Átvették diplomáikat a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző második és harmadik évfolyamos diákjai

2021. július 25., 18:22 , 1068. szám

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kárpátaljai Közéleti Vezetőképzője (KKV) tavaly ősszel már harmadik évfolyamát indította el Kárpátalján partnerségben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel (KMKSZ), a KMKSZ Ifjúsági Szervezetével és Bocskor Andrea európai parlamenti képviselővel.

A négy hétvégéből álló képzéssorozat utolsó alkalmára május végén került sor online formában. A diákok tevékeny résztvevői voltak a közéleti vezetőképzőnek, és sikeresen teljesítették a kötelező feladatokat, így július 24-én ünnepélyesen átvehették diplomájukat a jánosi Helikon Hotel dísztermében.

A diplomaosztó ünnepség előtt azonban még két rendkívül tartalmas és érdekes előadáson vehettek részt a fiatalok. Délelőtt Molnár László, a KMKSZ kulturális titkára számolt be Kárpátalja nemzetiségi sokszínűségéről, míg a délutánt Hal Melinda pszichológus, közgazdász, az MCC-Mindset Pszichológiai Iskola Test és lélek műhelyvezetőjének politikai korrektségről szóló előadása töltötte ki.

Az előadásokat rövid technikai szünet követte, majd sor került a várva várt diplomaosztó ünnepségre. Különleges alkalom volt, hisz nem csupán az idén végzett harmadik évfolyamos diákok vehették át okleveleiket, hanem a tavaly végzettek is, akiknek a járványhelyzet miatt sajnos nem volt lehetőségük személyesen átvenni diplomáikat.

Az ünnepség első felszólalója Barta József, a KMKSZ alelnöke volt, aki elmondta, hogy a Szövetség már az első képzést is üdvözölte, és azóta is folyamatosan támogatja az MCC által szervezett programokat. „Öröm volt látni azt, hogy komoly megmérettetésekre került sor már a képzések elindulása előtt is, ami azt bizonyítja, hogy ide csak a legjobbak, a legerősebbek kerülhettek be. [...] A kárpátaljai magyarság szülőföldön maradása és az itthon élő magyar közösség megerősödése a legnagyobb stratégiai célja a képzést szervező és támogató szervezeteknek” – húzta alá Barta József. Elmondása szerint elengedhetetlen, hogy közösségünkben legyenek olyan vezetők, akik a megfelelő tudás, bölcsesség, bátorság és a helyén lévő identitás birtokában képesek vezetni a rájuk felnéző embereket.

Szilágyi Mátyás beregszászi főkonzul ünnepi beszédében örömét fejezte ki, hogy ilyen sok elhivatott, szakmailag magasan képzett, hivatástudattal áthatott fiatal fejezte be a képzést, akiken látszik, hogy szeretnének a kárpátaljai magyar közösség számára hasznos és fontos feladatokat teljesítő személyekké válni. „Magyarország Kormánya rendkívül nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy a határon túl, az ősi szülőföldjükön élő magyar nemzeti közösségek megfelelő vezetői elittel rendelkezzenek, hiszen ez az egyik legnagyobb garanciája a jogok érvényesítésének és a közösségek megmaradásának” – mondta a főkonzul.

„A kárpátaljai vezetőképzők főpróbájára 2020. október 25-én került sor, amikor az ukrajnai helyhatósági választások alkalmából több olyan fiatal vállalt aktív szerepet a választásokon, akik korábban elvégezték az első, illetve a második vezetőképzőt” – kezdte ünnepi beszédét Dobsa István, a KMKSZ ISZ elnöke, majd elmondta, hogy szerinte a vezetőképző jelesre vizsgázott a már említett főpróbán. – „A képzések legfontosabb célja az, hogy Kárpátalján legyenek olyan tettre kész és tenni akaró fiatalok, akik felelősségteljesen gondolkodnak, mernek tenni a közösségükért és jövőjükért, hisz összességében véve ez jelenti magyar közösségünk megmaradását Kárpátalján” – szólt a jelenlévőkhöz az ifjúsági szervezet elnöke.

Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese a diplomák átadása előtt elmondta, amikor 1996-ban létrehozták a Mathias Corvinus Collegiumot, akkor az intézet kifejezett célja volt az évek alatt felhalmozódó tudás és tapasztalat szétsugározása a szélrózsa minden irányában, bevonva a tehetséggondozó képzésbe a teljes magyarságot. „Az erdélyi képzéseink beindítása után Kárpátalja következett, ahol öröm volt látni azt, hogy a tehetséggondozó, illetve a közéleti vezetőképző programok is hatalmas népszerűségnek örvendenek” – hangzottak az örömteli szavak Constantinovits Milántól. Egyik legfontosabb küldetésüknek azt tartják, hogy a Kárpátok e szegletében a jövőben is legyen életképes közösség, magyar összefogás, amely hosszú évekre biztosíthatja a magyarság fennmaradását. „Az igazi munka azonban még csak most kezdődik: ezt a közösséget, illetve a jelenleg bennetek égő lángot tovább kell vinni és éltetni!” – zárta szavait a főigazgató-helyettes.

A diplomákat először a második, majd őket követően a harmadik évfolyamos végzősök vehették át. Az átadó után Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő videoüzenetben köszöntötte a képzést sikeresen teljesítő diákokat. „Büszkén mondhatom el, hogy a megálmodott tervünk valósággá vált, hisz kárpátaljai fiatalok tucatjai fáradságot nem kímélve, legjobb tudásukat beleadva vettek és remélhetőleg vesznek részt a jövőben is a vezetőképzőkön” – szólt a már diplomás fiatalokhoz a képviselő asszony. Elmondása szerint a képzéseken részt vevő diákok bebizonyították, hogy számukra nincs lehetetlen: a szülőföldért és a közösségért való tenni akarás nem csupán szlogen számukra, hanem cél, melynek érdekében a diákok minden bizonnyal a jövőben tenni is fognak.

A diplomák átvétele után Bacskai József ungvári főkonzul mondott pohárköszöntőt. „Itt mindenki győztes – kezdte szavait a főkonzul –, győztesek a jelen lévő friss diplomás fiatalok, győztes az MCC, győztes a KMKSZ és a KMKSZ ISZ is.” Elmondása szerint Magyarország csillagzata a jövőben minden bizonnyal felemelkedik, ahogy a Kárpát-medencei magyaroké is, melynek cselekvő szereplői lesznek a jelen lévő végzősök, akik már bizonyították, hogy született vezetők.

Az oklevelek átvételét gálavacsora követte, ahol a résztvevők értékes és tartalmas beszélgetéseket folytattak egymással.

Simon Dávid,
a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző alumnusa