A legjobb 12 között a beregszászi előadás a GRA országos színházi fesztiválon

2021. július 21., 14:50 , 1067. szám

A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház az összukrajnai GRA – Great Real Art színházi seregszemlén az Ez a gyerek! című előadásával vesz részt, amely darab a második, májusi válogató akadályait is sikerrel vette. Összesen 89 előadást neveztek az idei, negyedik alkalommal megszervezett országos megmérettetésre, melyek közül a beregszászi színház társadalmi szatírája bejutott a harmadik fordulóba, a legjobb 12 közé – adták hírül július 16-án a GRA közösségi oldalán.

A következő állomás az őszi kijevi döntő, amelynek végén kihirdetik a kategóriagyőzteseket a nemzetközi zsűri értékelése alapján. Hat kategóriában neveznek meg nyertest, a beregszászi magyar színház darabja a nagyszínpadi produkciók kategóriájában jutott tovább az odesszai Vaszilko-teátrum Kutyaszív című előadásával együtt. Hogy élőben is megrendezhetik-e majd a versenyt lezáró fordulót, vagy online kell azt megtartania a szervező Ukrán Színházi Alkotók Egyesületének, azt az őszi járványhelyzet alakulása határozza meg.

Az előadást Oleh Melnyicsuk (Háztűznéző, Remete és Hatujjú, Forráspont) rendezte a francia kortárs drámaíró, Joël Pommerat szövege alapján. A díszletet Orosz Ibolya, míg a jelmezeket Kopinec György tervezte. A szöveg magyar fordítása Rideg Zsófia munkája. A több történetből álló darab szerepeit Orosz Melinda, Orosz Ibolya, Ferenci Attila, Sőtér István, Vass Magdolna, Fornosi D. Júlia, Kacsur András, Gál Natália, Kacsur Andrea, Szabó Imre, Mónus Dóra és Szilvási Szilárd alakítja.

Az Ez a gyerek! a szülő-gyermek közötti kapcsolatok rejtelmeit, szépségeit és nehézségeit mutatja be. Az élet nagy körforgásait: az élet és a halál, illetve a kettő között lévő utat. Hogyan jutunk el a születéstől a halálig? Hagyjuk, hogy az élet során szerzett kudarcok, sebek maguk alá gyűrjenek, vagy haladunk tovább a szebb élet reményében? Hagyjuk, hogy mások irányítsanak, vagy kezünkbe vesszük a saját életünket…?

A társulattal együtt mi is várjuk a végső megmérettetést, vele együtt a zsűri döntését, viszont annyi már bizonyos, hogy a kárpátaljai magyar közösségünk elismerését ismételten elnyerték a beregszászi színészek. Izgatottan várjuk a folytatást!

pse