági Központjának vezetője.

Az immunizálás jelenlegi üteme – napi körülbelül 80 000 injekció – a szakember megítélése szerint nem elegendő a fertőzés legyőzéséhez. Már most háromszor ennyire lenne szükség – hangsúlyozta Hanicsenko.

A július 20-i adatok szerint Ukrajnában mintegy 1,46 millió ember kapta meg az oltás mindkét dózisát, legalább egy dózishoz 2,71 milliónyian jutottak hozzá. Azt nem tudni egészen pontosan, hogy a felnőtt lakosság mekkora hányada kész beoltatni magát, csak annyi bizonyos, hogy egyelőre nem jut mindenki számára vakcina.

A Kijevi Közgazdasági Iskola szakértői szerint Ukrajnában továbbra is stabil és „pozitív” a helyzet, de még ezen a nyáron várható az újabb járványhullám.

„Júliusban–szeptemberben még a járvány kitörése esetén sem prognosztizáljuk a halálozási mutatók jelentős növekedését. Ugyanakkor a pandémia kitörése már nyáron várható” – mondta Hanicsenko jelezvén, hogy a járványhullám Európa felől érheti el Ukrajnát.

Ihor Brovcsenko, a matematikatudományok doktora, aki az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémiának a járvány ukrajnai alakulását modellező csoportját vezeti, egyetért azzal az értékeléssel, hogy a Covid új hulláma már a nyáron várható.

„Nincs oka annak, hogy a Delta ne jöjjön el hozzánk. Valószínűleg az új hullám még a nyár vége előtt itt lesz. A betegek száma növekedni fog” – idézi a szakembert a BBC Ukrajina.

A csoport legfrissebb jelentése szerint az új betegek jelenlegi, változatlanul alacsony száma ellenére a csökkenés ütemének lassulása tapasztalható Ukrajnában. Tehát a betegség nem vonul vissza.

„Nem valószínű, hogy a Covid új hulláma könnyebb lesz, mint az előző volt, de korai még előrejelzéssel szolgálni. A hullám nehéznek bizonyulhat, de el is kerülhet” – mondja Fegyir Lapij infektológus szakorvos, az Immunprofilaktikai Nemzeti Technikai Szakértői Csoport elnöke, aki valamivel optimistábban tekint a jövőbe. Ő is elismeri azonban, hogy számítani lehet a Delta terjedésére.

Ihor Kuzin országos közegészségügyi főorvos rámutat, hogy a Delta válhat az őszi járványhullám egyik kiváltójává. Egy általa idézett előrejelzés szerint a betegek száma egyharmadával felülmúlhatja a tavalyi maximális mutatókat.

Az őszi járványhullám azonban nemcsak a mutációval hozható összefüggésbe, hanem a turisztikai szezon lezárulásával: a nyári szabadságról a munkahelyükre visszatérő ukránok közül néhányan megfertőzik kollégáikat a külföldön elkapott koronavírussal. Emellett a hideg idő beköszöntével a többi akut légúti vírusfertőzés is cirkulálni kezd.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter július 15-én kijelentette, hogy Ukrajnában már ősszel ismét bevezethetik a teljes zárlatot, azt a bizonyos lockdownt. Annak érdekében, hogy ne kerüljön sor teljes zárlatra, meg kell védeni a legkiszolgáltatottabb lakossági csoportokat – mondta a miniszter.

„Ha nálunk a 60 év feletti emberek legalább 80%-ban át lesznek oltva, akkor az esetszám esetleges növekedése nem lesz kritikus az egészségügyi rendszerünk számára” – jelentette ki az RBK – Ukrajinának adott interjújában a tárcavezető.

Az egészségügyi miniszter elmondta, hogy folyamatban van az egészségügyi rendszer felkészítése az újabb hullámra, amibe rengeteg erőt fektetnek.

„Hogy készen állunk-e? Van, amire készen állunk, van, amire nem. Potenciálisan növeljük rendszerünk képességeit, innovatív megoldásokat keresünk a koronavírus leküzdésére. De stratégiailag készülni az olyan járványhullámokra, mint amilyenek 2020 októberében és 2021 márciusában voltak nálunk, meglehetősen hosszú folyamat” – jelentette ki Ljasko.

(zzz)